Βιβλικές Αλήθειες

Τα οχυρώματα του μυαλού (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Τα οχυρώματα του μυαλού



Ο Σατανάς εγείρει οποίο οχύρωμα μπορεί στο μυαλό μας προκείμενου να μας κρατήσει μακριά από την αληθινή γνώση του Θεού. Στο βαθμό που το πετυχαίνει, δεν θα καταφέρουμε να χαρούμε μια τρυφερή σχέση με τον Κύριο. Δεν θα καταφέρουμε να γνωρίσουμε για τους εαυτούς μας την αγάπη και το υπέροχο του προσώπου του Θεού. Το αποτέλεσμα είναι ότι η καρδιά μας δεν θα μπορέσει να απελευθερωθεί σε μια πλήρους αγάπης σχέση με τον Θεό.

Ένα οχύρωμα στο μυαλό είναι ένα πνευματικό κάστρο φτιαγμένο από λάθος σκέψεις - ένας οχυρωμένος τόπος όπου δαιμονικές δυνάμεις βρίσκουν καταφύγιο και με δύναμη ενεργούν από κει εναντίον μας. Οι ιδέες και οι σκέψεις που φτιάχνουν το οχυρό βασίζονται σε ψέματα που έρχονται σε αντίθεση με την αλήθεια που ο Θεός έχει αποκαλύψει για τον εαυτό Του.

Οι λάθος ιδέες για τον Θεό δεν εξαφανίζονται αυτόματα όταν αναγεννιόμαστε. Ο Παύλος συμβουλεύει τους πιστούς να «ντυθούν τον καινούργιο άνθρωπο, αυτόν που ανακαινίζεται σε επίγνωση, σύμφωνα με την εικόνα εκείνου που τον έκτισε» (προς Κολοσσαείς 3:10). Βρισκόμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία ανανέωσης μέσω της γνώσης του προσώπου του Θεού.

Ο σκοπός του Σατανά είναι να μας κρατήσει στο σκοτάδι απατώντας μας σχετικά με το πώς ο Θεός είναι. Το σχέδιο του είναι να διαστρεβλώσει την γνώση του προσώπου του Θεού έτσι ώστε αυτό που πιστεύουμε να είναι λανθασμένο και ανεπαρκές. Έτσι εξασθενούμε ψυχικά και κρατούμαστε σε πνευματική ομηρία. Πως όμως ο εχθρός κατασκευάζει ένα πνευματικό οχυρό στις ζωές μας; Ξεκινάει με μια βάση από ψέματα, που συνήθως αναφέρονται στην προσωπικότητα του Θεού ή στο πως ο Θεός μας βλέπει εν Χριστώ.

Έπειτα, πάνω σ’ αυτή την βάση, χτίζει τούβλο, τούβλο: μάταιες φιλοσοφίες, λάθος ερμηνείες της Γραφής, ανακριβείς ιδέες σχετικά με τον Θεού, και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς Εκείνος μας βλέπει και τι αισθάνεται για μας όταν αμαρτάνουμε. Δένοντας το οικοδόμημα με το «χαρμάνι» της λανθασμένης λογικής, οι τοίχοι γίνονται όλο και πιο μεγάλοι. Σύντομα, ψηλοί πύργοι φτιαγμένοι από εγωισμό, περηφάνια και μάταιες σκέψεις αρχίζουν και προβάλουν πάνω από τις σκιές.

Οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουν μπερδεμένες, ανακριβείς αντιλήψεις σχετικά με την προσωπικότητα του Θεού. Πολλές φορές οι ιδέες μας αυτές έρχονται από τις σχέσεις μας με γήινες προσωπικότητες εξουσίας. Αν σκεφτούμε εκείνους που είχαν εξουσία επάνω μας ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια στα ζωής μας, θα δούμε ότι πολλές από τις ιδέες μας για τον Θεό συνδέονται με αυτούς τους ανθρώπους, ιδιαίτερα με τους πατέρες μας.

Εγώ έτυχε να μεγαλώσω με ένα τρυφερό πατέρα. Αλλά τι θα γίνονταν αν η ζωή μου ήταν διαφορετική; Αν ο πατέρας μου με μισούσε; Αν με χτυπούσε μέχρι που η ψυχή μου να ήταν τόσο μαυρισμένη όσο και το σώμα μου; Τι θα γίνονταν αν ήταν ένας αλκοολικός ή ένας πρώην φυλακισμένος αντί για έναν άνθρωπο που οι άλλοι σέβονταν και εκτιμούσαν;

Τι θα γίνονταν αν όλες οι άλλες ανθρώπινες επιρροές στην ζωή μου ήταν αρνητικές επίσης; Τι θα σκεφτόμουν για τον Θεό;

Είναι υπέροχο να έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που μας έχουν δείξει πως είναι ο Θεός πραγματικά. Τα παραδείγματα τους μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε θεμέλια για μια ακριβή αντίληψη αναφορικά μ’ Εκείνον. Αλλά έστω και αν δεν έχουμε ποτέ γνωρίσει ούτε ένα αγαθό, γεμάτο αγάπη πρόσωπο μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε προσωπική ολοκλήρωση, και γεμάτα πάθος αισθήματα για τον Ιησού. Ο Θεός, ο Λόγος Του και το έργο του Αγίου Πνεύματος στις ζωές μας είναι αρκετά για να μας φέρουν στην προσωπική ολοκλήρωση και στην πνευματική ωριμότητα.

Το κλειδί για το γκρέμισμα των οχυρών που ο Σατανάς έχει οικοδομήσει στο μυαλό μας είναι η γνώση της προσωπικότητας του Θεού. Η γνωριμία με τον πραγματικό Θεό και πως Αυτός μας βλέπει εν Χριστώ θα μας βοηθήσουν να δυναμώσουμε στον εσωτερικό άνθρωπο και να κατεδαφίσουμε τα ψέματα με τα οποία ο Σατανάς μας έχει ταΐσει.

Σαν Χριστιανοί θα πρέπει να γίνουμε Θεό-κεντρικοί, ανακαλύπτοντας και πάλι το μεγαλείο Του και κρατώντας μια υψηλή αντίληψη για τον Θεό. Θα πρέπει να εξασκηθούμε στην τέχνη της μελέτης των αληθειών της Γραφής και της προσωπικότητας του Θεού.

Μόνο ένα πράγμα θα μας θέσει ελεύθερους και θα ικανοποιήσει τις βαθιές μας επιθυμίες. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τον Θεό όπως είναι: τα υπέροχα του προσώπου Του, το φοβερό πάθος Του, και την τρυφερή Του καρδιά.

Mike Bickle (Αναδημοσίευση και μετάφραση με άδεια από το περιοδικό Charisma (Νοέμβριος 2000) Strang Communications Co. USA)