Βιβλικές Αλήθειες

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Αναφορικά με τους ψευτοδιδασκάλους



Ας με συγχωρέσει ο αναγνώστης αλλά θα ήθελα να συνεχίσω εμβαθύνοντας περισσότερο καθώς νομίζω ότι εδώ είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για τους ψευτοδιδασκάλους. Ο Πέτρος μιλάει γι’ αυτούς στην δεύτερη επιστολή του:

Πέτρου Β 2:1-3
«Υπήρξαν, όμως, και ψευδοπροφήτες ανάμεσα στον λαό, όπως και μεταξύ σας θα υπάρξουν ψευτοδάσκαλοι, οι οποίοι θα εισαγάγουν με πλάγιο τρόπο αιρέσεις απώλειας, καθώς θα αρνούνται και τον Δεσπότη που τους αγόρασε, φέρνοντας επάνω στον εαυτό τους γρήγορη απώλεια. Και πολλοί θα ακολουθήσουν στις απώλειές τους, για τους οποίους ο δρόμος της αλήθειας θα δυσφημηθεί. Και θα σας εμπορευθούν με πλαστά λόγια, χάρη πλεονεξίας. των οποίων η καταδίκη, από τον παλιό καιρό, δεν μένει αργή, και η απώλειά τους δεν νυστάζει.»

«Πολλοί θα ακολουθήσουν στις απώλειες τους»: οι ψευτοδιδάσκαλοι έχουν απ’ ότι φαίνεται μεγάλο κοινό. Πολλοί ακολουθούνε αυτούς και τα όσα αυτοί διδάσκουν. Ας το αντιπαραβάλουμε αυτό με την στενή πόρτα που οδηγεί στην ζωή. Δεν είναι πολλοί αυτοί που την βρίσκουν αλλά λίγοι. Οι πολλοί πάνε μέσω της φαρδιάς και εύκολης πόρτας:

Κατά Ματθαίο 7:13-14
«μπείτε μέσα από τη στενή πύλη. επειδή, πλατιά είναι η πύλη, και ευρύχωρος ο δρόμος που φέρνει στην απώλεια, και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα απ' αυτή. Επειδή, στενή είναι η πύλη, και θλιμμένος ο δρόμος που φέρνει στη ζωή, και λίγοι είναι αυτοί που τη βρίσκουν.»

Το γεγονός ότι κάποιος είναι δημοφιλής κήρυκας δεν σημαίνει ότι είναι κατά ανάγκη και πραγματικός, γνήσιος διδάσκαλος. Μπορεί και να είναι ψευτοδιδάσκαλος και το ότι είναι δημοφιλής να οφείλεται ακριβώς στο ότι δίνει στους ανθρώπους είσοδο από την φαρδιά πύλη και τον εύκολο δρόμο και οι πολλοί το βρίσκουν αυτό ευχάριστο και τον ακολουθούν.

Γυρίζοντας στην Πέτρου Β, αυτή μας λέει: «για τους οποίους [λόγω δηλαδή των ψευτοδιδασκάλων] ο δρόμος της αλήθειας θα δυσφημηθεί». Υπάρχει μόνο ένας δρόμος της αληθείας και αυτός δεν είναι άλλος παρά ο «θλιμμένος δρόμος» μέσα από την στενή πύλη. Αυτός ο δρόμος, ο αληθινός και γνήσιος Χριστιανισμός, θα δυσφημιστεί. Πιθανόν να χαρακτηριστεί σαν «θρησκεία», «νομικισμός» κτλ σε αντίθεση με την «ελευθερία» και την «χάρη» (κίβδηλη όμως και όχι την πραγματική χάρη του Λόγου) που οι ψευτοδιδάσκαλοι υπόσχονται και κηρύττουν. Επίσης ο κόσμος βλέποντας αυτούς τους απατεώνες και τα έργα τους και νομίζοντας ότι είναι αυτό που πραγματικά παριστάνουν ότι είναι («Χριστιανοί») θα συμπεράνει λάθος πράγματα για τον δρόμο της αληθείας, δυσφημίζοντας τον ακόμα περισσότερο. Και ο Πέτρος συνεχίζει:

Πέτρου Β 2:18-19
«Επειδή, μιλώντας υπερήφανα λόγια ματαιότητας, με τις επιθυμίες της σάρκας, με τις ασέλγειες, δελεάζουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά απέφυγαν αυτούς που ζουν μέσα σε πλάνη. οι οποίοι τούς υπόσχονται ελευθερία, ενώ οι ίδιοι είναι δούλοι της διαφθοράς. δεδομένου ότι, από όποιον κάποιος πέφτει νικημένος, γίνεται και δούλος του.»

 

“Ελευθερία” είναι η κύρια υπόσχεση που αυτοί πωλούν αλλά οι υποσχέσεις τους δεν είναι παρά ψέματα καθώς αυτοί οι ίδιοι είναι δούλοι της διαφθοράς. Και γιατί άραγε το κάνουν αυτό; Ποιο είναι το κίνητρο τους; Και πάλι ο Πέτρος μας δίνει την απάντηση:

Πέτρου Β 2:3
«Και θα σας εμπορευθούν με πλαστά λόγια, χάρη πλεονεξίας.»

Ένα χαρακτηριστικό των ψευτοδιδασκάλων είναι ότι είναι πλεονέκτες και λόγω της πλεονεξίας τους χρησιμοποιούν τον λαό του Θεού σαν εμπόρευμα, τους εμπορεύονται. Δεν ξέρω για σας αλλά αυτό για μένα είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στο να διακρίνει κανείς ψευτοδιδασκάλους. Βλέπεις αλήθεια «κήρυκες» - και επαναλαμβάνω μιλώ για το εξωτερικό και όχι για την Ελλάδα - να έχουν συσσωρεύσει τεράστιες περιουσίες (βάλτε εδώ υπερπολυτελείς σπίτια και εξοχικά, αεροπλάνα, πολυτελή αυτοκίνητα, υπερμεγέθεις μισθούς) και όλα αυτά μέσω του «κηρύγματος»; Τότε θα έλεγα: φύγε τρέχοντας! Δεν χρειάζεται να ακούσεις τίποτα άλλο. Αυτός είναι ο καρπός ενός πλεονέκτη ψευτοδιδασκάλου που εμπορεύεται τους ανθρώπους του Θεού παίρνοντας τους χρηματικές προσφορές1, πουλώντας τους άδεια περιεχομένου βιβλία (πολλά από αυτά είναι γραμμένα από άλλους (ghost writers)), συμπόσια και «συμβουλές» υπό αδρές αμοιβές. «Από τον καρπό τους θα τους γνωρίσετε» μας είπε ο Κύριος και η πλεονεξία είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα και εμφανή φρούτα ενός ψευτοδιδασκάλου, που δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοηθεί.

Τώρα ο πλεονέκτης ψευτοδιδάσκαλος «που μεταστρέφει τη χάρη του Θεού μας σε ασέλγεια» (Ιούδας 1:4) δεν είναι το μόνο είδος ψευτοδιδασκάλου. Υπάρχει και άλλο, στην άλλη άκρη, και ήταν αυτό το είδος από το οποίο υπόφεραν οι εκκλησίες της Γαλατίας και που ήταν σε δράση και σε άλλες εκκλησίες επίσης. Η διδασκαλία τους; Ότι οι Χριστιανοί θα πρέπει να τηρήσουν τον νόμο του Μωυσή (διαβάστε την προς Γαλάτες) ότι θα πρέπει να απέχουν από ορισμένες τροφές (προς Εβραίους 13:9) ότι δεν θα πρέπει να παντρεύονται (προς Τιμόθεο Α 4:1-4), ότι θα πρέπει να παρατηρούν «ημέρες και μήνες και καιρούς και χρόνους» (προς Γαλάτες 4:10), ότι θα πρέπει να λατρεύουν αγγέλους (προς Κολοσσαείς 2:18 ) αντί μόνο τον Θεό δια μέσω του Ιησού Χριστού, ότι υπάρχουν και άλλοι μεσίτες εκτός από τον «ένα μεσίτη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, τον άνθρωπο Χριστό Ιησού» (προς Τιμόθεο Α 2:5) κτλ. Αυτοί που κήρυτταν και κηρύττουν αυτά είναι και αυτοί ψευτοδιδάσκαλοι κάνοντας το ίδιο όπως και εκείνοι που δρουν στο άλλο άκρο: αποπλανούν δηλαδή τους ανθρώπους από τον πραγματικό Λόγο του Θεού, μέσω αυτή την φορά «προσποίησης ταπεινοφροσύνης» και «ασχολούμενοι με πράγματα που δεν είδαν, φουσκώνοντας μάταια από τον νου της σάρκας τους» (προς Κολοσσαείς 2:18)

Επομένως οι ψευτοδιδάσκαλοι παρουσιάζονται σε δυο ακραίες εκδόσεις: στο ένα άκρο έχουμε εκείνους που μεταστρέφουν την χάρη του Θεού σε ασέλγεια, ενώ στο άλλο έχουμε τον νομικισμό και, υπό τον μανδύα μια ψεύτικης ταπεινότητας, την κατεύθυνση σε τακτικές που ο Θεός ποτέ δεν είχε πρόθεση. Ας προσέχουμε και από τις δυο.

Κλείνοντας αυτό το μέρος, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση: αν και ο ψευτοδιδάσκαλος διαστρέφει τον Λόγο του Θεού αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος Χριστιανός που υποπίπτει σε κάποιο λάθος διδάσκοντας τον Λόγο είναι κατ’ ανάγκη και ψευτοδιδάσκαλος. Όπως ο Ιάκωβος μας λέει:

Ιακώβου 3:1-2
«ΜΗ γίνεστε πολλοί δάσκαλοι, αδελφοί μου, ξέροντας ότι μεγαλύτερη κατάκριση θα πάρουμε. επειδή, σε πολλά φταίμε όλοι μας

«Όλοι μας φταίμε σε πολλά» λέει ο Ιάκωβος αναφερόμενος σε διδάσκαλους και συμπεριλαμβάνοντας με ευγένεια και τον εαυτό του. Το να κάνει κανείς ένα λάθος στην διδασκαλία του Λόγου δεν τον κάνει κατ’ ανάγκη και ψευτοδιδάσκαλο. Αλλιώς όλοι μας θα ήμασταν ψευτοδιδάσκαλοι καθώς όλοι μας φταίμε σε πολλά. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας μαθαίνουμε και καθώς μαθαίνουμε περισσότερα θα πρέπει να διορθώσουμε και τις διδασκαλίες μας και να τις κάνουμε περισσότερο ακριβής. Είμαι ευγνώμων στον Θεό ότι δεν περιμένει μέχρι να φτάσουμε στην τελειότητα για να μας χρησιμοποιήσει. Διαφορετικά έχω την εντύπωση ότι θα περίμενε για πάρα πολύ! Ο ψευτοδιδάσκαλος δεν είναι κάποιος που παρά την ειλικρινή του διάθεση και τον σεβασμό στον Λόγο του Θεού κάνει ένα λάθος στην διδασκαλία του. Το λάθος του ψευτοδιδασκάλου δεν είναι ένα απλό λάθος. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει πραγματικά τεράστια διάφορα ανάμεσα σε εκείνον που κάνει ένα απλό λάθος και σε εκείνον που μεταστρέφει την χάρη του Θεού σε ασέλγεια (Ιούδα 4) ή μιλά διεστραμμένα, για να αποσπάσει τους μαθητές πίσω από τον εαυτό του (Πράξεις 20:30) ή χάρη πλεονεξίας εμπορεύεται με πλαστούς λόγους τους ανθρώπους του Θεού (Πέτρου Β 2:3). Ο πρώτος, αυτός που παρά την ειλικρινή του διάθεση υποπίπτει σε ένα λάθος, δεν είναι ψευτοδιδάσκαλος αλλά μαθητής που χρειάζεται να διορθώσει το μήνυμα του (παράδειγμα εδώ: ο Απολλώς στις Πράξεις 18: δεν είχε ένα 100% σωστό μήνυμα αλλά το διόρθωσε). Ο δεύτερος όμως, είναι όντως ψευτοδιδάσκαλος, λύκος με ενδύματα προβάτου, άνθρωπος που οδηγάει τους μαθητές σε λάθος κατεύθυνση και πίσω από τον εαυτό του. Και αν και είναι εύκολο να φανταστούμε ότι τέτοιοι εκμεταλλευτές δεν είχαν ποτέ τίποτα να κάνουν με την πίστη, αυτό δεν είναι πάντα έτσι. Μερικοί από αυτούς είναι άνθρωποι που είχαν προϊστορία με τον Κύριο και που αποστάτησαν από Αυτόν. Η Πέτρου Β είναι και πάλι χαρακτηριστική εδώ. Έχω αφήσει τα σχετικά αποσπάσματα μαζί με τα παρόμοια της επιστολής του Ιούδα για το τέλος αυτού του κεφαλαίου. Προς το παρών ας περάσουμε στην προς Γαλάτες.

 



Υποσημειώσεις

1.Συνήθως κάτω από την απειλή του δεκατισμού και των υποτιθέμενων δεινών που θα πέσουν σε όσους δεν δώσουν το δέκατο τους στην «διακονία» (ορθότερο θα ήταν «επιχείρηση») του κήρυκα.

Επόμενο τμήμα: Προς Γαλάτες 5:2-4 «Αποχωριστήκατε από τον Χριστό»