Βιβλικές Αλήθειες

Η ανομία των Σοδόμων (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Η ανομία των Σοδόμων



Τα Σόδομα και τα Γόμορρα είναι δυο αρκετά γνωστά τοπωνύμια στην Βίβλο. Εκεί ήταν ο τόπος στον οποίο ο Λωτ, ο αδερφός του Αβραάμ, επέλεξε αρχικά να κατοικήσει. Σχετικά με την περιοχή, η Γένεση 13:10 μας λέει ότι: «ολόκληρη ποτίζονταν......ήταν σαν παράδεισος του Κυρίου». Προφανώς επρόκειτο για μια πολύ πλούσια και εύφορη γη. Οι κάτοικοι της θα ήταν πλούσιοι και το επίπεδο ευημερίας τους υψηλό συγκριτικά με άλλες περιοχές. Δεν είχαν πρόβλημα τροφής ή ύδρευσης αφού η γη τους ήταν εύφορη και καλά ποτιζόμενη. Ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά που έλκυσαν τον Λωτ να επιλέξει αυτό το μέρος σαν τόπο κατοικίας. Όπως η Γένεση 13:10 και πάλι μας λέει: «Σήκωσε [ο Λωτ] τα μάτια του ψηλά και είδε», και έκανε την επιλογή σύμφωνα με τα όσα είδε. Ωστόσο, αυτό που μπορεί εμείς να βλέπουμε «σηκώνοντας τα μάτια μας», αν και μπορεί να μοιάζει εξαιρετικό, μπορεί να μην είναι ότι ο Κύριος βλέπει με τα δικά Του μάτια (Σαμουήλ Α 16:7). Και πράγματι αυτό που ο Λωτ είδε, ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που ο Κύριος είδε κοιτώντας στις καρδιές. Στην Γένεση 13:13 διαβάζουμε:

Γένεση 13:13
«Και οι άνθρωποι των Σοδόμων ήταν κακοί, και υπερβολικά αμαρτωλοί μπροστά στον Κύριο»

Αν και αυτό που ο Λωτ έβλεπε ήταν μια εξαιρετικά εύφορη γη, αυτό που ο Κύριος έβλεπε ήταν μια εξαιρετικά βρώμικη καρδιά. Όπως και πάλι λέει στην Γένεση 18:20

Γένεση 18:20
«Και ο Κύριος είπε: Η κραυγή των Σοδόμων και των Γομόρρων πλήθυνε και η αμαρτία τους είναι υπερβολικά βαριά»

Στο τέλος ο Κύριος κατάστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα, αφού πρώτα έσωσε τον Λωτ. Φεύγοντας από τα Σόδομα, η συμβουλή που έδωσε στον Λωτ ήταν ακριβώς το αντίθετο εκείνου που αυτός είχε πράξει στην αρχή:

Γένεση 19:17
«Και όταν τους έβγαλαν έξω, ο Κύριος είπε: διάσωσε την ζωή σου. ΜΗ ΠΕΡΙΒΛΕΨΕΙΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ......»

Όταν ο Λωτ έκανε την επιλογή να μείνει στα Σόδομα, την έκανε αφού «σήκωσε τα μάτια του και είδε». Τώρα όμως έπρεπε να φύγει και να «μην περιβλέψει πίσω». Με την φυγή του, ο Κύριος κατάστρεψε την περιοχή.

Ωστόσο ποιο ήταν το αμάρτημα των Σοδόμων; Στον Ιεζεκιήλ 16:49-50 διαβάζουμε τι ο Κύριος είδε:

Ιεζεκιήλ 16:49-50
«Να αυτή ήταν η ανομία της αδερφής σου, των Σοδόμων, ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΑΠΟ ΨΩΜΙ, ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΥΦΗΛΟΤΗΤΑΣ, της ίδιας και των θυγατέρων της. όμως τον φτωχό κι αυτόν που είχε ανάγκη δεν τον βοηθούσε. και υψώνονταν, και έπρατταν βδελυρά πράγματα μπροστά Μου. γι’ αυτό, καθώς τα είδα αυτά, τις αφάνισα»

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν είδα ότι «η περίσσια από ψωμί και η αφθονία τρυφηλότητας» (ανάπαυσης, ησυχίας - αυτή είναι η μετάφραση της λέξης αυτής σε όλα τα άλλα μέρη όπου την βρίσκουμε) μαζί, μεταξύ άλλων, με την ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ δίνονται σαν συστατικά «της ανομίας των Σοδόμων». Και αν και η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ είναι γενικά απορριπτέα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα δυο: την περίσσια τροφής και αφθονία ανάπαυσης. Αντίθετα, αυτά θεωρούνται πολλές φορές ακόμα και από Χριστιανούς σαν στόχοι. Φυσικά και δεν λέμε ότι θα πρέπει να πεινάμε και να είμαστε φορτωμένοι και βαρείς. Αυτό που λέμε ωστόσο, είναι ότι η περίσσεια τροφής και η αφθονία ανάπαυσης, αντίθετα με τα όσα ο κόσμος λέει: ΔΕΝ είναι στόχοι, πράγματα τα οποία θα πρέπει να επιδιώκουμε. Απεναντίας, αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουμε είναι ο Κύριος, ο Λόγος Του και οι σκοποί Του. Το κέντρο και ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι η ανάπαυση και τα πλούτη αλλά να κάνουμε το θέλημα του Θεού. Να γνωρίσουμε και να κάνουμε γνωστό τον Πατέρα και τον υπέροχο Γιο Του τον Κύριο Ιησού Χριστό. Όπως και τα Σόδομα, αυτός ο κόσμος κάποτε θα τελειώσει και θα παρέλθει. Και όπως ο Κύριος έβγαλε τον Λωτ από εκεί και μετά τα κατάστρεψε έτσι θα βγάλει και μας απ’ αυτόν τον κόσμο, πριν κάνει σ’ αυτόν το ίδιο.

Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι και ας αγρυπνούμε. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έρχεται. Και «όπως έγινε κατά τις ημέρες του Λωτ. έτρωγαν, έπιναν, αγόραζαν πουλούσαν, φύτευαν, οικοδομούσαν. και κατά την ημέρα που ο Λωτ βγήκε έξω από τα Σόδομα, έβρεξε φωτιά και θειάφι από τον ουρανό, και τους εξολόθρευσε όλους. κατά τον ίδιο τρόπο θα είναι κατά την ημέρα που θα φανερωθεί ο Υιός του ανθρώπου.........Να θυμάστε την γυναίκα του Λωτ. Οποίος ζητήσει να σώσει την ζωή του, θα την χάσει. και οποίος την χάσει θα την διαφυλάξει.» (κατά Λουκά 17:28-33)

Τάσος Κιουλάχογλου