Βιβλικές Αλήθειες

Είσαι ελεύθερος τώρα!! (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Είσαι ελεύθερος τώρα!!



Πολλοί άνθρωποι νομίζουν τον Χριστιανισμό - και άλλοι τον έχουν κάνει να φαίνεται – σαν μια φυλακή. Σαν μια σειρά από κανόνες και διατάγματα που κάποιος έχει να τηρήσει. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Ιησούς Χριστός δεν ήρθε για να βάλει τις ζωές μας κάτω από ένα ζυγό με διατάγματα και κανόνες, αλλά να μας ελευθερώσει από αυτά και από την αμαρτία. Όπως λέει ο Λόγος στην προς Κολοσσαείς 2:13-15 :

Προς Κολοσσαείς 2:13-15
«Και εσάς που ήσασταν νεκροί στα αμαρτήματα και στην ακροβυστία της σαρκός σας, ζωοποίησε μαζί Του συγχωρώντας σε εσάς πάντα τα πταίσματα, εξαλείφοντας το χειρόγραφο με τα διατάγματα που ήταν εναντίον μας, και το αφαίρεσε από την μέση, καρφώνοντας το επάνω στον σταυρό. και αφού απογύμνωσε τις αρχές και τις εξουσίες, τις καταντρόπιασε δημόσια, όταν επάνω του θριάμβευσε εναντίον τους»

Αυτό που συνέβη πάνω στον σταυρό δεν ήταν ταπείνωση αλλά θρίαμβος. Πάνω του ο Λυτρωτής Χριστός θριάμβευσε ενάντια στις αρχές και τις εξουσίες του κόσμου τούτου, με πρώτο στην σειρά τον άρχοντα του κόσμου τούτου (κατά Ιωάννη 12:31), τον διάβολο. Πάνω του ο Κύριος κατάργησε όλα τα διατάγματα και τα χειρόγραφα, όλα τα «πρέπει» και τα «μη» που ήταν εναντίον μας. Και συνεχίζει ο Παύλος:

Προς Κολοσσαείς 2:16-23
«Ας μην σας κρίνει λοιπόν κανένας για φαγητό ή για ποτό ή για λόγο εορτής ή νεομηνίας ή σαββάτων. που είναι σκιά των μελλόντων, το σώμα όμως είναι του Χριστού. Κανένας ας μην σας στερήσει το βραβείο, με προσποίηση ταπεινοφροσύνης, και με θρησκεία των αγγέλων, ασχολούμενος με πράγματα που δεν είδε, και μην κρατώντας την κεφαλή τον Χριστό, από τον οποίον ολόκληρο το σώμα διάμεσου των αρμών και συνδέσμων, καθώς διατηρείται και καθώς συνδέεται, αυξάνει σύμφωνα με την αύξηση του Θεού. Αν λοιπόν πεθάνατε μαζί με τον Χριστό από τα στοιχεία του κόσμου, γιατί σαν να ζειτε μέσα στον κόσμο, υποβάλλετε τον εαυτό σας σε διατάγματα: μην πιάσεις, μη γευτείς, μην αγγίξεις. τα οποία όλα φθείρονται με την χρήση. σύμφωνα με τα εντάλματα και τις διδασκαλίες των ανθρώπων; Τα οποία έχουν μονάχα μια φαινομενική πλευρά σοφίας σε εθελοθρησκεία και ταπεινοφροσύνη και σκληραγώγηση του σώματος, χωρίς να έχουν σε καμιά τιμή την ευχαρίστηση της σαρκός»

Υπάρχουν μήπως κάποιοι που σε κρίνουν για γιορτές και φαγητά και τελετουργίες; Μήπως απ’ όσα έχεις ακούσεις έχεις σχηματίσει την εντύπωση ότι ο Χριστός είναι μια σειρά από διατάγματα, κανόνες και τυπικά. Μήπως σου χουν πει ότι ένας καλός Χριστιανός πρέπει να κάνει αυτό κάθε Τέταρτη και Παρασκευή, και το άλλο κάθε Κυριακή; Αν σου χουν πει όλα αυτά, αν η εντύπωση που σου χουν δώσει για τον Γιο του Θεού και τον Θεό τον Ίδιο είναι ότι αρέσκεται σε όλες αυτές τις τυπολατρίες, μάθε πως όλα αυτά ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Είναι εντάλματα και διδασκαλίες ανθρώπων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει για φαγητό, ή γιορτή ή κάτι ανάλογο. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου πει ότι δεν είσαι καλός Χριστιανός γιατί δεν τήρησες την τάδε αποχή από φαγητό ή δεν πήρες μέρος στην τάδε τελετουργία. Όλα αυτά «ήταν σκιά των μελλοντικών». Ήταν μέρος των όσων κατάργησε ο Χριστός με τον θρίαμβο Του πάνω στον σταυρό. Αυτός μας ελευθέρωσε από όλα αυτά τα διατάγματα και από κάθε αμαρτία την οποία μπορεί να κουβαλούσαμε. Μήπως αλήθεια αισθάνεσαι ακόμα κατάκριση για την τάδε αμαρτία που έγινε κάποτε στο παρελθόν; Αν αυτή έγινε ενόσω δεν ήσουν Χριστιανός ή αν έγινε όσο ήσουν Χριστιανός και την έχεις ομολογήσει στον Θεό, Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ. Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ. ΜΗ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ. Ναι, πάρε το δίδαγμα σου αλλά μην την φέρνεις στο μυαλό σου σαν το αίμα του Χριστού ποτέ δεν χύθηκε γι’ αυτήν. Το αίμα του Χριστού σε έχει ελευθερώσει από κάθε αμαρτία. Το αίμα του Χριστού σε λεύκανε και σε καθάρισε από κάθε τι.

Μήπως αισθάνεσαι αδύναμος; Μήπως αισθάνεσαι ότι η σάρκα σου είναι πολύ δυνατή; Μήπως σαν τον Παύλο λες:

Προς Ρωμαίους 7:24-25
«Ω πόσο ταλαίπωρος άνθρωπος που είμαι εγώ. Ποιος θα με ελευθερώσει από το σώμα αυτού του θανάτου. Ευχαριστώ τον Θεό διάμεσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Άρα λοιπόν, εγώ ο ίδιος με τον νου μεν δουλεύω στον νόμο του Θεού. με την σάρκα όμως στον νόμο της αμαρτίας»

«Ποιος θα με ελευθερώσει από το σώμα αυτού του θανάτου», διερωτάται ο Παύλος για να δώσει αμέσως την απάντηση:

Προς Ρωμαίους 8:1-2
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, αυτούς ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Ο νόμος όχι του γράμματος, αλλά του πνεύματος, της ζωής ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, μας ελευθέρωσε από τον νόμο του θανάτου και της αμαρτίας! Είμαστε ελεύθεροι ΤΩΡΑ! Δεν υπάρχει καμιά κατάκριση στους εν Χριστώ Ιησού! Και λέει πάλι ο Παύλος στην προς Γαλάτας:

Προς Γαλάτας 5:1
«ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΖΥΓΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Όπως οι Γαλάτες που προσπαθούσαν να γυρίσουν και πάλι στον νόμο, έτσι και σήμερα αρκετά Χριστιανικά δόγματα κηρύττουν ένα Χριστιανισμό που είναι γεμάτος διατάγματα - που όμως ο Χριστός έχει καταργήσει και από τα οποία μας έχει ελευθερώσει. Ας μείνουμε λοιπόν σταθεροί στην ελευθερία με την οποία ο Χριστός μας ελευθέρωσε. Αυτός μας καθάρισε. Είμαστε δίκαιοι, καθισμένοι στα επουράνια, άγιοι, ΤΩΡΑ (προς Εφεσίους 2:1-7)! Αυτό δεν το έκαναν τα έργα μας ούτε εξαρτάτε από την απόδοση μας. Είναι καρπός του θριάμβου του Ιησού Χριστού στον σταυρό. Ας μην νομίζουμε ούτε για μια στιγμή ότι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που μόνο το αίμα του Ιησού Χριστού κατάφερε: την δικαίωση μας ενώπιον του Θεού, την αναγέννηση μας, την σωτηρία μας, τον καθαρισμό μας από κάθε αμαρτία, την ελευθέρωση μας από τον νόμο του θανάτου και της αμαρτίας.

Και περνώντας στα ίδια τα λόγια του Κυρίου στο κατά Ιωάννη 8 διαβάζουμε:

Κατά Ιωάννη 8:31-36
«Ο Ιησούς λοιπόν έλεγε στους Ιουδαίους, που είχαν πιστέψει σ’ Αυτόν: Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου. ΚΑΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ. Του αποκρίθηκαν: σπέρμα του Αβραάμ είμαστε, και ποτέ δεν γίναμε δούλοι σε κανένα. πως εσύ λες ότι: θα γίνεται ελεύθεροι; Τους αποκρίθηκε ο Ιησούς: Σας διαβεβαιώνω απόλυτα, ότι: Καθένας που πράττει την αμαρτία, είναι δούλος της αμαρτίας. Και ο δούλος δεν μένει πάντοτε στο σπίτι. ο γιος μένει πάντοτε. Αν λοιπόν ο Γιος σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι»

Για να ελευθερωθεί κανείς πραγματικά ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. Κανένας άλλος δεν μπορεί να θέσει τέρμα στην κυριαρχία του σώματος του θανάτου που ο Παύλος ανάφερε. Ο Χριστός είναι ο μόνος ελευθερωτής. «Όπου το πνεύμα του Κυρίου εκεί ελευθερία» (Προς Κορινθίους Β 3:17) λέει ο Λόγος. Και αυτό το πνεύμα είναι μέσα σου! Όπως η προς Γαλάτας 4:6 μας λέει:

Προς Γαλάτας 4:6
«Κι επειδή είστε γιοι, έστειλε ο Θεός το Πνεύμα του Υιού Του στις καρδιές σας το οποίο κράζει: Αββά, Πατέρα»

και προς Κολοσσαείς 1:26-27
«το μυστήριο που ήταν κρυμμένο από τους αιώνες και από τις γενεές, τώρα όμως φανερώθηκε στους αγίους του. στους οποίους ο Θεός θέλησε να φανερώσει ποιος είναι ο πλούτος της δόξας τούτου του μυστηρίου στα έθνη, που είναι ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα της δόξας»

Ο Χριστός ο ελευθερωτής, η ελπίδα της δόξας είναι μέσα σου! Είσαι ελεύθερος ΤΩΡΑ!

Κατά Ιωάννη 8:36
«Αν λοιπόν ο Γιος σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι»

Ελευθερία: η άλλη όψη

Πέρα ωστόσο από εκείνους που έχουν κάνει τον Χριστιανισμό να φαίνεται σαν μια σειρά από διατάγματα, κανόνες και τυπικά, υπάρχει και το άλλο άκρο το οποίο θα πρέπει επίσης να αποφύγει κάνεις: η παρεξήγηση της ελευθερίας. Σ’ αυτή την πλευρά έχουμε εκείνους που χρησιμοποιούν την ελευθερία σαν πρόφαση για την αμαρτία: «Δεν είμαι Χριστιανός; Δεν είμαι σωσμένος με την χάρη; Δεν με ελευθέρωσε ο Χριστός; Ε τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνω οτιδήποτε θέλω». Σ’ αυτή την κατηγορία έχουμε εκείνους που λένε ότι είναι Χριστιανοί, όμως ο τρόπος ζωής και σκέψης τους ελάχιστα διαφέρει από εκείνον ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζει τον Χριστό. Βλέποντας τους οι άνθρωποι του κόσμου αισθάνονται σύγχυση και αναρωτιόνται ποια η διαφορά τελικά του να είναι κάποιος Χριστιανός. Ενάντια σ’ αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο σκέψης προειδοποιεί ο Παύλος:

Προς Γαλάτες 5:13
«Επειδή, εσείς αδερφοί προσκληθήκατε σε ελευθερία. μονάχα μην μεταχειρίζεστε την ελευθερία για αφορμή της σάρκας αλλά με την αγάπη υπηρετείτε σαν δούλοι, ο ένας τον άλλον»

και ο Πέτρος επαναλαμβάνει στην Πέτρου Α 2:15-16
«επειδή, έτσι είναι το θέλημα του Θεού, αγαθοποιώντας να αποστομώνετε την αγνωσία των αφρόνων ανθρώπων. Ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ως ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ, ΑΛΛ’ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Αν και είμαστε ελεύθεροι, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε την ελευθερία μας για αφορμή της σάρκας, για επικάλυμμα της κακίας. Όπως το θέτει ο Παύλος στην προς Ρωμαίους 6:

Προς Ρωμαίους 6:15-18
«Τι λοιπόν; Θα αμαρτήσουμε, επειδή δεν είμαστε κάτω από νόμο αλλά κάτω από χάρη; ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ. Δεν ξέρετε ότι σε οποίον παριστάνετε τον εαυτό σας δούλους για υπακοή, είστε δούλοι εκείνου στον οποίον υπακούτε; ‘ Η της αμαρτίας για θάνατο ή της υπακοής για δικαιοσύνη; Ευχαριστία όμως ανήκει στον Θεό, επειδή υπήρχατε δούλοι της αμαρτίας, πλην υπακούσατε από καρδιάς στον τύπο της διδασκαλίας, στον οποίον και παραδοθήκατε. Και αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στην δικαιοσύνη»

Κάποιος είναι δούλος εκείνου στον οποίον υπακούει. Θα υπακούσουμε ξανά στην αμαρτία από την οποία ο Χριστός έδωσε την ζωή Του για να μας ελευθερώσει; «ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ» είναι η απάντηση του Παύλου. Και συνεχίζει:

«Επειδή όταν υπήρχατε δούλοι της αμαρτίας, ήσασταν ελεύθεροι από την δικαιοσύνη. Ποιον καρπό είχατε, λοιπόν, τότε από εκείνα τα έργα για τα οποία τώρα ντρέπεστε; Επειδή το τέλος εκείνων είναι θάνατος. Αλλά τώρα καθώς ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, και γίνατε δούλοι στον Θεό, έχετε τον καρπό σας σε αγιασμό. το δε τέλος αιώνια ζωή. Επειδή ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. το χάρισμα όμως του Θεού αιώνια ζωή διάμεσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας»

Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δίνοντας τόπο στην αμαρτία. Υπάρχει μισθός γι’ αυτό και «ο μισθός είναι θάνατος. το χάρισμα όμως του Θεού αιώνια ζωή διάμεσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας». Και η προς Γαλάτας 6:7-8 επαναλαμβάνει:

Προς Γαλάτας 6:7-8
«Μη πλανιέστε. ο Θεός δεν εμπαίζεται. επειδή, ότι αν σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει. για τον λόγο ότι, αυτός που σπέρνει στην σάρκα του, θα θερίσει από την σάρκα φθορά. αλλ’ εκείνος που σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα αιώνια ζωή»

Σαν συμπέρασμα λοιπόν: «ας μην χρησιμοποιούμε την ελευθερία σαν αφορμή της σάρκας αλλά ας υπηρετούμε με αγάπη ο ένας τον άλλον

Τάσος Κιουλάχογλου