Βιβλικές Αλήθειες

Ο Θεός απαντά σύμφωνα με το θέλημα Του (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Ο Θεός απαντά σύμφωνα με το θέλημα Του



Οι προσευχές μας θα πρέπει να συνδέονται με την θεϊκή αναγκαιότητα. θα πρέπει να ρέουν στο ρέμα της λυτρωτικής ενεργητικότητας του Θεού - σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Η φράση "σύμφωνα με το θέλημα του Θεού" είναι μια από τις φράσεις του Χριστιανικού λεξιλογίου που προκαλεί φόβο. Αυτό, πιθανόν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αποθαρρύνει τους Χριστιανούς να προσεύχονται με σιγουριά. Πραγματικά προκαλεί φόβο η σκέψη ότι θα μπορούσε το θέλημα του Θεού να μας έχει ξεφύγει, και να ξοδεύουμε το υπόλοιπο της ζωής μας πληρώνοντας γι’ αυτό.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το θέλημα του Θεού σχετικά με λεπτομέρειες τις ζωής μας, και δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το θέλημα του Θεού για οτιδήποτε προσευχόμαστε. Αυτό είναι το άμεσο θέλημα του Θεού. Εντούτοις μπορούμε να γνωρίζουμε το τελικό θέλημα του Θεού. Για παράδειγμα, μπορεί να είμαι άνεργος και ανίκανος να προμηθεύσω τα αναγκαία για την οικογένεια μου. Μπορώ να προσευχηθώ με σιγουριά για την κάλυψη των αναγκών μου γιατί ο Θεός έχει υποσχεθεί την κάλυψη τους (προς Φιλιππησίους 4:19). Αυτό είναι ότι θα αποκαλούσα σαν τελικό θέλημα του Θεού. Το άμεσο τώρα θέλημα του Θεού έχει να κάνει με το πως ο Θεός θα καλύψει αυτήν την ανάγκη, με τα διαδικαστικά. Γνωρίζω ότι όταν ζήτω από τον Θεό να καλύψει τις ανάγκες μου προσεύχομαι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Εντούτοις μπορεί να μην έχω την ίδια σιγουριά όταν ζήτω από τον Θεό να καλύψει την ανάγκη μου επιτρέποντας μου να κερδίζω μερικές δεκάδες εκατομμύρια στο Λόττο. Το να κερδίσω το Λόττο, έχει να κάνει με το άμεσο θέλημα του Θεού. Γνωρίζω ότι ο Θεός θα καλύψει τις ανάγκες μου, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, κάνοντας με εκατομμυριούχο. Στην πραγματικότητα γνωρίζω ότι δεν θα το κάνει. Έχω ρωτήσει.

Τι να πεις όταν δεν ξέρεις τι να πεις

Υπάρχει ένας τρόπος να γνωρίζει κανείς ότι προσεύχεται σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Στην τελευταία δημόσια ομιλία του, καθώς πλησίαζε προς την σταύρωση, ο Ιησούς εξέθεσε ανοικτά την λύπη του:

Κατά Ιωάννη 12:27
"Τώρα η ψυχή μου είναι ταραγμένη. και τι να πω; Πατέρα, σώσε με από τούτη τη ώρα. Αλλά, γι’ αυτό ήρθα σε τούτη την ώρα. Πατέρα δόξασε το όνομα σου."

"Ταραγμένος" βαθιά στην ψυχή του, ο Ιησούς σκέφτονταν μέσα Του: "Τι να πω;". Θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πατέρα Του να τον σώσει από τον σταυρό. Αλλά "τούτη η ώρα" ήταν ο λόγος που ήρθε στον κόσμο. "Τι να πω;" Θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι ο Γιος του Θεού θα έχανε τα λόγια του, τόσο βαθιά διαιρεμένος μέσα του ώστε να φωνάξει, "Τι να πω";

Έλυσε την πάλη μ’ αυτές τις κουβέντες: "Πατέρα δόξασε το όνομα σου". Αυτό είναι που θα πρέπει να πεις όταν δεν ξέρεις τι να πεις. Αυτό είναι που θα πρέπει να προσευχηθείς όταν δεν ξέρεις τι να προσευχηθείς. Είναι πάντα σωστό να πεις, "Πατέρα, δόξασε το όνομα σου." Όταν ρίχνουμε αυτήν την κουβέρτα πάνω από τα αιτήματα μας, και πραγματικά το εννοούμε, προσευχόμαστε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Για μένα αυτό σημαίνει ότι η δόξα του Θεού, ξεπερνά σε σπουδαιότητα όλα τα αιτήματα. σημαίνει ότι αν είχα να επιλέξω (υποθέτοντας ότι είχα το δικαίωμα να διαλέξω) μεταξύ του να δοξαστεί ο Θεός και της απάντησης του αιτήματος μου, θα διάλεγα την δόξα του Θεού.

Μια Παρασκευή απόγευμα όταν ήμουνα ακόμα στο πανεπιστήμιο, ένας φίλος μου και εγώ αποφασίσαμε να πάμε για Σαββατοκύριακο στο σπίτι οδηγώντας. Μπήκαμε λοιπόν στο αυτοκίνητο μου και, όντας και οι δυο μας Χριστιανοί, ζήτησα από τον φίλο μου να προσευχηθεί για ένα ασφαλές ταξίδι. Έγειρα το κεφάλι μου, έκλεισα τα μάτια μου και τον άκουσα να λέει, "Αγαπητέ Κύριε, προσευχόμαστε να μας προστατέψεις και η χάρη σου να μας συνοδεύει στο ταξίδι - εκτός και αν μπορούμε να σε δοξάσουμε καλύτερα στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου"

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που του ζήτησα να προσευχηθεί για κάτι. Εντούτοις, κατά παράδοξο ίσως τρόπο, ο φίλος μου είχε δίκιο. Για οτιδήποτε προσευχόμαστε είναι δεδομένο ότι η δόξα του Θεού έχει προτεραιότητα. Μερικές φορές ο Θεός κρατά το μικρότερο έτσι ώστε να δώσει το μεγαλύτερο, και μπορεί να συμβαίνει ότι δεν μπορεί να μου δώσει ότι του ζήτω χωρίς να κάνει συμβιβασμούς με τα δικά Του σχέδια. Έτσι θα πρέπει να προσευχόμαστε όπως ο Ιησούς: "Πατέρα, αν θέλεις απομάκρυνε από μένα τούτο το ποτήρι. όμως όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου ας γίνει" (κατά Λούκα 22:42).

Από το βιβλίο του Ronald Dun "Don’ t Just Stay There, Pray Something"