Βιβλικές Αλήθειες

Συμμόρφωση ή Μεταμόρφωση; (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Συμμόρφωση ή Μεταμόρφωση;



«Μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα» μας λέει η προς Ρωμαίους 12:2. Πόσες αλήθεια φορές δεν έχουμε ακούσει αυτές τις λέξεις, αυτόν τον στίχο. Καταλαβαίνουμε όμως αλήθεια τι σημαίνει; Όλοι μας χρειάζεται να προσέχουμε τι διαβάζουμε στον Λόγο του Θεό. Διάβασμα χωρίς προσοχή, υπερφίαλο, δεν φέρνει ποτέ αποτελέσματα.

«Μη συμμορφώνεστε (συ-σχηματίζεστε στο αρχαίο) με τούτο τον αιώνα» … συμμορφώνομαι με αυτόν τον αιώνα, μ’ αυτόν τον κόσμο, σημαίνει μοιράζομαι, παίρνω την ίδια μορφή το ίδιο σχήμα μαζί του. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Είμαστε διαφορετικοί αδέλφια. Ο Χριστιανός είναι διαφορετικός. Κι όμως πολλοί από μας δεν μπορούν να αφήσουν μέρα να περάσει που να μην ακούσουν τις ειδήσεις, να ανησυχήσουν για τα όσα ο κόσμος ανησυχεί (είτε αυτό λέγεται ύφεση, είτε λέγεται γρίπη των πτηνών, γρίπη των χοίρων ή οτιδήποτε άλλο) να κάνουν όσα ο κόσμος κάνει και να συζητήσουν όσα ο κόσμος συζητά. Αν τώρα σκεφτόμαστε, ακούμε, μιλάμε και κάνουμε ότι αυτός ο κόσμος σκέφτεται, ακούει, μιλά και κάνει δεν είμαστε αλήθεια συ-μορφούμενοι, συ-σχηματιζομενοι μ’ αυτόν τον κόσμο; Και όσο αλήθεια ο κόσμος, οι ανησυχίες του και οι «χαρές» του, κυριαρχούν στην ζωή μας δεν πρόκειται να αυξηθούμε εν Χριστώ.

«Και μη συμμορφώνεστε με τούτο τον αιώνα, αλλά μεταμορφώνεστε διαμέσου της ανακαίνισης του νου σας, ώστε να δοκιμάζετε τι είναι το θέλημα του Θεού, το αγαθό και ευάρεστο και τέλειο.»

Αντί να συ-μμορφωνόμαστε με τον κόσμο ο Λόγος μας λέει ότι θα πρέπει να μεταμορφωνόμαστε. Μεταμορφώνομαι τώρα σημαίνει αλλάζω μορφή, σχήμα. Ποια λοιπόν είναι η καινούργια μας μορφή, το καινούργιο σχήμα το οποίο καλούμαστε να πάρουμε; Η απάντηση είναι απλή: ο ΧΡΙΣΤΟΣ. Όπως ο Παύλος λέει στην προς Γαλάτας 4:19:

«Παιδάκια μου, για τους οποίους είμαι ξανά σε ωδίνες, μέχρις ότου ΜΟΡΦΩΘΕΙ μέσα σας ο Χριστός.»

Δείτε εδώ το ρήμα «μορφώνομαι». Μετά-μορφώνομαι σημαίνει παίρνω καινούργια μορφή. Ποια είναι αυτή; Ο Χριστός που ζει μέσα μας! Και όπως η προς Κολλοσαεις 3:2 μας λέει:

«Τα άνω φρονείτε, ΟΧΙ αυτά που είναι επάνω στη γη.»

Μπορεί αλήθεια να γίνει καθαρότερο; Η μεταμόρφωση γίνεται μέσω της ανανέωσης του νου μας και είναι δικιά μας υπόθεση τι θα φρονήσουμε, που δηλαδή θα βάλουμε τον νου μας, με μόνο δυο επιλογές διαθέσιμες: τα πράγματα του κόσμου από την μια πλευρά και τα πράγματα του Θεού από την άλλη. Η πρώτη επιλογή θα σε κάνει πνευματικό νάνο, ένα αναγεννημένο Χριστιανό που πάντα μένει μωράκι χωρίς να αναπτύσσεται, πνευματικά «καθυστερημένο» αλλά από επιλογή καθώς είσαι εσύ σ’ αυτή την περίπτωση που διάλεξες να μην αναπτυχθείς παρά το τεράστιο δυναμικό που ονομάζεται Χριστός μέσα σου. Η δεύτερη επιλογή σημαίνει πνευματική ανάπτυξη, το Χριστό να παίρνει μορφή μέσα σου, στενή σχέση με τον ζώντα Θεό τον οποίον έχεις γευθεί και ξέρεις πόσο αγαθός είναι. Και όπως η Πέτρου Α 2:2 μας λέει:

«επιποθήστε, ως νεογέννητα βρέφη, το λογικό άδολο γάλα, για να αυξηθείτε διαμέσου αυτού.»

Αύξηση έρχεται διαμέσου του Λόγου του Θεού αδέλφια. Χρειαζόμαστε τον Λόγο του Θεού για να αυξηθούμε. Όχι θρησκευτικά κηρύγματα που ακούγονται ευσεβή και ηθικά αλλά διδασκαλίες του Λόγου! Και πάλι όπως ο Κύριος λέει:

Κατά Ιωάννη 8:32
«και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει.»

Τι είναι αλήθεια; Και πάλι ο Χριστός, μιλώντας στον Θεό, τον Πατέρα του είπε: «Αγίασέ τους μέσα στην αλήθεια σου. ο λόγος ο δικός σου [επομένως ο Λόγος του Θεού] είναι αλήθεια.» (Κατά Ιωάννη 17:16). Η αλήθεια ελευθερώνει. Και αυτή η αλήθεια δεν είναι άλλη από τον Λόγο του Θεού. Που θα στρέψουμε τον νου μας είναι κάτι που έχει ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ σημασία. Είτε θα συ-μμορφωθουμε μ’ αυτόν τον κόσμο είτε θα αυξηθούμε, μεταμορφούμενοι δια της επιλογής – και είναι όντως θέμα δικής μας επιλογής – να ανανεώσουμε τον νου μας στρέφοντας τον στα άνωθεν αντί στα πράγματα αυτού του κόσμου, τρέφοντας τον με τον Λόγο του Θεού ώστε να αυξηθούμε διαμέσου αυτού.

«επειδή, τα όπλα τού πολέμου μας δεν [είναι] σαρκικά, αλλά δυνατά με τον Θεό για καθαίρεση οχυρωμάτων. δεδομένου ότι, καθαιρούμε λογισμούς, και κάθε ύψωμα, που αλαζονικά υψώνεται ενάντια στη γνώση τού Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε νόημα στην υπακοή τού Χριστού.»

Τάσος Κιουλάχογλου