Βιβλικές Αλήθειες

Άθεος διδάσκει σε εκκλησία στην Καλιφόρνια (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Άθεος διδάσκει σε εκκλησία στην Καλιφόρνια



Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των Λος Άντζελες Times, στα πιστεύω της εκκλησίας αυτής (Simi Valley United Church of Christ), περιλαμβάνετε και η ακόλουθη δήλωση: «Για μας η Βίβλος είναι μια καταγραφή από γεγονότα πίστης που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη , αλλά όχι πάντα κατά γράμμα ….. σκοπός της εκκλησίας μας είναι να είναι πολυκουλτουρική, σεβόμενη και διδασκόμενη από άλλες παραδόσεις που διαφέρουν από την δικιά μας»

Ωστόσο, αυτή η ευρέων αντιλήψεων δήλωση δεν σημαίνει και ότι η άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν μαζικά στην εκκλησία αυτή. Όπως ο Richard John Neuhaus είπε στο υπέροχο δημοσίευμα του «Πρώτα πράγματα», «η αποστολή της εκκλησίας χωλαίνει ιδιαίτερα αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, δυο εκκλησίες ενώθηκαν για να κάνουν την παρούσα συνάθροιση που αριθμεί περίπου 100 άτομα»

Όπως η εφημερίδα αναφέρει, οι ηγέτες της εκκλησίας σκέφτηκαν ότι για να πράξουν δικαίως με την παραπάνω δήλωση-μέρος της αποστολής της εκκλησίας, έπρεπε να φέρουν ένα άθεο για να διδάσκει την ομάδα νέων τους.

Μ’ αυτό κατά νου έφεραν τον Stuart Bechman-Besamo, ένα πρώην μεθοδιστή που εγκατέλειψε την εκκλησία όταν ήταν ακόμα στο σχολείο και που όπως είπε στους Times, έχει περισσότερα από 15 χρόνια που αποκαλεί τον εαυτό του άθεο. Αν και ο ζήλος για την αθεΐα του είναι τώρα πιο μεγάλος απ’ ότι πριν, ωστόσο δέχτηκε να διδάσκει στο σχολείο νέων της εκκλησίας έχοντας μερικώς ως σκοπό όπως είπε «να διδάξει ανοχή σε ανθρώπους όπως εγώ.»

Σύμφωνα με τους Times, ο Stuart είπε, «αν γνωρίσουν κάποιον που είναι άθεος…. δεν θα έχουν καμιά αρνητική προκατάληψη σχετικά με τον αθεϊσμό. Αν νιώσουν ότι τα πιστεύω τους πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα νιώσουν σαν απόβλητα, σαν κάτι να είναι λάθος με τον εαυτό τους. Θεωρώ αυτή την διαδικασία όμοια μ’ εκείνη από την οποία περνούν οι ομοφυλόφιλοι.»

Πάρα αυτή την δήλωση, ο ποιμένας της εκκλησίας είπε στους Times ότι ο Stuart είναι το είδος ανθρώπου που η εκκλησία του χρειάζεται. Είναι όπως είπε «ένας άνθρωπος λαμπερός και ευφυής που έχει ισχυρή αίσθηση του δικαίου…. Δεν ξεκινούμε μια ομάδα αγνωστικιστών. Απλά εδώ έχουμε ένα απίστευτα εξαιρετικό άνθρωπο, με ειλικρίνεια και πάθος για δικαιοσύνη, που βρίσκεται στην εκκλησία μας. Και αυτό είναι μια ευλογία για όλους μας και για όλους τους νέους μας,» είπε ο Αιδ. Bill Greene.

Η γυναίκα του Stuart, πρώην μέλος των Μορμόνων, είπε στους Times “Έχουμε εδώ μια εκκλησία με διαφορετικές αντιλήψεις και θέλουμε τα παιδιά της να μάθουν ότι υπάρχουν οργανισμοί και εκκλησίες που δεν επιμένουν να συμμορφωθεί κανείς με ένα συγκεκριμένο τρόπο.”

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν επίσης ταραγμένα άτομα που είναι πεπεισμένα ότι δεν είναι ανάγκη να «συμμορφωθούν» με τον νόμο της βαρύτητας. Ένα πρόσφατο επεισόδιο μια γνωστής τηλεοπτικής σειράς του ABC είχε να κάνει με ένα διανοητικά ταραγμένο άνθρωπο που πίστευε ότι αν φορούσε μια στολή όμοια μ’ αυτή του σούπερμαν θα μπορούσε να πετάξει. Δεν μπόρεσε όμως, και αντιμετώπιζε τώρα τις συνέπειες.

Είναι το ίδιο και με την Βίβλο. Αυτή που δεν παίρνουν την Βίβλο σοβαρά, αναφορικά με το πώς θα πρέπει να ζήσουμε, δεν είναι ελεύθεροι από τα αποτελέσματα αυτής της ανυπακοής. Ο Stuart χρειάζεται να σκεφτεί σχετικά με τα αποτελέσματα των διδασκαλείων του και της αθεΐας του στο φως ότι η Βίβλος είναι 100 % αλήθεια.

Στο εξώφυλλο ενός μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικού ήταν πριν μερικά χρόνια το θέμα της αλήθειας της Βίβλου. Υπό τον τίτλο «Είναι η Βίβλος αληθινή;» το εξώφυλλο ανάφερε: «Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις υποστηρίζουν με εκπληκτικό τρόπο τις αναφορές των Γραφών. »

Το άρθρο ήταν μέρος ενός βιβλίου του Jeffery L Sherel με τον ίδιο τίτλο. Όπως ο συγγραφέας αυτός αναφέρει, «οι ανακαλύψεις της σύγχρονης αρχαιολογίας μπορεί να μην έχουν διαλύσει όλες τις αμφιβολίες σχετικά με την ιστορική ακρίβεια της Βίβλου. Χάρις όμως στην αρχαιολογία, η Βίβλος «δεν μοιάζει πλέον με ένα απομονωμένο μνημείο του παρελθόντος, σαν κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με το περιβάλλον στο οποίο αναφέρεται», όπως ο μεγάλος Αμερικανός αρχαιολόγος William Albright έγραψε στα μέσα του περασμένου αιώνα. Απεναντίας, έχει δεθεί σταθερά με την ιστορία όπως την γνωρίζουμε, συνδεδεμένη με το παρόν, μέσα από τα χνάρια των αρχαιολογικών ανακαλύψεων»

Και αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν ισχυρότατες αποδείξεις για την ιστορική ακρίβεια της Βίβλου και σε άλλες περιοχές που μέχρι τώρα ήταν αντικείμενο θερμών συζητήσεων. Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει ότι μια αρχαιολογική ανακάλυψη «έχει ευρέως γίνει δεκτή σαν σημαντική επιβεβαίωση της Βιβλικής ιστορίας γιατί επιβεβαιώνει ότι ο άνθρωπος που παρουσιάζετε στα Ευαγγέλια σαν Ρωμαίος κυβερνήτης της Ιουδαίας, είχε ακριβώς τις ευθύνες και την εξουσία που οι συγγραφείς των Ευαγγελίων του αποδίδουν.»

Τι λοιπόν όλα αυτά σημαίνουν για τον Stuart (και για μας); Αν η Βίβλος είναι αλήθεια – όπως πιστεύω ότι είναι – σημαίνουν ότι ο αθεϊστικός «Σωκρατικός διάλογος με τους έφηβους» του Stuart είναι πνευματικά θανατηφόρος. Αν η Βίβλος είναι όντως ο αλάνθαστος, θεόπνευστος, κυριολεκτικός Λόγος του Θεού, αντί να εκτρέπετε σε ακαδημαϊκού στυλ θεωρίες για πολυκουλτουρισμό και τα τοιαύτα, ο Stuart χρειάζεται να διδάξει αυτούς τους νέους να αρχίσουν να υπακούν στα ηθικά απόλυτα τα οποία περιέχονται στις σελίδες της Γραφής.

Σκεφτείτε αλήθεια τι αποτέλεσμα θα είχε σ’ αυτούς τους νέους (και σε άλλα μέλη αυτής της εκκλησίας) μια ειλικρινή, προσεκτική μελέτη της Βίβλου. Το πιο σημαντικό απ’ όλα θα ήταν ότι θα μπορούσαν να έρθουν σε σχέση με τον Ιησού Χριστό και να αρχίσουν να υπακούν στα όσα η Γραφή λέει.

Αντί τότε αυτοί οι νέοι να ψάχνουν να βρουν εκπλήρωση σε σχέσεις μια νύχτας, θα μπορούσαν να βρουν συναισθηματική ευτυχία στον Ιησού Χριστό, κρατώντας το σώμα τους για το μέλλον - για τον ή την σύζυγο τους.

Υπάρχουν πάμπολλα πρακτικά οφέλη στην Βίβλο (και αυτό χωρίς καν να λάβουμε την σωτηρία υπόψη) για όσους αντί να φιλοσοφούν για το κατά πόσο η Βίβλος αναφέρεται σ’ αυτούς, ακολουθούν την πρακτική της εφαρμογή. Φυσικά, βλέποντας την Βίβλο σαν κάτι που πρέπει να υπακούσουμε, σημαίνει και μια αλλαγή στο λεξιλόγιο μας. Η κουλτούρα της εποχής μας έχει μαλακώσει τους όρους για ότι η Βίβλος αποκαλεί «αμαρτία». Για παράδειγμα όταν βλέπουμε ένα ανύπαντρο ζευγάρι να ζει μαζί, συνήθως παρακάμπτουμε ότι ο Θεός αποκαλεί «μοιχεία ή πορνεία» και αντ’ αυτού λέμε «η τάδε είναι η αγαπημένη του τάδε»

Κατά τον ίδιο τρόπο, αντί να αποκαλούμε την έκτρωση σαν το «τέλος ενός εμβρύου», ή σαν «αφαίρεση ενός ανεπιθύμητου ιστού», θα χρειάζονταν να το αποκαλέσουμε σαν ότι πραγματικά είναι – φόνος.

Θα χρειάζονταν επίσης να σταματήσουμε να αποκαλούμε τους ομοφυλόφιλους με τις διάφορες ελαφριού τύπου όρους που ακούγονται στην κοινωνία μας και να τους πούμε όπως ο Θεός τους λέει, «γυναίκες που άλλαξαν την φυσική χρήση στην πάρα φύση, και άντρες που αφήσαντες την φυσική χρήση της γυναίκας, άναψαν μέσα τους από την επιθυμία τους ο ένας προς τον άλλον, κάνοντας την ασχημοσύνη, αρσενικοί σε αρσενικούς και απολαμβάνοντας στον εαυτό τους την πρέπουσα αντιμισθία της πλάνης τους»

Με αυτά λοιπόν κατά νου δεν είναι ώρα να δώσουμε στην Βίβλο τον τόπο που της ανήκει σαν ιστορικά ακριβούς και αληθινού γραπτού που οφείλουμε να υπακούμε, και όχι απλά σαν μια «καταγραφή ιστοριών πίστης που θα πρέπει κάποιος να λαμβάνει σοβαρά υπόψη όχι όμως πάντα και κυριολεκτικά»;

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε στην κυριολεξία να φέρει επαναστατικά αποτελέσματα στην κοινωνία μας. Και ποιος αλήθεια ξέρει ποια θα ήταν τα αποτελέσματα στην εκκλησία της Simi Valley. Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο, ότι δεν θα είχαν πλέον ένα άθεο να διδάσκει τα παιδιά τους.

Jeremy Reynalds (http://www.pcanews.com)