Βιβλικές Αλήθειες

Μερικά γεγονότα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Μερικά γεγονότα



Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ καλό βιβλίο από τον Κινέζο συγγραφέα Watchman Nee. Το όνομα του βιβλίου είναι "η νέα διαθήκη" και στα πρώτα του κεφάλαιά ο συγγραφέας εξηγεί τη διαφορά μεταξύ γεγονότων και υποσχέσεων. Βρήκα τις εξηγήσεις του πολύ απλές και διαφωτιστικές. Πολλές φορές συγχέουμε τις υποσχέσεις με τα γεγονότα και τα γεγονότα με τις υποσχέσεις. Είναι πραγματικά πολύ διαφωτιστικό να ξέρει κανείς τι είναι γεγονός και τι είναι υπόσχεση. Η υπόσχεση φέρνει μαζί της την δυνατότητα της μη εκπλήρωσης σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν κάποιοι όροι. Γι’ αυτό είναι και υπόσχεση. Είδαμε μια τέτοια υπόσχεση νωρίτερα: την υπόσχεση της ευημερίας και της μακροζωίας. Αυτή είναι μια υπόσχεση υπό τον όρο να τιμά κάνεις τον πατέρα και τη μητέρα του. Από την άλλη, όταν ο Θεός λέει ότι αν ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας θα μας συγχωρήσει και θα μας καθαρίσει από κάθε αδικία (Ιωάννου Α 1:9) αυτό δεν είναι υπόσχεση αλλά γεγονός. Αφού ομολογήσεις τις αμαρτίες σου δεν χρειάζεται να σκεφτείς περισσότερο κατά πόσο ο Θεός σε έχει συγχωρέσει ή όχι. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ! Αυτό δεν είναι υπόσχεση. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ! Επίσης όταν ο Λόγος του Θεού μας λέει ότι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός είναι παιδιά του Θεού (Ιωάννου Α 5:1, προς Γαλάτας 3:26), αυτό και πάλι δεν είναι υπόσχεση. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ! Αν πιστεύεις ότι ο Ιησούς είναι Κύριος και ότι ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς είσαι παιδί του Θεού ΤΩΡΑ! Είναι ένα υπέροχο γεγονός! Όπως κάποιος φίλος μου μου έλεγε πρόσφατα, τα μέρη της πανοπλίας του Θεού στην προς Εφεσίους 6:14-18, είναι όλα μέρη της ταυτότητας μας στον Χριστό. Αυτό που ο διάβολος τρέμει, είναι να μας δει να περπατάμε σύμφωνα με ότι είμαστε. Τρέμει στην σκέψη ότι μπορεί να συνειδητοποιήσουμε, περπατώντας ανάλογα, όλα όσα ο Λόγος του Θεού λέει ότι είμαστε! Το κατά πόσο ή όχι αισθάνεσαι δίκαιος δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι ΕΙΣΑΙ δίκαιος! Επηρεάζει ωστόσο το τρόπο με τον οποίο περπατάς στην ζωή. Μπορεί να είσαι δίκαιος, αν όμως δεν το πιστεύεις ή αν δεν το γνωρίζεις τότε αμέσως βρίσκεσαι χωρίς την θώρακα της δικαιοσύνης (προς Εφεσίους 6:14). Ο σκοπός του διαβόλου είναι απλός: να ξεχάσεις ή να αρνηθείς μέσω δυσπιστίας και αμφιβολίας αυτά που είσαι εν Χριστώ.

Γεγονότα και υποσχέσεις: μια εφαρμογή στην προς Ρωμαίους 6:6

Επιστρέφοντας στα γεγονότα, να ένα ακόμα: όταν το Λόγος του Θεού στην προς Ρωμαίους 6:6 μας λέει ότι πρέπει να θεωρούμε τον παλιό μας άνθρωπο σταυρωμένο μαζί με τον Χριστό αυτό δεν είναι μια υπόσχεση: δεν προσευχόμαστε στον Θεό να σταυρώσει τον παλιό μας άνθρωπο. Αυτός ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ σταυρωμένος. Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο! Τα έχει ήδη κάνει όλα. Ο παλιός μας άνθρωπος είναι σταυρωμένος ΤΩΡΑ! «Γιατί τότε ακόμα αμαρτάνουμε;» μερικοί θα πουν. Πάνω σ’ αυτό ο Watchman Nee απαντά:

"μερικοί ρωτούν "Αν ο παλιός μας άνθρωπος είναι ήδη νεκρός και αν έχουμε το νέο άνθρωπο, γιατί λοιπόν ακόμα αμαρτάνουμε;" Αυτό μας οδηγεί σε μια νέα ερώτηση. Τι θα έπρεπε να κάνουμε για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός έχει ήδη εκπληρώσει; Ένα λάθος που πολλοί άνθρωποι κάνουν είναι να αλλάζουν τα γεγονότα του Θεού σε υποσχέσεις. Ο παλιός άνθρωπος έχει σταυρωθεί. Εντούτοις, μερικοί σκέφτονται ότι ο Θεός έχει μόνο υποσχεθεί να σταυρώσει τον παλιό άνθρωπο. Πιστεύουν ότι θα πρέπει να ζητήσουν από τον Θεό να σταυρώσει τον παλιό άνθρωπο. Όποτε αμαρτάνουν, σκέφτονται ότι ο παλιός τους άνθρωπος δεν έχει ακόμα σταυρωθεί. Έτσι ζητάν πάλι από τον Θεό να το κάνει. Όποτε αντιμετωπίζουν πειρασμούς, πιστεύουν ότι ο παλιός άνθρωπος είναι ακόμα ζωντανός και ζητούν από το Θεό να τον σταυρώσει ξανά. Δεν συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα του Θεού είναι διαφορετικά από τις υποσχέσεις Του. Ο Θεός έχει κάνει πολλά πράγματα. Τα γεγονότα δεν είναι πράγματα που ο Θεός έχει υποσχεθεί να κάνει.

Επομένως δεν χρειάζεται να προσευχόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε πιο θερμές προσευχές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να πιστέψουμε. Αν πιστέψουμε θα έχουμε και την εμπειρία. Γεγονός, πίστη, εμπειρία – αυτό είναι η σειρά που ο Θεός έχει ορίσει, και μαζί μια μεγάλη αρχή στην πνευματική μας ζωή. Χρειάζεται μόνο να κάνουμε αυτό: πρώτα, πρέπει να ξέρουμε τα γεγονότα του Θεού. Ο Θεός πρέπει να μας τα αποκαλύψει μέσω του αγίου πνεύματος. Δεύτερον, αφού ξέρουμε τα γεγονότα του Θεού σχετικά με ένα ορισμένο θέμα, πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε ήδη αυτό που ο Λόγος Του λέει. Το γεγονός του Θεού το λέει άρα είμαστε αυτό που το Λόγος Του λέει. Τρίτον πρέπει να εφαρμόσουμε αυτήν την πίστη και να δοξάσουμε τον Θεό ότι είμαστε αυτό που λέει ότι είμαστε, ζώντας επίσης σύμφωνα με αυτό που ήδη είμαστε. Τέταρτον, όταν έρχονται πειρασμοί και δοκιμασίες πρέπει να πιστέψουμε ότι το Λόγος και τα γεγονότα του Θεού είναι πιο αξιόπιστα από την εμπειρία μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε πλήρως στο Λόγο του Θεού. Είναι Αυτός αρμόδιος για να μας δώσει την εμπειρία. Εάν δώσουμε προσοχή μόνο στην εμπειρία μας θα αποτύχουμε. Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο να πιστέψουμε στο γεγονός του Θεού. Αυτό είναι η μόνη μας ευθύνη. Μπορούμε να αφήσουμε το κεφάλαιο της εμπειρίας μας στο Θεό επειδή είναι δική Του ευθύνη.

Η βάση για την εμπειρία ενός Χριστιανού είναι η προς Ρωμαίους 6:6. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε το πνεύμα του Θεού να μας δείξει πώς ο παλιός μας άνθρωπος είναι σταυρωμένος. Κατόπιν πρέπει βασιζόμενοι πάνω στον Λόγο του Θεού να πιστέψουμε ότι είμαστε νεκροί στην αμαρτία. Μετά από αυτό πρέπει να ζήσουμε σαν να είμαστε ήδη νεκροί. Ακόμα και όταν έρχονται οι πειρασμοί και μας λένε ότι δεν έχουμε πεθάνει, πρέπει να πιστέψουμε περισσότερο σε ότι ο Θεός έχει κάνει απ’ ότι πάρα στα συναισθήματα και την εμπειρία μας. Κάνοντας αυτό, η εμπειρία θα ακολουθήσει. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το γεγονός του Θεού δεν γίνεται πραγματικό κάνοντας το. Αντίθετα, το κάνουμε αυτό επειδή το γεγονός του Θεού είναι ήδη πραγματικό.

Αν ο παλιός μας άνθρωπος μας δεν είχε πεθάνει, θα μπορούσαμε να προσευχηθούμε και να ζητήσουμε από τον Θεό να τον σταυρώσει. Αλλά αν η σταύρωση είναι ένα ολοκληρωμένο γεγονός και ζητάμε από το Θεό να το ξανακάνει, τότε δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να πει κάνεις πάρα το ότι είμαστε εντελώς ελλιπείς στην πίστη. Μακάρι να αυξηθούμε στην πίστη μας ενώπιον του Θεού. Αναγνωρίζω ότι εάν δεν είχα περάσει τα όσα πέρασα μέσα από την ασθένειά μου τα τελευταία τρία έτη, δεν θα ήξερα τι είναι πίστη. Έχω δει πολλούς αγαπητούς αδελφούς σε διαφορά μέρη. Σπάνια όμως έχω δει κάποιον που να πιστεύει στο Θεό. Τι είναι πίστη; Η πίστη είναι να πιστεύει κανείς ότι οτιδήποτε ο Θεός έχει πει εννοεί ακριβώς αυτό που έχει πει. Είναι πίστη ότι όλα είναι σύμφωνα με το Λόγο του Θεού. Ο Θεός έχει πει ότι ο παλιός μας άνθρωπος είναι νεκρός. Αυτό σημαίνει ότι ο παλιός μας άνθρωπος μας νεκρός. Ένα γεγονός είναι κάτι που ο Θεός έχει ολοκληρώσει μέσω του Χριστού. Κανένας δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο για αυτό. Ο Θεός έστειλε το Γιο του για να ολοκληρώσει τα πάντα για μας και μας είπε, μέσω της Βίβλου, τι ολοκλήρωσε. Τώρα ότι έχει ολοκληρώσει είναι ήδη ολοκληρωμένο. Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο και εμείς δεν πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πιστέψουμε ότι ο Λόγος Του είναι πραγματικός. Μακάρι οι σκληρές καρδιές της απιστίας να ξεριζωθούν ώστε θα λάβουμε την χάρη του Θεού " (Watchman Nee, The New Testament, Η νέα διαθήκη, Living Stream Ministry, σελίδες 19-21)"

Πίστη είναι να πιστεύει κανείς ότι οτιδήποτε ο Θεός έχει πει αυτό και εννοεί! Ο Θεός έχει πει ότι ο παλιός άνθρωπος μας είναι νεκρός; Αυτό είναι η αλήθεια! Ο Θεός λέει στην προς Ρωμαίους 10:9-10 ότι οποίος ομολογήσει με το στόμα του το Κύριο Ιησού και πιστέψει με την καρδιά του ότι ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς θα σωθεί. Αν λοιπόν το έχεις κάνει αυτό, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν είσαι σωσμένος ή όχι. ΕΙΣΑΙ! Είναι γεγονός! Όταν μας λέει ο Λόγος του Θεού ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός έχουν γεννηθεί από τον Θεό (Ιωάννου Α 5:1) εννοεί αυτό που λέει! Αν πιστεύεις αυτό είσαι γεννημένος από τον Θεό! Είναι γεγονός! Εδώ είναι μερικά ακόμα γεγονότα από την προς Εφεσίους 2 αυτή την φορά:

Προς Εφεσίους 2:1-10, 19-20
«Κι εσάς, που ήσασταν νεκροί, εξαιτίας των παραβάσεων και των αμαρτιών, σας ζωοποίησε. μέσα στις οποίες κάποτε περπατήσατε, σύμφωνα με το πολίτευμα του κόσμου τούτου, σύμφωνα με τον άρχοντα της εξουσίας τού αέρα, του πνεύματος, που σήμερα ενεργεί στους γιους της απείθειας. ανάμεσα στους οποίους και όλοι εμείς συναναστραφήκαμε κάποτε, σύμφωνα με τις επιθυμίες της σάρκας μας, κάνοντας τα θελήματα της σάρκας και των συλλογισμών. και ήμαστε από τη φύση μας τέκνα οργής, όπως και οι υπόλοιποι. Ο Θεός, όμως, επειδή είναι πλούσιος σε έλεος, εξαιτίας της πολλής του αγάπης, με την οποία μάς αγάπησε, και ενώ ήμασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτημάτων, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. (κατά χάρη είστε σωσμένοι). και μας ανάστησε μαζί του, και μας κάθισε μαζί του στα επουράνια διαμέσου τού Ιησού Χριστού. για να δείξει στους επερχόμενους αιώνες τον υπερβολικό πλούτο της χάρης του με την αγαθότητά του σε μας εν Χριστώ Ιησού. Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου της πίστης. κι αυτό δεν είναι από σας. είναι δώρο τού Θεού. όχι από έργα, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος. Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ’ αυτά...... Επομένως, λοιπόν, δεν είστε πλέον ξένοι και πάροικοι, αλλά συμπολίτες των αγίων και οικείοι τού Θεού, που εποικοδομηθήκατε επάνω στο θεμέλιο των αποστόλων και των προφητών, που ακρογωνιαία πέτρα είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.»

Όσα περιγράφονται στους παραπάνω στίχους δεν είναι υποσχέσεις ή πράγματα που δεν είναι σίγουρο κατά πόσο μπορούμε να λάβουμε ή όχι. Αντίθετα αυτά είναι ξεκάθαρα, σαφή, γεγονότα! Δεν είναι αλήθεια ότι είσαι νεκρός στις παραβάσεις και τα αμαρτήματα! ΗΤΑΝ αληθινό! Αυτό που ΕΙΝΑΙ αληθινό ΤΩΡΑ είναι ότι αν και νεκροί στις παραβάσεις και τα αμαρτήματα «Ο Θεός . .. μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. (κατά χάρη είστε σωσμένοι). και μας ανάστησε μαζί του, και μας κάθισε μαζί του στα επουράνια διαμέσου τού Ιησού Χριστού.» Αυτά είναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ! Αυτά είναι ότι είμαστε και όπου είμαστε ΤΩΡΑ! Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προσευχηθείς. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δοξάσεις τον Θεό! Έχει ήδη γίνει!. Το ίδιο επίσης για το εξής: "Επειδή κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου της πίστης. κι αυτό δεν είναι από σας. είναι δώρο τού Θεού. όχι από έργα, ώστε να μη καυχηθεί κάποιος. Επειδή, δικό του δημιούργημα είμαστε, καθώς κτιστήκαμε στον Ιησού Χριστό για καλά έργα, που ο Θεός προετοίμασε, για να περπατήσουμε μέσα σ’ αυτά» Δεν χρειάζεται να περιμένεις για να δεις αν έχεις σωθεί. Αν πιστεύεις ότι ο Ιησούς είναι Κύριος και ο Θεός τον ανάστησε από τους νεκρούς έχεις ήδη σωθεί! Δεν είσαι ξένος πλέον. Αυτό ΗΣΟΥΝΑ! Τώρα είσαι ΟΙΚΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Ομολόγησε το. Πίστεψε το. Αυτό που ο διάβολος επιθυμεί είναι να μην μάθουμε ποτέ τι ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ εν Χριστώ. Μόλις το μάθουμε αυτό που επιδιώκει είναι να το αγνοήσουμε με το να μην το πιστέψουμε. Ας μην πέσουμε θύματα σε τίποτα από αυτά. Τα γεγονότα του Θεού είναι αλήθειες που είναι δικές μας ΤΩΡΑ! Όπως ο Watchman Nee λέει: «Πρέπει να σημειώσουμε ότι το γεγονός του Θεού δεν γίνεται πραγματικό κάνοντας το. Αντίθετα, το κάνουμε αυτό επειδή το γεγονός του Θεού είναι ήδη πραγματικό.» Το είδες στον Λόγο του Θεού, τότε πίστεψε το! Είμαστε ότι ο Λόγος του Θεού λέει ότι είμαστε.

Τάσος Κιουλάχογλου