Βιβλικές Αλήθειες

Η περίπτωση του Σολομώντα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Η περίπτωση του Σολομώντα



Ανάμεσα σε εκείνους που ενώ αρχικά περπάτησαν με τον Κύριο ολόθερμα, αργότερα, αφήνοντας την αμαρτία να μπει στην καρδιά τους, αποτραβήχτηκαν από Αυτόν, δεν υπάρχει ίσως πιο τρανταχτό παράδειγμα από αυτό του Σολόμωντα. Τρία βιβλία του Λόγου του Θεού τον έχουν σαν συντάκτη, και αυτό ίσως είναι αρκετό για να δείξει την ζέση που αυτός ο άνθρωπος αρχικά είχε για τον Κύριο. Η σοφία που ο Κύριος του είχε δώσει ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη. Όπως διαβάζουμε στους Βασιλείς Α 4:29-30, 34

Βασιλείς Α 4:29-30, 34
"Και ο Θεός έδωσε στον Σολομώντα σοφία και υπερβολικά πολλή φρόνηση, και έκταση πνεύματος, σαν την άμμο που είναι στην άκρη της θάλασσας. Και η σοφία του Σολομώντα ξεπέρασε την σοφία όλων των κατοίκων της ανατολής, και ολόκληρη την σοφία της Αιγύπτου.....Και έρχονταν από όλους τους λαούς, για να ακούσουν την σοφία του Σολομώντα, από όλα τα βασιλεία της γης, όσοι άκουγαν την σοφία του."

Και όπως οι Βασιλείς Α 3:3 μας λένε:

Βασιλείς Α 3:3
"και ο Σολομώντας αγάπησε τον Κύριο, περπατώντας στα προστάγματα του Δαβίδ του πατέρα του"

Ο Σολομώντας αγάπησε τον Κύριο και ακολούθησε όσα ο Δαβίδ τον είχε προστάξει. Ωστόσο αυτό δεν κράτησε για πάντα. Όπως είπαμε και πιο πριν, το τι κάναμε χτες δεν αποτελεί εγγύηση για το τι θα κάνουμε σήμερα. Το αν θα ακολουθήσουμε τον Κύριο ή όχι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ανανεώνουμε κάθε μέρα. Έτσι αν και ο Σολομώντας ακολούθησε τον Κύριο αρχικά, αυτό δεν το έκανε για πάντα. Οι Βασιλείς Α 11:1-8 μας λένε:

Βασιλείς Α 11:1-8
"Και ο βασιλιάς Σολομώντας εκτός από την θυγατέρα του Φαραώ, αγάπησε πολλές ξένες γυναίκες: Μωαβίτισσες, Αμμωνίτισες, Ιδουμαίες, Σιδώνιες, Χετταίες. και από τα έθνη, για τα οποία ο Κύριος είχε πει προς τους γιους Ισραήλ: Δεν θα μπείτε μέσα σ’ αυτά ούτε αυτά θα μπουν μέσα σε σας, μήπως και ξεκλίνουν τις καρδιές σας πίσω από τους θεούς τους. σ’ αυτά ο Σολομώντας προσκολλήθηκε με έρωτα. Και είχε 700 γυναίκες βασίλισσες και 300 παλλακές. Και οι γυναίκες του ξέκλιναν την καρδιά του. επειδή όταν ο Σολομώντας γέρασε ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΞΕΚΛΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. και η καρδιά του δεν ήταν τέλεια με τον Κύριο τον Θεό του, όπως η καρδιά του Δαβίδ του πατέρα του. Και ο Σολομώντας πορεύτηκε πίσω από την Αστάρτη την θεά των Σιδονίων, και πίσω από τον Μελχώμ, το βδέλυγμα των Αμμωνιτών. Και ο Σολομώντας έπραξε πονηρά μπροστά στον Κύριο, και δεν πορεύτηκε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ πίσω από τον Κύριο, όπως ο πατέρα του, ο Δαβίδ. Τότε, ο Σολομώντας έκτισε ένα ψηλό τόπο στον Χεμώς το βδέλυγμα του Μωάβ, στο βουνό απέναντι από την Ιερουσαλήμ, και στον Μολόχ το βδέλυγμα των γιων Αμμών. Και έτσι έκανε για όλες τις ξένες γυναίκες του, που θυμιάζαν και θυσίαζαν στους θεούς τους."

Ο Σολομώντας δεν εκτράπηκε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ από τον Θεό. Αντίθετα, "ΔΕΝ ΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ". Μ’ άλλα λόγια δεν ήταν ψυχρός, αλλά ούτε ζεστός. Ήταν χλιαρός. Την σχέση αγάπης με τον Κύριο, την αντικατέστησε ο συμβιβασμός με τον κόσμο. Αντί να μείνει αμετακίνητος στον Θεό, παρέκκλινε από Αυτόν. Η αντίδραση του Κυρίου στην αλλαγή καρδιάς του Σολομώντα δίνεται στους Βασιλείς Α 11:

Βασιλείς Α 11:9-12, 14, 23, 26
"Και ο Κύριος οργίστηκε ενάντια στον Σολομώντα, επειδή η καρδιά του παρεξέκλινε από τον Κύριο τον Θεό του Ισραήλ, που του είχε φανερωθεί δυο φορές, και τον είχε προστάξει γι’ αυτό το πράγμα, να μην πάει πίσω από άλλους θεούς. όμως δεν φύλαξε εκείνο που τον είχε προστάξει ο Κύριος. Γι’ αυτό ο Κύριος είπε στον Σολομώντα: επειδή αυτό το πράγμα βρέθηκε σε σένα, και δεν φύλαξες τη διαθήκη μου και τα διατάγματα μου, θα διασπάσω την βασιλεία σου, οπωσδήποτε και θα την δώσω στον δούλο σου...Και ο Κύριος σήκωσε έναν αντίπαλο στον Σολομώντα, τον Αδάδ τον Ιδουμαίο......Και ο Θεός σήκωσε και άλλο αντίπαλο, τον Ρεζών τον γιο του Ελιαδα......Και ο Ιεροβοάμ, ο γιος του Ναβάτ,...και αυτός σήκωσε χέρι ενάντια στον βασιλιά"

Ο Σολομώντας παρά το γεγονός ότι ελέγχθηκε, δεν διορθώθηκε. Αντίθετα, διαβάζοντας παραπέρα μπορούμε να τον δούμε να αντιμάχεται ακόμα και τις προφητείες του Θεού αναφορικά με το σπάσιμο του Βασιλείου του (Βασιλείς Α 11:40)! Το παράδειγμα του δείχνει σε τι καταστάσεις μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος του Θεού που αφήνει τον κόσμο να ζει μέσα του: σύντομα θα λατρεύσει ότι ο κόσμος λατρεύει.

Η περίπτωση του Σολόμωντα δεν είναι η μοναδική περίπτωση ανθρώπου που από ζεστός για τον Κύριο μετατράπηκε σε χλιαρό. Πολλοί άλλοι έχουν πέσει και είναι στην ίδια παγίδα. Γι’ αυτό και η προς Κορινθίους Β 13:5 μας καλεί: "Εξετάζετε τον εαυτό σας, αν είστε στην πίστη". Γι’ αυτό και η προς Τιμόθεο Α 6:10 (δες επίσης προς Τιμόθεο Α 1:5-7, 19-20, 4:1, 5:8), μιλάει για εκείνους που "ορεγόμενοι την φιλαργυρία ΑΠΟΠΛΑΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ". Γι’ αυτό και ο Ιησούς μιλάει για μια χλιαρή εκκλησία. Η αγάπη του κόσμου αφαιρεί την αγάπη του Πατέρα, και το γεγονός ότι είμαστε στην πίστη σήμερα (αν είμαστε) δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα είμαστε και αύριο. Όπως λοιπόν η Ιωάννου Β 8 συνιστά:

Ιωάννου Β 8
"ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, για να μην χάσουμε αυτά που εργαστήκαμε, αλλά να απολαύσουμε ολόκληρο τον μισθό"

Τάσος Κιουλάχογλου