Βιβλικές Αλήθειες

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Προς Τιμόθεο Α 6:10-16: η αγάπη του χρήματος



Στην προς Τιμόθεο Α 6:10 βρίσκουμε ένα ακόμα παράδειγμα ανθρώπων που αποπλανηθήκανε από την πίστη. Λόγος της αποπλάνησης; Η αγάπη τους για τα χρήματα, η φιλαργυρία.

Προς Τιμόθεο Α 6:10
«Επειδή, ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία. την οποία μερικοί, καθώς την ορέχτηκαν, αποπλανήθηκαν από την πίστη και πέρασαν τον εαυτό τους μέσα από πολλές οδύνες.»

Αποπλανούμαι σημαίνει ξεγελιέμαι από κάτι και ξεστρατίζω, βγαίνω από τον σωστό δρόμο και οδηγούμαι σε λάθος μονοπάτι. Όπως ο Παύλος μας λέει εδώ οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάει «αποπλανήθηκαν από την πίστη», το οποίο σημαίνει ότι κάποτε ήταν σε αυτή.

Η απάτη του πλούτου θα κάνει εκείνους που σαγηνεύονται από αυτή να αποπλανηθούν από την πίστη. Για να χρησιμοποιήσουμε την παραβολή της αμπέλου του κατά Ιωάννη 15, θα τους κάνει να αποπλανηθούν από την άμπελο. Αυτό με την σειρά του θα τους κάνει άκαρπους – τρίτη κατηγορία της παραβολής του σπορέα – αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καρπός χωρίς παραμονή στην άμπελο1. Ακολούθως αν δεν υπάρξει πραγματική μετάνοια και επιστροφή, το τέλος θα είναι αποκοπή από την άμπελο και ταξινόμηση των «κλημάτων» αυτών με ότι προορίζεται για να καεί.

Αναφορικά με την αγάπη για τα χρήματα: είναι φανερό ότι αυτή είναι ένας πολύ σημαντικός εχθρός της πίστης. Θα την χαρακτήριζα «φονιά» της πίστης. Όπου η αγάπη για τα χρήματα μπαίνει, η πίστη βγαίνει. Χωρίς αμφιβολία ο Θεός παρέχει και υλικές ευλογίες προς κάλυψη των αναγκών μας, το να θέλει όμως κανείς να γίνει πλούσιος, να «ευλογηθεί» με πλούτη είναι κάτι που δεν θα πρέπει να κάνουμε. Απεναντίας, να τι πρέπει να κάνουμε:

Προς Εβραίους 13:5-6
«Ο τρόπος σας ας είναι αφιλάργυρος. αρκείστε στα παρόντα. επειδή, αυτός είπε: «Δεν θα σε αφήσω ούτε θα σε εγκαταλείψω». ώστε, εμείς, παίρνοντας θάρρος, να λέμε: «Ο Κύριος είναι βοηθός μου, και δεν θα φοβηθώ, τι θα μου κάνει ο άνθρωπος».

Το κάνουμε αυτό; Αρκούμαστε εις τα παρόντα; Είναι ο τρόπος μας αφιλάργυρος ή μήπως έχουμε αποπλανηθεί από την φιλαργυρία; Ας σκεφτούμε και ας κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται.

 



Υποσημειώσεις

1.Άλλωστε η απάτη του πλούτου είναι ένα από εκείνα που αναφέρονται ευθέως στην παραβολή του σπορέα σαν αγκάθι και αιτία της ακαρπίας

Επόμενο τμήμα: Ο Θεός σαν μηχανή ευλογιών. Είναι Αυτός αλήθεια κάτι τέτοιο;