Βιβλικές Αλήθειες

Ελευθερία για να υπηρετείς (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Ελευθερία για να υπηρετείς



Είναι καθαρό πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας εν Χριστώ (ο συγγραφέας αναφέρεται σε ότι έχει πει σε προηγούμενα κομμάτια της δουλειάς του). Η πραγματική ερώτηση τώρα είναι: πως θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε; Πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας με ένα τρόπο που να τιμά τον Θεό και να μας βοηθά να αυξηθούμε στην χάρη Του; Ο Παύλος είχε την απάντηση στην προς Γαλάτας 5:13. Είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας για να υπηρετούμε ο ένας τον άλλο μέ αγάπη: "Επειδή, εσείς, αδερφοί, προσκληθήκατε σε ελευθερία. μονάχα μην μεταχειρίζεστε την ελευθερία για αφορμή της σάρκας, αλλά με την αγάπη υπηρετείτε σαν δούλοι ο ένας τον άλλο." Η Γραφή σταθερά μας υπενθυμίζει για την μεγάλη σημασία που ο Θεός δίνει στην υπηρεσία με ταπεινότητα.

Ξανά και ξανά, η Βίβλος μας θυμίζει ότι αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά μεγάλοι στο Βασίλειο του Θεού, θα πρέπει να υπηρετούμε. Ο Ιησούς έκανε μια μεγαλειώδη δήλωση προς τους μαθητές Του κατά την αρχή αυτού που αποκαλούμε "η μεγάλη αποστολή". Τους είπε, "Δόθηκε σε μένα κάθε εξουσία στον ουρανό και πάνω στην γη" (κατά Ματθαίο 28:18). Μπορείτε να φανταστείτε πόση δύναμη μπορεί αυτή η εξουσία να είναι? Όλη η δύναμη του σύμπαντος δόθηκε σ’ Αυτόν. Η ίδια δύναμη που φώτισε τις φωτιές των αστερίων και κρατάει κάθε άτομο μαζί, ανήκει στον Ιησού.

Και τι αυτός έκανε με αυτή την δύναμη; Έσεισε το σύμπαν; Στροβίλισε μερικούς καινούργιους γαλαξίες; Όχι. Αντ’ αυτού, ο Ιησούς έβγαλε τον χιτώνα του, ζώστηκε την πετσέτα γύρω στην μέση Του και σαν υπηρέτης έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Αφού είχε πλύνει και τα τελευταία βρώμικα δάχτυλα και αστράγαλους, ρώτησε κατ’ ουσία τους άνδρες Του, "Ξέρετε τι έκανα; Σας έδωσα ένα παράδειγμα. Γιατί αν εγώ όντας Κύριος σας, σας έχω υπηρετήσει, τότε και εσείς θα πρέπει να υπηρετείτε ο ένας τον άλλο" (δες κατά Ιωάννη 13:12-14)

Για σκεφτείτε να μπορούσατε τώρα να πείτε, "Όλη η δύναμη του σύμπαντος είναι δική μου". Τι θα κάνατε με μια τέτοια δύναμη; Ο Ιησούς πήρε μια πετσέτα και μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα λερωμένα πόδια των μαθητών Του. Όλη η δύναμη του σύμπαντος ήταν δική του. και τι έκανε με αυτή; Έπλυνε τα πόδια των μαθητών.

Πολλοί λίγοι από μας θέλουν να υπηρετούν. Αντ’ αυτού, αγαπάμε να δίνουμε εντολές και να υπηρετούμαστε. "Πήγαινε και πάρε μου εκείνο!" "Δώσε μου αυτό το εργαλείο". "Σε θέλω να πας εκεί". Πόσο μας αρέσει να δίνουμε εντολές και πως εκνευριζόμαστε όταν οι εντολές μας δεν εκτελούνται! Πληγωνόμαστε και αισθανόμαστε δυσαρέσκεια. Μας αρέσει να είμαστε μέρος της άρχουσας τάξης....αλλά οι μέγιστες ευλογίες του Θεού δεν θα βρεθούν εκεί. Έχουμε ελευθερωθεί όχι για να εξουσιάζουμε άλλους αλλά για να υπηρετούμε ο ένας τον άλλο με αγάπη.

Αναμφίβολα, αυτή η ευλογία απαιτεί την εργασία του Πνεύματος του Θεού μέσα στις καρδιές μας. Η σάρκα μου επαναστατεί στην ιδέα του να υπηρετώ κάποιον άλλο με αγάπη. Συχνά η άμεση αντίδραση μου ακόμα και στην πιο απλή απαίτηση είναι, "Αν θες ένα ποτήρι νερό, σήκω και πάρτο μόνος σου. Ποιον είχε δούλο μέχρι χτες;" Η σάρκα μου αγαπάει να την περιποιούνται. Την σαγηνεύει να την υπηρετούν. Αλλά έχω ελευθερωθεί από την σκλαβιά της σάρκας μου και τώρα μπορώ να υπηρετήσω άλλους με αγάπη! Όλος ο νόμος περικλείεται σε μια φράση "Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου" (κατά Ματθαίο 22:39).

Chuck Smith (από το βιβλίο "Why grace changes everything")