Βιβλικές Αλήθειες

Το έλεος του Κυρίου (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Το έλεος του Κυρίου



Πάμπολλες φορές - πάνω από 250 - η Βίβλος αναφέρεται στο έλεος του Κυρίου. Θα ήθελα λοιπόν σήμερα να δούμε το θέμα αυτό με πιο μεγάλη λεπτομέρεια.

1. Έλεος: τι είναι;

Για να καταλάβουμε τι είναι έλεος, θα ξεκινήσουμε από το κατά Λουκά 10:30-37. Εκεί βρίσκουμε τον Ιησού να χρησιμοποιεί μια παραβολή για να απαντήσει στην ερώτηση ενός γραμματέα για το ποιος είναι ο πλησίον του. Έτσι εκεί διαβάζουμε:

Κατά Λουκά 10:30-37
«Ένας άνθρωπος κατέβαινε από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ, και έπεσε ανάμεσα σε ληστές. οι οποίοι αφού τον γύμνωσαν, και τον καταπλήγωσαν, αναχώρησαν, αφήνοντας τον μισοπεθαμένο. Και κατά σύμπτωση ένας ιερέας κατέβαινε διαμέσου εκείνου του δρόμου. και όταν τον είδε, πέρασε από το άλλο μέρος. Παρόμοια μάλιστα κι ένας Λευίτης, όταν έφτασε στον τόπο, αφού ήρθε και είδε, πέρασε από το άλλο μέρος. Κάποιος Σαμαρείτης, όμως, που οδοιπορούσε, ήρθε στον τόπο όπου βρίσκονταν και μόλις τον είδε, τον σπλαχνίστηκε. και όταν πλησίασε, έδεσε τις πληγές του, χύνοντας επάνω τους λάδι και κρασί. και αφού τον ανέβασε πάνω στο κτήνος του, τον έφερε σε ένα πανδοχείο, και τον περιποιήθηκε. Και την επόμενη μέρα, όταν αναχωρούσε, βγάζοντας δυο δηνάρια, τα έδωσε στον ξενοδόχο, και του είπε: Περιποιήσου τον. και ότι αν δαπανήσεις επιπλέον, εγώ, όταν επανέλθω θα σου το αποδώσω. Ποιος λοιπόν απ’ αυτούς τους τρεις σου φαίνεται ότι έγινε πλησίον εκείνου που έπεσε στους ληστές; Κι εκείνος είπε: αυτός που έκανε σ’ αυτόν ΕΛΕΟΣ.»

Σε αντίθεση με τον Λευίτη και τον ιερέα, ο Σαμαρείτης δεν προσπέρασε αδιάφορος τον ημιθανή ταξιδιώτη. Αντίθετα τον σπλαχνίστηκε, σπεύδοντας σε βοήθεια του. Έλεος λοιπόν είναι να σπλαχνίζεσαι κάποιον προχωρώντας σε βοήθεια του, χωρίς να προσδοκάς κάτι για επιστροφή. Είναι η άνευ όρων βοήθεια που πηγή της έχει την σπλαχνικότητα και την αγάπη. Και ο Κύριος είναι πλουσιότατος σ’ αυτό. Όπως η προς Εφεσίους 2 χαρακτηριστικά μας λέει:

Προς Εφεσίους 2:4-10
«Ο Θεός, όμως, επειδή είναι πλούσιος σε έλεος, εξαιτίας της πολλής του αγάπης με την οποία μας αγάπησε, κι ενώ ήμασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτημάτων, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. (κατά χάρη είστε σωσμένοι). και μας ανάστησε μαζί του και μας κάθισε μαζί του στα επουράνια διαμέσου του Ιησού Χριστού. για να δείξει στους επερχόμενους αιώνες τον υπερβολικό πλούτο της χάρης του με την αγαθότητα του σε μας εν Χριστώ Ιησού.»

Δεν ήταν η αξία μας ή αυτά που εμείς μπορούσαμε να κάνουμε που προκάλεσαν την σωτηρία μας, αλλά η χάρη, η αγάπη και το έλεος του Θεού. Όπως εκείνος που οι ληστές είχαν αφήσει σε ημιθανή κατάσταση, έτσι και εμείς ήμασταν νεκροί στις παραβάσεις και στις αμαρτίες. Η θρησκεία, οι φιλοσοφίες και οτιδήποτε άλλο δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Μας προσπέρασαν όπως ο Λευίτης και ο ιερέας. Ο Κύριος όμως «ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΣΕ ΕΛΕΟΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΑΣ ΖΩΟΠΟΙΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ». Μας άπλωσε το χέρι Του και «μας ελευθέρωσε από την εξουσία του σκότους, και μας μετέφερε στην βασιλεία του αγαπητού Υιού Του» (προς Κολοσσαείς 1:12-13). Όπως η Πέτρου Α 1:3 μας λέει:

Πέτρου Α 1:3
«Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΕΛΕΟΣ μας αναγέννησε σε μια ζωντανή ελπίδα, διαμέσου της αναστάσεως του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς»

Και προς Ρωμαίους 5:8
«Ο Θεός, όμως, δείχνει την δική του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας»

Ήμασταν νεκροί. Ήταν γεμάτος αγάπη, έλεος και σπλαχνικότητα. Άπλωσε το χέρι του και μας ζωοποίησε. Αν και ανάξιοι μας έκανε άξιους. Αν και αμαρτωλοί μας έκανε δίκαιους. Αν και εχθροί Του, μας συμφιλίωσε με τον εαυτό Του. Αν και στο βασίλειο του σκότους, μας μετάφερε στην βασιλεία του αγαπητού Του Γιου. Πραγματικά μεγάλη η χάρη, η αγάπη και το έλεος του Θεού για τον κάθε ένα από μας προσωπικά.

2. «Σκεύη ελέους»

Συνεχίζοντας, στο θέμα του ελέους θα πάμε στην προς Ρωμαίους 9. Εκεί, στους στίχους 15-16, διαβάζουμε:

Προς Ρωμαίους 9:15-16
«Επειδή, λέει στον Μωυσή: Θα ελεήσω οποίον ελέω, και θα σπλαχνιστώ οποίον σπλαχνίζομαι. Άρα, λοιπόν, δεν εξαρτάται από εκείνον που θέλει ούτε από εκείνον που τρέχει, αλλά ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΛΕΕΙ»

Μ’ άλλα λόγια, ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι το πόσο εμείς τρέχουμε και προσπαθούμε. Δεν έχει να κάνει με την δύναμη μας, και τις προσπάθειες μας αλλά με το έλεος του Θεού. Χωρίς το δικό Του έλεος, από μόνοι μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα (κατά Ιωάννη 5:30, 15:5).

Συνεχίζοντας στην προς Ρωμαίους 9 διαβάζουμε:

Προς Ρωμαίους 9:22-24
«Και τι, αν ο Θεός, θέλοντας να δείξει την οργή του και να κάνει γνωστή την δύναμη του, υπέφερε με πολλή μακροθυμία σκεύη οργής καταρτισμένα σε απώλεια; Και για να γνωστοποιήσει τον πλούτο της δόξας του σε ΣΚΕΥΗ ΕΛΕΟΥΣ, που προετοίμασε για δόξα, ΕΜΑΣ που μας κάλεσε όχι μονάχα από τους Ιουδαίους, αλλά και από τα έθνη;»

Αν και υπάρχουν και σκεύη οργής ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. Αντίθετα είμαστε σκεύη ελέους που ο Θεός προετοίμασε για να γνωστοποιήσει τον πλούτο της δόξας Του. ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΓΙΑ ΔΟΞΑ! Το έλεος Tου είναι από γενιά σε γενιά. Όπως το κατά Λουκά 1:50 μας λέει:

Κατά Λουκά 1:50
«Το έλεος του είναι σε γενεές γενεών επάνω σε εκείνους που τον φοβούνται»

Και όπως οι Ψαλμοί 25:10 αναφέρουν:

Ψαλμοί 25:10
«ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ σ’ εκείνους που φυλάν την διαθήκη του και τα μαρτύρια»

Συνεχίζοντας στους Ψαλμούς, δίνουμε παρακάτω περισσότερες χαρακτηριστικές αναφορές σ’ αυτό:

Ψαλμοί 33:18
«Να το μάτι του Κυρίου είναι επάνω σ’ εκείνους που τον φοβούνται. σ’ εκείνους που ελπίζουν στο έλεος του»

Ψαλμοί 32:10
«εκείνον που ελπίζει στον Κύριο, έλεος θα τον περικυκλώνει»

Ψαλμοί 33:5
«Από το έλεος του Κυρίου είναι γεμάτη η γη»

Ψαλμοί 36:7-10
«Πόσο πολύτιμο είναι το έλεος σου Θεέ! Γι’ αυτό, οι γιοι των ανθρώπων ελπίζουν στην σκιά των πτερύγων σου. Θα χορτάσουν από το πάχος του οίκου σου, και από το χείμαρρο της τρυφής σου θα τους ποτίσεις. Επειδή, κοντά σου είναι η πηγή της ζωής. στο φως σου θα δούμε φως. Άπλωσε το έλεος σου προς εκείνους που σε γνωρίζουν και την δικαιοσύνη σου προς τους ευθείς την καρδιά»

Ψαλμοί 57:10
«Το έλεος σου μεγαλύνθηκε μέχρι τους ουρανούς, και η αλήθεια σου μέχρι τα σύννεφα»

Ψαλμοί 63:3
«Το έλεος σου είναι καλύτερο από την ζωή»

Ψαλμοί 69:16
«Το έλεος σου είναι αγαθό»

Ψαλμοί 86:15
«Εσύ Κύριε, είσαι Θεός οικτίρμονας και ελεήμονας, μακρόθυμος και πολυέλεος, και αληθινός»

Ψαλμοί 103:13-14
«Καθώς ο πατέρας σπλαχνίζεται τα παιδιά του, έτσι και ο Κύριος σπλαχνίζεται αυτούς που τον φοβούνται. Το έλεος του Κυρίου είναι από τον αιώνα και μέχρι τον αιώνα, επάνω σ’ αυτούς που τον φοβούνται.»

Ψαλμοί 89:14
«το έλεος και η αλήθεια προπορεύονται μπροστά από το πρόσωπο σου»

Ψαλμοί 103:11
«όσο είναι το ύψος του ουρανού επάνω από την γη, τόσο μεγάλο είναι το έλεος Του σ’ αυτούς που τον φοβούνται»

Ψαλμοί 103:1-4
«Ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριο. και κάθε τι που είναι μέσα μου, το όνομα του το άγιο. Ευλογεί, ω ψυχή μου, τον Κύριο, και μη ξεχνάς όλες τις ευεργεσίες του. αυτόν που συγχωρεί όλες τις ανομίες σου. αυτόν που γιατρεύει όλες τις αρρώστιες σου. αυτόν που λυτρώνει από την φθορά την ζωή σου. αυτόν που σε στεφανώνει με έλεος και οικτιρμούς .»

Ψαλμοί 118:1
«Δοξολογείτε τον Κύριο, επειδή το έλεος Του μένει στον αιώνα»

Αν και υπάρχουν πλήθος άλλες αναφορές στο έλεος του Κυρίου, συνοψίζοντας τα παραπάνω:

. Ο Θεός είναι πλούσιος σε έλεος, και μας αναγέννησε σύμφωνα με τον πλούτο του ελέους Του.

. Όλοι οι δρόμοι Του είναι έλεος και αλήθεια, και αυτά προπορεύονται μπροστά Του.

. Όλη η γη είναι γεμάτη από το έλεος Του. Αυτό μένει από γενεά σε γενεά πάνω σε εκείνους που τον φοβούνται.

. Το μάτι Του είναι πάνω σε εκείνους που ελπίζουν στο έλεος Του και αυτούς έλεος τους περικυκλώνει.

. Το έλεος Του είναι αγαθό, πολύτιμο, καλύτερο από την ζωή.

. Όπως ο πατέρας σπλαχνίζεται τα παιδιά του, έτσι ο Κύριος σπλαχνίζεται εκείνους που τον φοβούνται.

. Το έλεος Του πάνω μας είναι τόσο μεγάλο όσο το ύψος του ουρανού από την γη, και Αυτός μας στεφανώνει με έλεος και οικτιρμούς.

. Το έλεος του Κυρίου μένει στον αιώνα.

. Είμαστε σκεύη ελέους που ο Κύριος προετοίμασε για δόξα!

3. Περισσότερα παραδείγματα του ελέους του Κυρίου

Προχωρώντας παραπέρα θα δούμε μερικά παραδείγματα του ελέους του Κυρίου όπως αυτά δίνονται στην Βίβλο. Έτσι, ήταν το έλεος του Κυρίου πάνω στον Αβραάμ, που οδήγησε τον δούλο του στην γη των προγόνων του, βρίσκοντας του γυναίκα για τον Ισαάκ. Μετά από όσα καταγράφονται στην Γένεση 24:1-25 και αφού συνάντησε την Ρεβέκκα, την μελλοντική σύζυγο του Ισαάκ, ο υπηρέτης του:

Γένεση 24:26-27
«έκλινε και προσκύνησε τον Κύριο. και είπε: Ευλογητός ο Κύριος ο Θεός του κυρίου μου, του Αβραάμ ο οποίος δεν εγκατάλειψε το ΕΛΕΟΣ του και την αλήθεια του από τον κύριο μου.»

Ήταν το έλεος του Κυρίου που έσωσε τον Λωτ και την οικογένεια του από την καταστροφή των Σοδόμων.

Γένεση 19:17-19
«Και όταν τους έβγαλε έξω είπε: Διάσωσε τη ζωή σου. μη περιβλέψεις πίσω σου, και μη σταθείς σε ολόκληρη την περίχωρο. Διάσωσε τον εαυτό σου στο βουνό, για να μην καταστραφείς. Και ο Λωτ τους είπε: Μη παρακαλώ Κύριε. να, ο δούλος σου βρήκε χάρη μπροστά σου, ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΝΕΣ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΣΟΥ, που έκανες σε μένα, φυλάττοντας την ζωή μου...»

Ήταν το έλεος και η χάρη του Κυρίου που φύλαξαν τον Ιωσήφ στα δύσκολα χρόνια στην Αίγυπτο:

Γένεση 39:21
«Αλλ’ ο Κύριος ήταν μαζί με τον Ιωσήφ, και ξέχυνε επάνω σ’ αυτόν ΕΛΕΟΣ, και του έδωσε χάρη μπροστά στον αρχιδεσμοφύλακα»

Παρά τις δυσκολίες, οι οποίες ήταν μέσα στο πλάνο του Κυρίου, ο Κύριος ήταν μαζί του ξεχύνοντας πάνω του έλεος.

4. «Ας πλησιάζουμε λοιπόν με θάρρος....»

Το έλεος του Θεού δεν είναι κάτι που δίνεται με μέτρο. Δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Κύριο κάποιες φορές. Δεν είναι κάτι που τον πιάνει περιοδικά να ελεεί τα παιδιά Του. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΠΡΟΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ. Όπως μας συμβουλεύει στην προς Εβραίους 4:

Προς Εβραίους 4:14-16
«Έχοντας, λοιπόν ένα μεγάλο αρχιερέα, που έχει περάσει μέσα από τους ουρανούς, τον Ιησού, τον υιό του Θεού, ας κρατάμε την ομολογία. Επειδή δεν έχουμε αρχιερέα, που δεν μπορεί να συμπαθήσει στις ασθένειες μας, αλλ’ ο οποίος πειράστηκε σε όλα, κατά την δική μας ομοιότητα, χωρίς αμαρτία. ΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΛΕΟΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Χρειαζόμαστε έλεος. Δεν υπάρχει κανένας που να μην το χρειάζεται. Ας πλησιάσουμε λοιπόν στον θρόνο της χάρης για να πάρουμε ότι χρειαζόμαστε. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στον Θεό. Ας ζητήσουμε το έλεος και την σπλαχνικότητα Του πάνω μας, όπως ο Δαβίδ έκανε σε αντίστοιχες καταστάσεις:

Ψαλμοί 4:1
«ελέησε με, και εισάκουσε την προσευχή μου»

Ψαλμοί 6:2
«ελέησε με, Κύριε, επειδή είμαι αδύνατος»

Ψαλμοί 9:13
«ελέησε με, Κύριε. δες τη θλίψη μου από τους εχθρούς μου»

Ψαλμοί 25:16
«επίβλεψε επάνω μου, και ελέησε με, επειδή είμαι μόνος και θλιμμένος»

Ψαλμοί 30:10
«Άκουσε, Κύριε, και ελέησε με. Κύριε, γίνε βοηθός μου»

Ψαλμοί 31:9
«Κύριε, ελέησε με, επειδή είμαι μέσα σε θλίψη......επίλαμψε το πρόσωπο σου επάνω στον δούλο σου. σώσε με μέσα στο έλεος σου»

Ψαλμοί 51:1
«ελέησε με, ω Θεέ, σύμφωνα με το μεγάλο έλεος σου. σύμφωνα με το πλήθος των οικτιρμών σου, εξάλειψε τα ανομήματα μου»

Ψαλμοί 86:16
«επίβλεψε επάνω μου, και ελέησε με. δώσε την δύναμη σου στον δούλο σου και σώσε τον γιο της δούλης σου»

Ψαλμός 123
«......καθώς τα μάτια των δούλων ατενίζουν στο χέρι των κυρίων τους, καθώς τα μάτια της δούλης στο χέρι της κυρίας της, έτσι ατενίζουν τα μάτια μας προς τον Κύριο τον Θεό μας, μέχρις ότου μας ελεήσει. Ελέησε μας, Κύριε, ελέησε μας. επειδή χορτάσαμε υπερβολικά από εξουθένωση. Η ψυχή μας χόρτασε υπερβολικά από την ύβρη εκείνων που ζουν αμέριμνα, από την εξουθένωση των υπερήφανων»

Κανένας από εκείνους που ζήτησαν το έλεος του Κυρίου δεν έφυγε αδειανός. Πραγματικά:

Οι δυο τυφλοί

Κατά Ματθαίο 9:27-31
«Κι ενώ αναχωρούσε από εκεί, τον ακολούθησαν δυο τυφλοί, κράζοντας και λέγοντας: ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ, ΓΙΕ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ. Κι όταν μπήκε μέσα στο σπίτι, οι τυφλοί τον πλησίασαν, και ο Ιησούς τους λέει: Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό; Του λένε: Ναι Κύριε. Τότε άγγιξε τα μάτια τους λέγοντας: Σύμφωνα με την πίστη σας ας γίνει σε σας. Κι ανοίχτηκαν τα μάτια τους.»

Η Χαναναία

Κατά Ματθαίο 15:22-28
«Και να μια γυναίκα Χαναναία, που βγήκε από εκείνα τα όρια του τόπου, κραύγασε σ’ αυτόν, λέγοντας: ΕΛΕΗΣΕ ΜΕ ΚΥΡΙΕ ΓΙΕ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ. η θυγατέρα μου δαιμονίζεται σκληρά. Κι εκείνος δεν της αποκρίθηκε ούτε ένα λόγο. Και οι μαθητές του ερχόμενοι κοντά τον παρακαλούσαν, λέγοντας: απόλυσε την, επειδή κράζει πίσω μας. Κι εκείνος αποκρινόμενος είπε: Δεν στάλθηκα παρά μονάχα στα χαμένα πρόβατα του οίκου Ισραήλ. κι εκείνη, καθώς ήρθε, τον προσκυνούσε , λέγοντας: ΚΥΡΙΕ, ΒΟΗΘΑ ΜΕ. Και αποκρινόμενος είπε: Δεν είναι καλό να πάρει κάποιος το ψωμί των παιδιών, και να το ρίξει στα σκυλάκια. Κι εκείνη είπε: Ναι Κύριε. αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους. Τότε, ο Ιησούς αποκρινόμενος είπε σ’ αυτή: Ω γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου. ας γίνει σε σένα, όπως θέλεις. ΚΑΙ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ»

Ο δαιμονισμένος νέος

Κατά Ματθαίο 17:15, 18
«ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΙΟ, γιατί παθαίνει σεληνιασμό, και υποφέρει φοβερά. επειδή, πέφτει στην φωτιά, και πολλές φορές στο νερό.......Και ο Ιησούς τον επιτίμησε, και το δαιμόνιο βγήκε απ’ αυτόν, και το παιδί θεραπεύτηκε από εκείνη την ώρα»

Άλλοι δυο τυφλοί

Κατά Ματθαίο 20:30-34
«Και να, δυο τυφλοί καθισμένοι κοντά στον δρόμο, όταν άκουσαν ότι περνάει ο Ιησούς, έκραξαν, λέγοντας: ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΕ, ΓΙΕ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ. Και το πλήθος τους επέπληξε για να σωπάσουν. αλλ’ εκείνοι έκραζαν πιο δυνατά, λέγοντας: ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΕ, ΓΙΕ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ. Και καθώς ο Ιησούς στάθηκε τους φώναξε, και είπε: Τι θέλετε να σας κάνω; Του λένε: Κύριε να ανοιχτούν τα μάτια μας. Και ο Ιησούς ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΣΠΛΑΧΝΙΣΤΗΚΕ, άγγιξε τα μάτια τους. κι αμέσως τα μάτια τους ξαναείδαν, και τον ακολούθησαν»

5. Συμπέρασμα

Το έλεος και η σπλαχνικότητα του Θεού προς τα παιδιά Του είναι πραγματικά χωρίς μέτρο, όσο το ύψος του ουρανού από την γη. Είμαστε σκεύη ελέους, σκεύη που Αυτός προετοίμασε για δόξα. Μας περικυκλώνει με αγάπη και σπλαχνικότητα. Είναι πλούσιος σε έλεος. Επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση της προς Εβραίους 4:16:

Προς Εβραίους 4:16
«ΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΛΕΟΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Τάσος Κιουλάχογλου