Βιβλικές Αλήθειες

Θάρρος στον Κύριο (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Θάρρος στον ΚύριοΉμουν πρόσφατα στην Αίγυπτο, χώρα μουσουλμανική στην οποία ζει και μια μειονότητα κοπτών Χριστιανών. Παντού έβλεπες το Κοράνι. Δύο εβδομάδες εκεί και δεν είδα ποτέ μια γυναίκα. Όλοι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο μου ήταν άντρες. Την νύχτα ξυπνούσα από τον μουεζίνη και τις υμνωδίες του στον Αλλάχ του. Βρήκα το περιβάλλον πραγματικά καταπιεστικό για Χριστιανούς. Αναρωτιόμουνα πως αλήθεια καταφέρνουν οι Χριστιανοί να ζήσουν εκεί. Σύντομα θα το ανακάλυπτα. Σε κάποια φάση της παραμονής μας εκεί, χρειαστήκαμε φαρμακείο. Μετά από κάποια έρευνα βρήκα ένα. Μπαίνοντας μέσα είδα ένα χοντρό μαύρο βιβλίο σε πρώτη θέση στο γραφείο του ιδιοκτήτη. Ήταν πιο χοντρό από τα Κοράνια που είχα δει σε άλλα μέρη. Επίσης ο ιδιοκτήτης ήταν πολύ φιλικός. Κάτι μου έλεγε ότι το βιβλίο στο γραφείο του ιδιοκτήτη ήταν η Αγία Γραφή. Αλλά ήταν δυνατόν η Αγία Γραφή να είναι σε πρώτη θέση σε ένα μέρος που τόσοι Μουσουλμάνοι έμπαιναν μέσα; Δεν τολμούσα να ρωτήσω τον ιδιοκτήτη. Αλλά με ρώτησε αυτός! Με ρώτησε αν ήμουν Έλληνας, καθώς φαίνονταν από την προφορά μου. Έπειτα μου είπε ότι είχε βρεθεί σε μια Ελληνορθόδοξη εκκλησία. Ήταν προφανώς Χριστιανός. Έπειτα τον ρώτησα για το βιβλίο που κάθονταν φαρδιά πλατιά σε πρώτη θέση στο γραφείο του, και όχι κρυμμένο πίσω από χαρτιά, ή σε κάποιο ράφι καταχωνιασμένο ή στο πίσω μέρος του φαρμακείου. Φυσικά και ήταν η Βίβλος! Εντυπωσιάστηκα. Στα μερικά λεπτά που ήμουν εκεί 2 Μουσουλμάνοι μπήκαν μέσα για να αγοράσουν φάρμακα. Σκεφτείτε πόσοι περισσότεροι είχαν δει το βιβλίο. Θα ξανάμπαιναν άραγε να πάρουν και πάλι φάρμακα; Δεν το γνωρίζω. Παρ’ όλα αυτά ο αδελφός μας είχε το κουράγιο να κάνει αυτό που πολλοί από μας ζώντας σε χώρες με σχεδόν καθόλου διωγμούς (αν και αυτό το βλέπω να αλλάζει γρήγορα) δεν θα έκαναν: να έχουν τον Λόγο του Θεού σε δημόσια θέα. Την επομένη μέρα ξαναπήγα στο φαρμακείο. Ένας υπάλληλος ήταν εκεί. Τον ρώτησα αν είναι Χριστιανός. Αμέσως μου έδειξε τον καρπό του χεριού του. Είχε τατουάζ με το σήμα του Σταυρού, κάτι που έμαθα πολλοί κόπτες κάνουν. Σκέψου να ζεις σε ένα καταπιεστικό για Χριστιανούς περιβάλλον, να δίνεις το χέρι σου για χειραψία και όλοι να βλέπουν ότι είσαι Χριστιανός! Ζούμε σε κοινωνίες οπού οι άνθρωποι αρνούνται να σταθούν για τον Λόγο του Θεού και να τον διαδώσουν, από φόβο μήπως και προσβάλουν κάποιον! Αλλά τα αδέλφια μας στην Αίγυπτο δεν είχαν κανένα τέτοιο ενδοιασμό. Επίσης οι πρώτοι Χριστιανοί που μιλούσαν το ευαγγέλιο δεν καίγονταν κατά ποσό θα προσβάλουν κάποιο με τον μήνυμα! Έκαναν απλά αυτό που ο Κύριος τους είχε δώσει την εντολή να κάνουν: να μιλάνε τον Λόγο. Όπως ο Κύριος είπε:

Κατά Λουκά 8:16
«κανένας, ο οποίος έχει ανάψει ένα λυχνάρι, δεν το σκεπάζει με ένα σκεύος ή το βάζει κάτω από το κρεβάτι. αλλά, το βάζει επάνω στον λυχνοστάτη, για να βλέπουν το φως αυτοί που μπαίνουν μέσα.»

Έχουμε στα χέρια μας ένα θησαυρό, ένα φως ικανό να φωτίσει κάθε άνθρωπο σ’ αυτό τον κόσμο. Θα το κρατήσουμε κρυμμένο; Θα το βάλουμε κάτω από το κρεβάτι, από φόβο μη και προσβάλουμε κανέναν; Όχι βέβαια! Τι και αν οι άνθρωποι πούνε ότι είμαστε τρελοί, το έχουμε χαμένο κτλ. Δείτε τι ο Κύριος είπε:

Κατά Ματθαίο 5:11-16
«Μακάριοι είστε, όταν σας ονειδίσουν, και σας θέσουν υπό διωγμό, και πουν εναντίον σας κάθε κακό λόγο, λέγοντας ψέματα, εξαιτίας μου. Χαίρεστε και αγάλλεστε, επειδή ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς. έτσι, εξάλλου, έθεσαν υπό διωγμό τούς προφήτες πριν από σας. Εσείς είστε το αλάτι της γης. αν, όμως, το αλάτι διαφθαρεί, με τι θα αλατιστεί; Δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτε, παρά να ριχτεί έξω, και να καταπατιέται από τους ανθρώπους. Εσείς είστε το φως τού κόσμου. Πόλη που κείτεται επάνω σε βουνό, δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε ανάβουν λυχνάρι, και το βάζουν κάτω από το μόδι, αλλά επάνω στον λυχνοστάτη, και φέγγει σε όλους αυτούς που είναι μέσα στο σπίτι. Έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα, και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς.»

Άσε τον Λόγο Του να μπει στην καρδιά σου. Μήπως άραγε ζεις για τα καλά σχόλια των άλλων και φοβάσαι για το τι θα πουν για σένα; Θα είναι αυτοί άραγε παρόντες στην παρουσία του Κυρίου; Δεν ξέρω γι’ αυτούς, αλλά εσύ, αν κρατήσεις την πίστη, θα είσαι. Δεν θέλουμε εκείνη την ημέρα να πούμε «φοβόμουν για το τι θα πουν οι άλλοι Κύριε». Τα αδέλφια μας στην Αίγυπτο δεν θα το πουν αυτό. Σε προσωπικό επίπεδο, αφού είδα το θάρρος των αδελφών, πήρα και εγώ την Καινή Διαθήκη μου και την έβαλα σε πρώτη θέση στο γραφείο μου στην δουλειά. Όλα ότι είμαστε, είναι 100% συνδεδεμένο με αυτόν τον Λόγο. Γιατί λοιπόν να το κρύψουμε;

Τάσος Κιουλάχογλου