Βιβλικές Αλήθειες

Όλα συνεργούν προς το αγαθό σ' αυτούς που αγαπούν τον Θεό (Μέρος ΙΙ) - Η περίπτωση του Ιωσήφ. (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Όλα συνεργούν προς το αγαθό σ' αυτούς που αγαπούν τον Θεό (Μέρος ΙΙ) - Η περίπτωση του Ιωσήφ.



Πριν από δυο τεύχη είχαμε ασχοληθεί με το πολύ γνωστό απόσπασμα της προς Ρωμαίους 8:28. Εκεί διαβάζουμε:

Προς Ρωμαίους 8:28
"Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ’ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό Του."

Θα ήθελα σήμερα να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτό το απόσπασμα και να δούμε ένα παράδειγμα της εφαρμογής του από την Παλαιά Διαθήκη: το παράδειγμα του Ιωσήφ.

1. Από την γη Χαναάν στην Αίγυπτο

Για να ξεκινήσουμε θα πάμε στην Γένεση 37. Εκεί, αρχίζοντας από τον στίχο 3, διαβάζουμε:

Γένεση 37:3-11
"Και ο Ισραήλ αγαπούσε τον Ιωσήφ περισσότερο από όλους τους γιους του, επειδή ήταν ο γιος των γηρατειών του. και του έκανε ένα ποικιλόχρωμο χιτώνα. Και βλέποντας οι αδερφοί του, ότι ο πατέρας τους αγαπούσε αυτόν περισσότερο από όλους τους αδερφούς του, τον μίσησαν, και δεν μπορούσαν να του μιλήσουν ειρηνικά. Και καθώς ο Ιωσήφ ονειρεύτηκε ένα όνειρο, το διηγήθηκε στους αδερφούς του. και τον μίσησαν ακόμα περισσότερο. Και τους είπε: Ακούστε, παρακαλώ τούτο το όνειρο που ονειρεύτηκα. να εμείς δέναμε δεμάτια στο μέσο της πεδιάδας. και να, σηκώθηκε το δικό μου δεμάτι, και στάθηκε όρθιο. και να τα δικά σας δεμάτια, αφού περιστράφηκαν, προσκύνησαν το δικό μου δεμάτι. Και οι αδερφοί του είπαν σ’ αυτόν: Βασιλιάς θα γίνεις επάνω σε μας; Ή θα γίνεις κύριος σε μας; Και τον μίσησαν ακόμα περισσότερο για τα όνειρα του και για τα λόγια του. Και ονειρεύτηκε και άλλο ένα όνειρο, και το διηγήθηκε στους αδερφούς του. και είπε: Να, ονειρεύτηκα και άλλο ένα όνειρο. και να, ο ήλιος, και το φεγγάρι, και 11 αστέρια με προσκυνούσαν. Και το διηγήθηκε στον πατέρα του, και στους αδερφούς του. και τον επέπληξε ο πατέρας του, και του είπε: Τι είναι αυτό το όνειρο, που ονειρεύτηκες; Άραγε, θάρθουμε, εγώ και η μητέρα σου και οι αδερφοί σου, για να σε προσκυνήσουμε μέχρις εδάφους; Και τον φθόνησαν οι αδερφοί του. ο πατέρας του, όμως, φύλαγε τον λόγο."

Αργότερα, στην Γένεση 42, διαβάζουμε την εκπλήρωση των ονείρων του Ιωσήφ αναφορικά με τους αδερφούς του:

Γένεση 42: 6, 9
"ήλθαν, λοιπόν, οι αδερφοί του Ιωσήφ, και τον προσκύνησαν κατά πρόσωπο μέχρις εδάφους...............Και ο Ιωσήφ θυμήθηκε τα όνειρα, που ονειρεύτηκε γι’ αυτούς."

Όπως ίσως είναι φανερό, τα όνειρα του Ιωσήφ ήταν προφητικά όνειρα. Ήταν δηλαδή όνειρα μέσα από τα οποία ο Θεός έδειχνε σ’ αυτόν κάτι το οποίο θα λάμβανε χώρα στο μέλλον, στην πραγματικότητα πολλά χρόνια αργότερα1. Αν και τίποτα στα παραπάνω δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά σαν παράξενο, εντούτοις γίνεται αν θυμηθούμε την αντίδραση που αυτά τα όνειρα προκάλεσαν στους αδερφούς του Ιωσήφ. Πράγματι, αυτά δεν ήταν παρά αιτία φθόνου και μίσους, που ήρθε να προστεθεί στο μίσος που ήδη ένιωθαν γι’ αυτόν, εξαιτίας της ιδιαίτερης αγάπης του πατέρα τους. Μάλιστα το μίσος τους έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε, αφού πρώτα σκέφτηκαν να τον σκοτώσουν (Γένεση 37:18), τελικά τον πούλησαν σε κάποιους περαστικούς εμπόρους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Οι στίχοι 25-28 μας λένε:

Γένεση 37:25-28
"Έπειτα, κάθισαν να φάνε ψωμί, και σηκώνοντας τα μάτια τους είδαν. και να, μια συνοδεία από Ισμαηλίτες έρχονταν από την Γαλαάδ, μαζί με τις καμήλες τους, φορτωμένες αρώματα και βάλσαμο και μύρο, και πορεύονταν να τα φέρουν κάτω στην Αίγυπτο. Και ο Ιούδας είπε στους αδερφούς του: Ποια η ωφέλεια αν φονεύσουμε τον αδερφό μας, και κρύψουμε το αίμα του; Ελάτε και ας τον πουλήσουμε στους Ισμαηλίτες. και ας μη βάλουμε τα χέρια μας πάνω του. επειδή, αδερφός μας και σάρκα μας είναι. Και οι αδερφοί του υπάκουσαν. Και ενώ διάβαιναν οι Μαδιανίτες έμποροι, ανέσυραν και ανέβασαν τον Ιωσήφ από τον λάκκο, και πούλησαν τον Ιωσήφ για 20 αργύρια στους Ισμαηλίτες. κι εκείνοι έφεραν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο."

Το μίσος έκανε τελικά τους αδερφούς του Ιωσήφ να τον πουλήσουν σαν δούλο στην Αίγυπτο, μακριά από τον πατέρα του και την οικογένεια του. Εντούτοις, όχι μακριά από τον Κύριο:

Γένεση 39:1-6
"Και κατέβασαν τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο. και ο Πετεφρής, ο αυλικός του Φαραώ, ο άρχοντας των σωματοφυλάκων, ένας άνθρωπος Αιγύπτιος, τον αγόρασε από τα χέρια των Ισμαηλιτών, που τον κατέβασαν εκεί. Και ο Κύριος ήταν μαζί με τον Ιωσήφ, και ήταν άνθρωπος που ευοδώνονταν. και βρίσκονταν στο σπίτι του κυρίου του, του Αιγυπτίου, και ο κύριος του είδε ότι ο Κύριος ήταν μαζί του, και ο Κύριος ευόδωνε στα χέρια του όλα όσα έκανε. Και ο Ιωσήφ βρήκε χάρη μπροστά του, και τον υπηρετούσε και τον έβαλε επιστάτη στο σπίτι του. και όλα όσα είχε, τα παρέδωσε στα χέρια του. Και από εκείνο τον καιρό, αφού τον έβαλε επιστάτη στο σπίτι του, και σε όλα όσα είχε, ο Κύριος ευλόγησε το σπίτι του Αιγυπτίου εξαιτίας του Ιωσήφ. και η ευλογία του Κυρίου ήταν σε όλα όσα είχε, στο σπίτι και στα χωράφια. Και όλα όσα είχε τα παρέδωσε στα χέρια του Ιωσήφ. και δεν ήξερε από τα υπάρχοντα του τίποτα, εκτός από το ψωμί που έτρωγε"

Ο Κύριος ήταν με τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο, στερεώνοντας και ευλογώντας κάθε τι που αυτός έκανε στον σπίτι του Πετεφρή. Βλέποντας την ευλογία του Κυρίου πάνω στον Ιωσήφ, ο Πετεφρής τον έκανε επιστάτη, παραδίδοντας στην επιστασία του όλα όσα είχε.

Ωστόσο, τα πράγματα για μια ακόμα φορά άλλαξαν δραματικά:

Γένεση 39:6-15, 19-20
"Και ο Ιωσήφ ήταν ωραίος σε παράστημα και όμορφος στην όψη. Και ύστερα από τα πράγματα αυτά, η γυναίκα του κυρίου του, έριξε τα μάτια της πάνω στον Ιωσήφ. και είπε: Κοιμήσου μαζί μου. Αλλ’ εκείνος δεν ήθελε, και είπε στην γυναίκα του κυρίου του: Να, ο κύριος μου δεν γνωρίζει τίποτε από όσα είναι μαζί μου στο σπίτι. και όλα όσα έχει τα παρέδωσε στα χέρια μου. δεν είναι στο σπίτι τούτο κανένας μεγαλύτερος μου ούτε είναι σε μένα κάτι άλλο απαγορευμένο, εκτός από σένα επειδή είσαι η γυναίκα του. και πως να πράξω αυτό το μεγάλο κακό, και να αμαρτήσω στον Θεό; Αν και μιλούσε στον Ιωσήφ καθημερινά, αυτός όμως δεν υπάκουσε σ’ αυτή να κοιμηθεί μαζί της, για να συνευρεθεί μαζί της. Και κάποια ημέρα ο Ιωσήφ μπήκε στο σπίτι για να κάνει τις δουλειές του, και κανένας από τους ανθρώπους του σπιτιού δεν ήταν εκεί στο σπίτι. Και εκείνη τον άρπαξε από το ένδυμα του, λέγοντας: Κοιμήσου μαζί μου. εκείνος, όμως, αφήνοντας το ένδυμα του στα χέρια της, έφυγε και βγήκε έξω. Και καθώς είδε, ότι άφησε το ένδυμα του στα χέρια της, και έφυγε έξω, φώναξε δυνατά προς τους ανθρώπους του σπιτιού της, και τους μίλησε, λέγοντας: Δέστε, μας έφερε έναν άνθρωπο Εβραίο για να μας εμπαίξει. μπήκε μέσα σε μένα για να κοιμηθεί μαζί μου, κι εγώ φώναξα με μεγάλη φωνή. και καθώς άκουσε ότι ύψωσα τη φωνή μου και φώναξα, αφήνοντας το ένδυμα του κοντά μου, έφυγε, και βγήκε έξω........Και καθώς ο κύριος του άκουσε τα λόγια της γυναίκας του, που του είπε, λέγοντας: Έτσι μου έκανε ο δούλος σου, η οργή του άναψε. Και ο κύριος του Ιωσήφ, παίρνοντας τον, τον έβαλε στην οχυρωμένη φυλακή, στον τόπο όπου ήταν φυλακισμένοι οι δέσμιοι του βασιλιά."

Πάνω λοιπόν που τα πράγματα φαίνονταν να σταθεροποιούνται για τον Ιωσήφ, άλλη μια συνωμοσία συνέβη εναντίον του με αποτέλεσμα να καταλήξει άδικα στην φυλακή. Όμως ακόμα και κει, ο Κύριος συνέχιζε να είναι μαζί του και να τον ελεεί.

Γένεση 39:20-23
"και έμενε εκεί στην οχυρωμένη φυλακή. Αλλά ο Κύριος ήταν μαζί με τον Ιωσήφ, και ξέχυνε επάνω σ’ αυτόν έλεος, και του έδωσε χάρη μπροστά στον αρχιδεσμοφύλακα. Και ο αρχιδεσμοφύλακας παρέδωσε στα χέρια του Ιωσήφ όλους τους φυλακισμένους, που ήταν στην οχυρωμένη φυλακή. και όλα όσα γίνονταν εκεί, τα έκανε αυτός. Ο αρχιδεσμοφύλακας δεν κοίταζε τίποτε από όσα ήταν στα χέρια του. επειδή ο Κύριος ήταν μαζί του. και ο Κύριος ευόδωνε όσα αυτός έκανε."

Ο Κύριος ήταν με τον Ιωσήφ στην φυλακή, ακριβώς όπως ήταν μαζί του στο σπίτι το Πετεφρή και στην γη Χαναάν. Ήταν μαζί του, ξεχύνοντας πάνω του χάρη και έλεος. Ας φέρουμε όμως για μια στιγμή τους εαυτούς μας στην θέση του. Αυτός, εκδιώχθηκε από το σπίτι του πατέρα του εξαιτίας του μίσους των αδερφών του για τα όνειρα που ο Θεός του έδωσε. Πουλήθηκε σαν σκλάβος στην Αίγυπτο, αλλά ο κύριος του, απατημένος από την σύζυγο του, τον έστειλε στις φυλακές. Βρίσκονταν μόνος, δούλος στις φυλακές ενός τόπου που ποτέ δεν επέλεξε να είναι. Σίγουρα πράγματα σαν και αυτά δεν θα ήταν ότι κάποιος θα ονόμαζε με ευκολία "ευλογίες". Και όμως, ο Κύριος ήταν μαζί του. Ήταν μαζί του και τον ελεούσε. Και αυτό είναι το σημαντικό. Μπορεί, όπως ο Ιωσήφ, να μην καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε εδώ που είμαστε, γιατί συνέβη αυτό που συνέβη, αλλά αυτό που είναι σημαντικό ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. Αυτός είπε ότι "ΟΛΑ ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ" σ’ αυτούς που τον αγαπάνε. Αν τον αγαπάμε, ΟΛΑ ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ για το αγαθό, ακόμα και τα πράγματα που δεν φαίνονται σαν "αγαθά", ακόμα και εκείνα που δεν καταλαβαίνουμε.

Επιστρέφοντας στον Ιωσήφ, οι στίχοι 1-8 του κεφαλαίου 40 μας λένε:

Γένεση 40:1-8
"Και ύστερα από τα πράγματα αυτά, ο οινοχόος του βασιλιά της Αιγύπτου, και ο αρτοποιός, αμάρτησαν στον κύριο τους τον βασιλιά της Αιγύπτου. Και ο Φαραώ οργίστηκε εναντίον των 2 αυλικών του, εναντίον του αρχιοινοχόου, και εναντίον του αρχισιτοποιού. Και τους έβαλε σε φύλαξη, στο σπίτι του άρχοντα των σωματοφυλάκων, στην οχυρωμένη φυλακή, στο τόπο όπου ήταν φυλακισμένος ο Ιωσήφ. Και ο άρχοντας των σωματοφυλάκων τους εμπιστεύτηκε στον Ιωσήφ, και αυτός τους υπηρετούσε. και ήσαν για κάμποσο καιρό στην φυλακή. Και ο οινοχόος και ο αρτοποιός του βασιλιά της Αιγύπτου, που ήταν φυλακισμένοι στην οχυρωμένη φυλακή, ονειρεύτηκαν και οι δυο ένα όνειρο, ο κάθε ένας το όνειρο του την ίδια νύχτα. ο κάθε ένας με την εξήγηση του ονείρου του. Και ο Ιωσήφ μπαίνοντας σ’ αυτούς το πρωί, τους είδε. και να, ήσαν ταραγμένοι. Και ρώτησε τους αυλικούς του Φαραώ, που ήταν μαζί του στην φυλακή, στο σπίτι του κυρίου του, λέγοντας: Γιατί τα πρόσωπα σας είναι σήμερα σκυθρωπά; Κι εκείνοι του είπαν: Ονειρευτήκαμε ένα όνειρο, και δεν υπάρχει κανένας που να το εξηγήσει. Και ο Ιωσήφ τους είπε: Οι εξηγήσεις, δεν ανήκουν στον Θεό; Διηγηθείτε μου παρακαλώ;"

"Οι εξηγήσεις δεν ανήκουν στον Θεό;" είπε ο Ιωσήφ, και πραγματικά σ’ Αυτόν ανήκουν ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Έτσι οι δυο Αιγύπτιοι προχώρησαν και εξιστόρησαν τα όνειρα τους στον Ιωσήφ ο οποίος με την σειρά του, τους τα εξήγησε. Αυτό σημαίνει ότι τα όνειρα τους είχαν ερμηνεία, ήταν δηλαδή όνειρα σταλμένα από τον Κύριο (Αυτός έδωσε την ερμηνεία). Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ο ένας από τους δυο θα εκτελούνταν ενώ ο άλλος θα αποκαθίστατο στο αξίωμα του. Από τον δεύτερο μάλιστα, ο Ιωσήφ ζήτησε να τον θυμηθεί και να τον αναφέρει στον Φαραώ:

Γένεση 40:14-15
"αλλά, να με θυμηθείς, όταν σου γίνει το καλό. και να κάνεις, παρακαλώ, έλεος σε μένα, και να αναφέρεις για μένα στον Φαραώ, και να με βγάλεις από τούτο το οίκημα. επειδή στ’ αλήθεια κλέφτηκα από την γη των Εβραίων. και εδώ πάλι δεν έκανα τίποτα, ώστε να με βάλουν σε τούτο τον λάκκο."

Εντούτοις εκείνος, μόλις αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του, λησμόνησε τις παρακλήσεις του Ιωσήφ:

Γένεση 40:23
"Ο αρχιοινοχόος, όμως, δεν θυμήθηκε τον Ιωσήφ, αλλά τον λησμόνησε."

Συνοψίζοντας τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, η ιστορία του Ιωσήφ είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δεν είχε κάνει κανένα κακό και όμως διώκονταν. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που για πολλά χρόνια ζούσε μια ζωή με πολλά "γιατί", με ελάχιστες απαντήσεις, αλλά με συνεχή την ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. Τα αδέρφια του τον πούλησαν σκλάβο στην Αίγυπτο επειδή τον μισούσαν για τα όνειρα που ο Κύριος του είχε δώσει. Το αφεντικό του στην Αίγυπτο τον έβαλε στην φυλακή, υπακούοντας στις δολιότητες της γυναίκας του. Ο αρχιοινοχόος, μόλις αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του τον λησμόνησε. Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς το αγαθό όλων αυτών, και τον λόγο που αυτά συνέβησαν σ’ αυτόν τον αληθινά ευσεβή άνθρωπο. Εντούτοις, παρά τα αναπάντητα "γιατί" ο Ιωσήφ είχε ΠΙΣΤΗ στον Θεό. Δεν αμάρτησε στο σπίτι του Πετεφρή γιατί φοβούνταν τον Θεό. Τολμηρά ανάφερε το όνομα του Θεού στους δυο Αιγυπτίους, και με το Πνεύμα Του, εξήγησε τα όνειρα τους. Μπορεί να μην καταλάβαινε τον λόγο που τα πράγματα ήρθαν όπως ήρθαν, αλλά αυτό δεν αποτελούσε εμπόδιο στο να εμπιστευτεί τον Θεό. Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τον λόγο που κάποια πράγματα συνέβησαν, αλλά μην αφήνεις αυτό να είναι εμπόδιο στην πίστη σου: ΟΛΑ ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ, και να είσαι σίγουρος: αυτό είναι τόσο αλήθεια για σένα όσο ήταν, όπως θα δούμε, και για τον Ιωσήφ.

2. Από την φυλακή στο παλάτι

Συνεχίζοντας στο κεφάλαιο 41, διαβάζουμε για ένα ακόμα όνειρο, του Φαραώ αυτή την φορά:

Γένεση 41:1-14
"Και ύστερα από παρέλευση 2 χρόνων, ο Φαραώ είδε ένα όνειρο. και να, στέκονταν κοντά στον ποταμό. και να, επτά δαμάλια όμορφα και παχύσαρκα ανέβαιναν από τον ποταμό, και έβοσκαν στο λιβάδι. και να, άλλα επτά δαμάλια ανέβαιναν, ύστερα από εκείνα, από τον ποταμό, άσχημα και λεπτόσαρκα, και στέκονταν κοντά στα άλλα δαμάλια στην άκρη του ποταμού. και τα δαμάλια τα άσχημα και λεπτόσαρκα κατέφαγαν τα επτά δαμάλια τα όμορφα και παχύσαρκα. Τότε, ο Φαραώ ξύπνησε. Και καθώς αποκοιμήθηκε ονειρεύτηκε μια 2η φορά. και να, 7 στάχυα παχιά και καλά ανέβαιναν από τον ίδιο κορμό. και να, άλλα 7 στάχυα λεπτά, και καμένα από τον ανατολικό άνεμο, αναφύονταν ύστερα από εκείνα. και τα στάχυα τα λεπτά κατάπιαν τα 7 στάχυα τα παχιά και μεστά. Και ο Φαραώ ξύπνησε, και να, ήταν όνειρο. Και το πρωί, το πνεύμα του ήταν ταραγμένο. και στέλνοντας κάλεσε όλους τους μάγους της Αιγύπτου, και όλους τους σοφούς της. και ο Φαραώ διηγήθηκε σ’ αυτούς τα όνειρα του. αλλά δεν υπήρχε κανένας, που να τα εξηγήσει στον Φαραώ. Τότε ο αρχιοινοχόος μίλησε στον Φαραώ, λέγοντας: Σήμερα θυμάμαι την αμαρτία μου. ο Φαραώ είχε οργιστεί εναντίον των δούλων του, και με έβαλε σε φυλακή, στο σπίτι του άρχοντα των σωματοφυλάκων, εμένα και τον αρχισιτοποιό. και είδαμε ένα όνειρο την ίδια νύχτα, εγώ και εκείνος. ονειρευτήκαμε ο καθένας σύμφωνα με την εξήγηση του ονείρου του. και ήταν εκεί μαζί μας ένας νέος, Εβραίος, δούλος του άρχοντα των σωματοφυλάκων. και του διηγηθήκαμε, και μας εξήγησε τα όνειρα μας. στον κάθε έναν σύμφωνα με το όνειρο του έκανε την εξήγηση. και καθώς μας τα εξήγησε, έτσι και συνέβηκε. εμένα μεν με αποκατέστησε στο υπούργημα μου, και εκείνον τον κρέμασε. Τότε, στέλνοντας ο Φαραώ, κάλεσε τον Ιωσήφ και τον έβγαλαν γρήγορα από την φυλακή. και ξυρίστηκε και άλλαξε την στολή του, και ήρθε στον Φαραώ"

Χρειάστηκε να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια μέχρι ότου ο αρχιοινοχόος να θυμηθεί τον Ιωσήφ. Κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει "γιατί θα έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια μέχρι που να έρθει αυτή η στιγμή; Γιατί όχι από την αρχή;" Ωστόσο, η απάντηση είναι πολύ απλή: ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Ζούμε σε μια εποχή όπου θέλουμε τα πάντα να γίνονται ΓΡΗΓΟΡΑ. Ο Θεός από την άλλη θέλει τα πάντα να γίνονται ΚΑΛΛΙΣΤΑ, και το γρηγορότερο δεν είναι κατ’ ανάγκη και το καλύτερο. Δυο ακόμα χρόνια λοιπόν πέρασαν με τον Ιωσήφ στην φυλακή, μέχρις ότου ο Φαραώ να λάβει εκείνο το όνειρο από τον Κύριο. Όπως ο Ιωσήφ είπε αργότερα δίνοντας την ερμηνεία: "Ο Θεός φανέρωσε στον Φαραώ όσα πρόκειται να κάνει" (Γένεση 41:25). Ήταν ο Κύριος που έδωσε αυτά τα όνειρα στον Φαραώ εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πηγαίνοντας τώρα βήμα βήμα προς τα πίσω, ήταν ο Κύριος που έδωσε τα δυο όνειρα στον αρχιοινοχόο και στον αρχισιτοποιό, και ήταν Αυτός που έδωσε και την ερμηνεία τους μέσω του Ιωσήφ. Ήταν ο Κύριος που έφερε τον Ιωσήφ στο σπίτι του Πετεφρή και που επέτρεψε να συμβούν όλα εκείνα τα πράγματα που τελικά τον έφεραν στην συγκεκριμένη φυλακή2. Ήταν ο Κύριος που έδωσε εκείνα τα δυο όνειρα στον Ιωσήφ που έκαναν τους αδερφούς του να τον μισήσουν τόσο πολύ ώστε να τον πουλήσουν στην Αίγυπτο. Ίσως έχουμε αρχίσει τώρα να καταλαβαίνουμε λίγο λίγο το σχέδιο του Θεού και θα καταλάβουμε ακόμα περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω.

Έτσι ο Ιωσήφ, με το πνεύμα του Θεού, εξήγησε τα όνειρα του Φαραώ. Η Αίγυπτος θα είχε μεγάλες σοδιές για επτά χρόνια αλλά αυτή την περίοδος θα την διαδέχονταν μια επταετία πείνας, για τη οποία ο Ιωσήφ είπε στον Φαραώ τι θα έπρεπε να γίνει. Στο τέλος:

Γένεση 41:37-45
"Και ο λόγος άρεσε στον Φαραώ, και σε όλους τους δούλους του. Και ο Φαραώ είπε στους δούλους του: Μπορούμε να βρούμε έναν άνθρωπο όπως τούτον, στον οποίο υπάρχει το πνεύμα του Θεού; Και ο Φαραώ είπε στον Ιωσήφ: Επειδή, ο Θεός έδειξε σε σένα όλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας τόσο συνετός και φρόνιμος όσο εσύ. Εσύ θα είσαι επάνω στο παλάτι μου, και στον λόγο του στόματος σου θα υπακούει ολόκληρος ο λαός μου. μόνον στον θρόνο θα είμαι ανώτερος σου. Και ο Φαραώ είπε στον Ιωσήφ: Να, σε κατέστησα επάνω σε ολόκληρη την γη της Αιγύπτου. Και βγάζοντας ο Φαραώ το δαχτυλίδι από το χέρι του, το έβαλε στο χέρι του Ιωσήφ, και τον έντυσε με ενδύματα από πολυτελές λινό, και του περιέθεσε ένα χρυσό περιδέραιο γύρω στον λαιμό του. Και τον ανέβασε πάνω στην 2η άμαξα του. και διακήρυτταν μπροστά του: Γονατίστε. και τον κατέστησε επάνω σε ολόκληρη τη γη της Αιγύπτου. Και ο Φαραώ είπε στον Ιωσήφ: Εγώ είμαι ο Φαραώ, και χωρίς εσένα κανένας δεν θα σηκώσει το χέρι του ή το πόδι του, σε ολόκληρη τη γη της Αιγύπτου. Και ο Φαραώ ονόμασε τον Ιωσήφ Ζαφνάθ-πανεάχ και του έδωσε για γυναίκα την Ασενέθ, τη θυγατέρα του Ποτιφερά, ιερέα της Ων. Και ο Ιωσήφ βγήκε στη γη της Αιγύπτου."

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Ιωσήφ μετατράπηκε από ένα σκλάβο των φυλακών σε πρωθυπουργό. Ήταν δεύτερος σε εξουσία σε ολόκληρη την Αίγυπτο! Και αυτό δεν συνέβη σταδιακά αλλά ταχύτατα. Αν τώρα βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που νιώθεις ως μη ευχάριστη, σε μια κατάσταση από την οποία θα ήθελες να απαλλαχτείς, ο Κύριος μπορεί να σε βγάλει από αυτή. Μπορεί να το κάνει ξαφνικά, μέσα σε μερικές στιγμές. Μπορεί να γυρίσει τα πάνω κάτω αμέσως. Όπως για παράδειγμα θα το κάνει με την αρπαγή μας. Θα συμβεί λέει ο Λόγος "σε μια στιγμή, σε χρόνο που ανοιγοκλείνει το μάτι" (προς Κορινθίους Α 15:52). Κλείνεις τα μάτια σου και είσαι στην γη, πιθανόν κάνοντας κάτι εντελώς συνηθισμένο που το κανείς ίσως για χρόνια. Μετά από κλάσματα δευτερολέπτου ανοίγεις τα μάτια σου και είσαι στον αέρα με ένα άλλο σώμα, μαζί τον Κύριο Ιησού Χριστό και όλους του αγίους. Θα συμβεί ξαφνικά και ταχύτατα. Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Εντούτοις, έχει και τον ΧΡΟΝΟ που θα το κάνει. Αυτός ο χρόνος έφτασε λοιπόν για τον Ιωσήφ. Πέρασε πολλά πράγματα, πάντα όμως με την παρουσία του Κυρίου να είναι εκεί. Τα πράγματα που πέρασε δεν τα πέρασε βέβαια τυχαία. Ήταν μέσα στο πλάνο του Κυρίου, μέσα στο μονοπάτι Εκείνου, που τελικά τον έφερε μπροστά στον Φαραώ. Αφαιρώντας το τέλος (και δεν το έχουμε δει όλο), κάποιος δεν θα εύρισκε κανένα λόγο για την σειρά από γεγονότα που συνέβησαν στον Ιωσήφ. Θα του ήταν ίσως αδύνατο να καταλάβει πως αυτά συνέργησαν προς το αγαθό. Αυτό ήταν πιθανόν αλήθεια και για τον Ιωσήφ επίσης. Μη έχοντας δει το τέλος αδυνατούσε να καταλάβει, αλλά εντούτοις δεν αδυνατούσε ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. Μπορεί να αδυνατείς να καταλάβεις, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ. Να πιστεύεις αυτό που ο Λόγος του Θεού λέει για κάθε τι το οποίο μπορεί να ζεις σήμερα: ΟΤΙ ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΛΑ ΣΥΝΕΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΑΘΟ, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι.

Επιστρέφοντας στον Ιωσήφ, η άνοδος του σε δεύτερο στην εξουσία της Αιγύπτου δεν ήταν το τέλος του σχεδίου του Θεού. Όταν τα επτά χρόνια της πείνας ήρθαν πάνω στην γη, αυτό επηρέασε και την γη όπου η οικογένεια του Ιωσήφ ζούσε:

Γένεση 41:56-57, 42:1-3, 6-9
"Και η πείνα ήταν επάνω σε ολόκληρο το πρόσωπο της γης. Και ο Ιωσήφ άνοιξε όλες τις αποθήκες, και πουλούσε σιτάρι στους Αιγυπτίους. και η πείνα βάραινε επάνω στην γη της Αιγύπτου. Και όλοι οι τόποι έρχονταν στην Αίγυπτο, στον Ιωσήφ, για να αγοράζουν σιτάρι. επειδή, η πείνα βάραινε επάνω σε ολόκληρη τη γη. Και ο Ιακώβ είδε ότι υπήρχε σιτάρι στην Αίγυπτο. και ο Ιακώβ είπε στους γιους του: Τι βλέπετε ο ένας τον άλλον; Και είπε: Να άκουσα ότι υπάρχει σιτάρι στην Αίγυπτο. κατεβείτε εκεί, και αγοράστε για μας από εκεί για να ζήσουμε, και να μην πεθάνουμε. Και κατέβηκαν οι 10 αδελφοί του Ιωσήφ για να αγοράσουν σιτάρι από την Αίγυπτο...... ήρθαν, λοιπόν, οι αδερφοί του Ιωσήφ, και τον προσκύνησαν κατά πρόσωπο μέχρις εδάφους. Και καθώς ο Ιωσήφ είδε τους αδερφούς του, τους γνώρισε. προσποιήθηκε όμως σ’ αυτούς τον ξένο, και τους μίλησε σκληρά. και τους είπε: Από που έρχεστε; Κι εκείνοι είπαν: Από την γη Χαναάν, για να αγοράσουμε τροφές. Και ο μεν Ιωσήφ γνώρισε τους αδερφούς του. εκείνοι όμως δεν τον γνώρισαν. Και ο Ιωσήφ θυμήθηκε τα όνειρα, που ονειρεύτηκε γι’ αυτούς. και τους είπε: Είστε κατάσκοποι. ήρθατε να παρατηρήσετε τα γυμνά του τόπου."

Πολλά χρόνια πριν, ο Κύριος είχε δώσει δυο όνειρα στον Ιωσήφ με τους αδερφούς του να τον προσκυνούν. Ήταν μάλιστα εκείνα τα όνειρα που έκαναν τους αδερφούς του να τον μισήσουν τόσο πολύ ώστε να τον πουλήσουν στην Αίγυπτο. Από τότε ο Ιωσήφ δεν ξαναείδε τα αδέρφια του παρά μόνο εκείνη την ώρα: την ώρα της εκπλήρωσης των ονείρων που είχε δει. Ωστόσο, δεν φανέρωσε τον εαυτό του αμέσως, αλλά προσποιήθηκε ότι δεν τους γνώριζε, κατηγορώντας τους μάλιστα για κατασκοπεία. Έπειτα, αφού τους έβαλε σε φύλαξη για τρεις ημέρες, τους κάλεσε ξανά, ζητώντας να πάνε να φέρουν τον Βενιαμίν, ενώ εκείνος θα κρατούσε ένα από αυτούς στην Αίγυπτο μέχρι την επιστροφή τους. Αυτό λύπησε τους αδερφούς του, και σαν αιτία των όσων τους συνέβαιναν, θεώρησαν όσα πριν πολλά χρόνια είχαν κάνει στον Ιωσήφ, που, χωρίς να το γνωρίζουν, ήταν εκείνη την στιγμή μπροστά τους!

Γένεση 42:21-24
"Και ο ένας είπε στον άλλον: Αληθινά είμαστε ένοχοι για τον αδερφό μας, επειδή είδαμε την θλίψη της ψυχής του, όταν μας παρακαλούσε, και δεν τον εισακούσαμε. γι’ αυτό, ήρθε επάνω μας αυτή η θλίψη. Και ο Ρουβήν αποκρίθηκε σ’ αυτούς λέγοντας: Δεν σας είπα, λέγοντας, μην αμαρτήσετε ενάντια στο παιδί; Και δεν ακούσατε. γι’ αυτό να, και το αίμα του εκζητείται. Και αυτοί δεν ήξεραν ότι ο Ιωσήφ καταλάβαινε. επειδή, συνομιλούσαν μέσω διερμηνέα. Και ενώ αποσύρθηκε από κοντά τους έκλαψε."

Η τελευταία στιγμή που ο Ιωσήφ είδε τα αδέρφια του ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν εκείνοι τον πούλησαν στην Αίγυπτο. Η επόμενη φορά που ξανασυναντηθήκανε ήταν η στιγμή της εκπλήρωσης των ονείρων για τα οποία τα αδέρφια του τον είχαν μισήσει τότε, και της ομολογίας της ενοχής τους για εκείνη τους την πράξη. Ο Ιωσήφ ήξερε πλέον ότι τα αδέρφια του είχαν μετανιώσει για όσα του είχαν κάνει τότε: ομολόγησαν την ενοχή τους μπροστά του! Πραγματικά, πως ο Κύριος τα φέρνει ώστε να κλείσει πληγές και παρεξηγήσεις ετών, σε μερικές μόνο στιγμές.

Επιστρέφοντας στον Ιωσήφ, αυτός κράτησε τον Συμεών, ενώ οι αδερφοί του επέστρεψαν στην Χαναάν για να φέρουν τον Βενιαμίν. Αφού τον έφεραν, τους άφησε να φύγουν, γυρνώντας τους όμως γρήγορα πίσω με την κατηγορία ότι είχαν κλέψει το αργυρό του ποτήρι, που ηθελημένα είχε ο ίδιος βάλει να κρύψουν στο σακί του Βενιαμίν. Γι’ αυτό απαίτησε να μείνει ο Βενιαμίν σκλάβος στην Αίγυπτο. Ακούγοντας αυτό, οι αδερφοί του "έπεσαν μπροστά του στην γη", εκλιπαρώντας τον για τον Βενιαμίν (Γένεση 44:14-34). Τότε:

Γένεση 45:1-8
"ο Ιωσήφ δεν μπόρεσε να κρατήσει τον εαυτό του μπροστά σε όλους τους παριστάμενους, που ήταν μπροστά του. και φώναξε: Να τους βγάλετε όλους από κοντά μου. και δεν έμεινε κανένας μαζί του, καθώς ο Ιωσήφ αναγνωρίζονταν στους αδερφούς του. Και άφησε μια φωνή με κλαυθμό. και άκουσαν οι Αιγύπτιοι. και άκουσε και το παλάτι του Φαραώ. Και ο Ιωσήφ είπε στους αδερφούς του: Εγώ είμαι ο Ιωσήφ. ζει ακόμα ο πατέρας μου; Και δεν μπορούσαν οι αδερφοί του να του αποκριθούν, επειδή ταράχτηκαν από την παρουσία του. Και ο Ιωσήφ είπε στους αδερφούς του: Πλησιάστε σε μένα, παρακαλώ. Και πλησίασαν. Και είπε: Εγώ είμαι ο Ιωσήφ ο αδερφός σας, τον οποίον πουλήσατε στην Αίγυπτο. Τώρα, λοιπόν, μη λυπάστε. μήτε σας φανεί σκληρό, ότι με πουλήσατε εδώ. ΕΠΕΙΔΗ, ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΓΗ. ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΡΟΤΡΙΑΣΗ ΟΥΤΕ ΘΕΡΙΣΜΟΣ. ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΣΕ ΣΑΣ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΛΥΤΡΩΣΗ. ΤΩΡΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΔΩ, ΑΛΛ’ Ο ΘΕΟΣ. ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΦΑΡΑΩ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ.

Και Γένεση 50:20
"ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΗΣΑΤΕ ΚΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ. Ο ΘΕΟΣ ΟΜΩΣ ΘΕΛΗΣΕ ΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΛΛΟΥ ΛΑΟΥ"

Έχω υπογραμμίσει στο παραπάνω απόσπασμα τις λέξεις "επειδή", "για/και να", "ώστε". Αυτές οι λέξεις είναι λέξεις που εισαγάγουν ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Είναι λέξεις που απαντούν σε ερωτήσεις που ξεκινούν με "γιατί". Ήρθε λοιπόν η ώρα των απαντήσεων. Ήρθε η ώρα για να ξεδιπλωθεί περίτρανα το σχέδιο του Κυρίου σχετικά με την αποστολή του Ιωσήφ στην Αίγυπτο. Ήταν το ίδιο σχέδιο που ξεκίνησε με τα δυο όνειρα του Ιωσήφ που προκάλεσαν το μίσος των αδερφών του και την εκδίωξη του στην Αίγυπτο. Όμως τα αδέρφια του και ο εκδιωγμός του, δεν ήταν παρά εργαλεία που ο Θεός χρησιμοποίησε για να φέρει το θέλημα του. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΕΤΕΦΡΗ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΚΕΙΝΟ ΣΤΟΝ ΦΑΡΑΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΟΙΝΟΧΟΟ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΩΣΗΦ, ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ. ΗΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. Ήταν Αυτός που συντήρησε όλο το Ισραήλ στην ζωή. Πραγματικά το Ισραήλ δεν έφυγε από την Αίγυπτο παρά μόνο μετά από αιώνες, με χιλιάδες χιλιάδων και με τον τρόπο που αναφέρει ο Λόγος του Θεού. Ο Θεός είχε το σχέδιο του για το Ισραήλ, και ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΥΝΕΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΘΟ, ακόμα και αν δεν φαίνονταν αυτό από την αρχή και ακόμα και αν αυτό δεν έγινε κατανοητό παρά μόνο μετά από χρόνια.

Τάσος Κιουλάχογλου

 



Υποσημειώσεις

1. Στην Γένεση 37:2 ο Ιωσήφ ήταν 17 ετών, ενώ στην Γένεση 42:6, όταν τα όνειρα εκπληρωθήκανε ήταν περίπου 39 (ήταν 30 "όταν παραστάθηκε μπροστά στον Φαραώ" (Γένεση 41:46), ενώ ο χρόνος που οι αδερφοί του πήγαν για δεύτερη φορά στην Αίγυπτο ήταν ο δεύτερος χρόνος της πείνας (Γένεση 45:6) που με την σειρά του σημαίνει ότι άλλα 9 χρόνια είχαν μεσολαβήσει).

2. Αυτή η φυλακή ήταν η φυλακή όπου "ήταν φυλακισμένοι οι δέσμιοι του βασιλιά" (Γένεση 39:20). Γι’ αυτό και ο οινοχόος και ο αρτοποιός του βασιλιά φέρθηκαν εκεί.