Βιβλικές Αλήθειες

H αγάπη κοιτάει μακριά (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

H αγάπη κοιτάει μακριά



Ένας αγρότης που σπέρνει, το κάνει έχοντας μπροστά του το όραμα του καρπού. Αυτός οραματίζεται το φυτό του να αναπτύσσεται και να γίνεται καρποφόρο. Όλα όσα κάνει, από την ώρα της σποράς μέχρι την ώρα του θερισμού, γίνονται με βάση αυτόν το οραματισμό. Αν η γνώμη του για το φυτό που έσπειρε διαμορφώνονταν με βάση ότι έβλεπε από την μια μέρα στην άλλη, τότε αυτός θα είχε πού εύκολα παραιτηθεί. Θα μπορούσε μετά από δυο ή τρεις εβδομάδες να πήγαινε στο χωράφι του και να έλεγε στα φυτά του, "Ντρέπομαι για τα χάλια σας. Είχατε τρεις εβδομάδες να μεγαλώσετε και σεις δεν πήρατε πάρα ένα πόντο. Πως θα θρέψετε την οικογένεια μου; Θα πρέπει ίσως να σας κόψω το πότισμα και να σας ξεριζώσω." Κάτι τέτοιο θα ήταν ανόητο. Έτσι δεν είναι; Ο αγρότης κοιτάει πέρα από αυτό που βλέπει εκείνη την στιγμή. Κοιτάει σε ότι τα φυτά του μπορεί να γίνουν. Έτσι δεν παραιτείται αλλά συνεχίζει.

Στην προς Φιλιππησίους βλέπουμε τον Παύλο να κάνει το ίδιο με τους πιστούς. Στο πρώτο κεφάλαιο τον βλέπουμε να ευχαριστεί τον Θεό γι’ αυτούς κάθε φορά που τους σκέφτεται. Έπειτα προσεύχεται γι’ αυτούς και πιστεύει ότι ο Θεός εργάζεται μέσα τους και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την ημέρα του Ιησού Χριστού. Τους λέει πόσο πολύ τους αγαπάει, και ότι γι’ αυτούς θα έδινε και την ζωή του.

Την ώρα που οι Φιλιππήσιοι θα έμπαιναν στο δεύτερο κεφάλαιο θα έπρεπε να νομίζουν ότι ίσως ήταν οι καλύτεροι Χριστιανοί του πλανήτη και ότι ο Παύλος πίστευε γι’ αυτούς ότι ήταν πολύ μεγάλοι - και θα είχαν δίκιο.

Αλλά, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του δευτέρου κεφαλαίου βρίσκουμε ένα ενδιαφέρον σημείο. Ο Παύλος λέει ότι θα τους έστελνε τον Επαφρόδιτο ώστε να δουν ότι είναι υγιής. Αυτός ήταν πολύ άρρωστος, μάλιστα σε κάποιο σημείο είχε φτάσει να είναι ετοιμοθάνατος, και ο Παύλος ήθελε να τον δουν ότι τώρα ήταν εντάξει. Έπειτα, μετά από όλους τους επαίνους, στον τελευταίο στίχο, τους κάνει γνωστό γιατί ο Επαφρόδιτος είχε φτάσει κοντά στον θάνατο. Ο λόγος, όπως ο Παύλος είπε, ήταν "για να αναπληρώσει την έλλειψη της υπηρεσίας σας σε μένα." Η έλλειψη της υπηρεσίας από τους Φιλιππησίους προς τον Παύλο, σχεδόν κόστισε την ζωή σε έναν άνθρωπο.

Η αγάπη του Παύλου προς τους Φιλιππησίους δεν ήταν γιατί ήταν τέλειοι ή γιατί ήταν οι καλύτεροι Χριστιανοί του πλανήτη, αλλά γιατί είδε το τελικό αποτέλεσμα του ποιοι ήταν εν Χριστώ και τι θα μπορούσαν να γίνουν. Η αγάπη κοίταξε πέρα από τις καταστάσεις της στιγμής και είδε το τελικό αποτέλεσμα.

Duke Clark (από την εφημερίδα "Good News")