Βιβλικές Αλήθειες

Δεν είναι μακριά (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Δεν είναι μακριά



Το σημερινό άρθρο θα αναφερθεί στην παρουσία του Θεού στην ζωή μας και στην επικοινωνία Του μαζί μας. Σχετικά με την παρουσία Του, οι Πράξεις 17:27-28 μας λένε:

Πράξεις 17:27-28
«για να ζητούν τον Κύριο, ίσως μπορέσουν να τον ψηλαφίσουν και να τον βρουν. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»

Νομίζουμε καμιά φορά ότι ο Θεός είναι..... εκεί ψηλά, και μεταξύ Αυτού και εμάς υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όπως ο Λόγος του Θεού λέει: Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΜΑΣ. Μέσα σ’ Αυτόν ζούμε, και υπάρχουμε. Αυτή την στιγμή, εκεί που είσαι και διαβάζεις αυτό το άρθρο, ο Κύριος γεμίζει το χώρο. Είναι κοντά σου! Μην προσπαθείς να τον βρεις κάπου στο υπερπέραν. Είναι εκεί ΤΩΡΑ.

1. Προς Κορινθίους 2

Αναφορικά με το θέμα της παρουσίας του Θεού και της επικοινωνίας Του μαζί μας, στην προς Κορινθίους 2 διαβάζουμε:

Προς Κορινθίους Α 2:9-12
«αλλά, καθώς είναι γραμμένο: «Εκείνα που μάτι δεν είδε, και αυτί δεν άκουσε και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν, τα οποία ο Θεός ετοίμασε γι’ αυτούς που τον αγαπούν» Σε μας όμως ο Θεός τα αποκάλυψε διαμέσου του πνεύματος του. δεδομένου ότι το πνεύμα ερευνά τα πάντα, και τα βάθη του Θεού. Επειδή ποιος από τους ανθρώπους γνωρίζει αυτά που είναι μέσα στον άνθρωπο, παρά μονάχα το πνεύμα του ανθρώπου που είναι μέσα του; Έτσι και εκείνα που είναι μέσα στον Θεό δεν τα γνωρίζει κανένας, παρά μονάχα το πνεύμα του Θεού. Εμείς όμως δεν λάβαμε το πνεύμα του κόσμου, αλλά το πνεύμα που προέρχεται από τον Θεό, για να γνωρίσουμε εκείνα που χαρίστηκαν σε μας από τον Θεό.»

Είναι αδύνατο να γνωρίσει κανείς κάτι από τον Θεό χωρίς να έχει το δικό Του πνεύμα. Χωρίς το δικό Του πνεύμα, θα ήμασταν σε πλήρη άγνοια αναφορικά μ’ Εκείνον. Αλλά ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ AYTO ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Ακριβώς για να μην είμαστε σε άγνοια, ο Θεός μας έδωσε το πνεύμα Του, ώστε να γνωρίζουμε εκείνα που Αυτός χάρισε σε μας. Όπως σε άλλο σημείο λέει ο Κύριος:

Κατά Ιωάννη 15:26, 16:13-15
«Όταν όμως έρθει ο παράκλητος, που εγώ θα στείλω σε σας από τον Πατέρα, το πνεύμα της αλήθειας, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτύρια για μένα.........όταν έρθει εκείνος, το πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. επειδή δεν θα μιλήσει για τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας. Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου. γι’ αυτό σας είπα ότι, από το δικό μου θα πάρει και θα σας το αναγγείλει.»

Ο παράκλητος, το πνεύμα της αλήθειας, είναι εδώ σήμερα. ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ (προς Ρωμαίους 10:9-10). Δόθηκε για να μας αναγγείλει τα μέλλοντα. Για να δοξάσει τον Κύριο και να μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Αυτή δεν είναι μια υπόθεση, κάτι που....μπορεί και να συμβεί. Είναι κάτι που ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! Είναι η πραγματικότητα του κάθε αναγεννημένου πιστού που περπατά σε κοινωνία με τον Θεό. Γυρνώντας πάλι στην προς Κορινθίους Α διαβάζουμε:

Προς Κορινθίους Α 2:15
«Επειδή ποιος γνώρισε το νου του Κυρίου για να τον διδάξει;» Εμείς όμως, έχουμε τον νου του Χριστού»

και πάλι στον Ησαΐα:

Ησαΐας 54:13
«Όλοι οι γιοι σου θα είναι διδακτοί του Κυρίου»

Και η προς Φιλιππησίους 2 συνεχίζει:
«Επειδή ο Θεός είναι που ενεργεί μέσα σας και το να θέλετε και το να ενεργείτε, κατά την ευδοκία του»

Έχουμε τον νου του Χριστού! Είμαστε διδακτοί του Θεού. Είναι ο Θεός που ενεργεί μέσα μας, και το να θέλουμε και να ενεργούμε κατά το θέλημα Αυτού!

Συμπερασματικά λοιπόν από τα παραπάνω: ο Κύριος μας έχει δώσει το πνεύμα Του για να επικοινωνεί μαζί μας. Αυτό το πνεύμα είναι εδώ ΣΗΜΕΡΑ. Είναι μέσα στον κάθε αναγεννημένο πιστό, και μας έχει δοθεί για να γνωρίζουμε αυτά που Εκείνος έχει προορίσει για μας. Για να μην είμαστε πλέον σε άγνοια, έχουμε τον παράκλητο, την υπόσχεση του Πατέρα που έχει έρθει για να μας αναγγείλει τα μέλλοντα και να μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια.

2. Η σιγανή μικρή φωνή

Αφήνοντας για λίγο την Καινή Διαθήκη, θα πάμε στους Α Βασιλείς 19. Εκεί συναντάμε τον Ηλία, ένα προφήτη του Θεού που κυνηγημένος από την Ιεζάβελ, έφτασε μετά από πολλές ημέρες πορεία, στο όρος Χωρήβ. Εκεί τον συνάντησε ο Κύριος και οι στίχοι 9-13 μας λένε:

Βασιλείς Α 19:9-13
«Και μπήκε εκεί σε ένα σπήλαιο και έκανε ένα κατάλυμα. και να, λόγος του Κυρίου ήρθε σ’ αυτόν, και του είπε: Τι κανείς εδώ, Ηλία; Κι εκείνος είπε: στάθηκα στο έπακρο ζηλωτής του Κυρίου, του Θεού των δυνάμεων. επειδή, οι γιοι Ισραήλ εγκατέλειψαν την διαθήκη σου, κατέστρεψαν τα θυσιαστήρια σου, και θανάτωσαν τους προφήτες σου με ρομφαία. κι εγώ εναπέμεινα μόνος. και ζητούν την ζωή μου, για να την αφαιρέσουν. Και είπε: Βγες έξω, και στάσου επάνω στο βουνό, μπροστά στον Κύριο. Και να, ο Κύριος διάβαινε, και δυνατός άνεμος έσχιζε τα βουνά, και έσπαζε τους βράχους μπροστά από τον Κύριο. ο Κύριος δεν ήταν στον άνεμο. και ύστερα από τον άνεμο σεισμός. ο Κύριος δεν ήταν μέσα στον σεισμό. και ύστερα από τον σεισμό φωτιά. ο Κύριος δεν ήταν μέσα στην φωτιά. και μετά την φωτιά ήχος λεπτού αέρα. Και καθώς ο Ηλίας άκουσε, σκέπασε το πρόσωπο του με την μηλωτή του, και βγήκε και στάθηκε στην είσοδο της σπηλιάς.»

Νομίζουμε πολλές φορές ότι ο Θεός μπορεί μόνο να βρεθεί στα εντυπωσιακά συμβάντα της ζωής, σε «σεισμούς και φωτιά». Πιθανόν αγνοούμε ότι Αυτός είναι και στην καθημερινότητα. Φυσικά θα έρθουν μοναδικές καταστάσεις στην ζωή. Αλλά ο Κύριος δεν είναι μόνο σ’ Αυτές. Για τον πιστό που περπατά σε κοινωνία με τον Θεό, ο νους του είναι ο νους του Χριστού. Όπως διαβάσαμε στην προς Κορινθίους Α 2:16:

Προς Κορινθίους Α 2:16
«επειδή «ποιος γνώρισε τον νου του Κυρίου, ώστε να τον διδάξει;» Εμείς όμως έχουμε τον νου του Χριστού»

Έχουμε τον νου του Χριστού! Αυτός ο νους δεν δουλεύει κάποιες φορές μόνο, ούτε η λειτουργία του συνδέετε απαραίτητα με «σεισμό και φωτιά». Ο Χριστός δεν είναι κάπου στο υπερπέραν. Είναι μέσα μας. Ερχόμενοι σε ενότητα μαζί Του, ο νους Του γίνεται νους μας και οι σκέψεις Του, σκέψεις μας. Όπως είδαμε τον Λόγο του Θεού να λέει:

Προς Φιλιππησίους 2:13
«Επειδή ο Θεός είναι που ενεργεί μέσα σας και το να θέλετε και το να ενεργείτε, κατά την ευδοκία του»

Ο Θεός ενεργεί μέσα μας και το να θέλουμε και το να ενεργούμε κατά την ευδοκία Του. Δεν χρειάζεται αγώνας για να ακούσει κανείς απ’ Αυτόν. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι κοινωνία μαζί Του. Χρειάζεται να αφήσουμε τον Κύριο να «κατοικήσει δια της πίστεως στην καρδιά μας» ώστε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε «ποιο το πλάτος και το μήκος και το βάθος και το ύψος. και να γνωρίσουμε την αγάπη του Χριστού, που υπερβαίνει κάθε γνώση» και να «γίνουμε πλήρης με όλο το πλήρωμα του Θεού»

3. «Για να κατοικήσει ο Χριστός στη καρδιά μας»

Είδαμε στα προηγούμενα ότι ο Θεός μας έχει δώσει το πνεύμα Του, και ότι έχουμε τον νου του Χριστού. Το γεγονός ωστόσο ότι έχουμε τον νου του Χριστού δεν σημαίνει ότι τον βάζουμε και σε χρήση. Ούτε επίσης το γεγονός ότι έχουμε άγιο πνεύμα σημαίνει ότι περπατάμε με το πνεύμα. Αυτό γίνεται φανερό από τις πολλές αναφορές-παραινέσεις του Λόγου του Θεού να περπατάμε με το πνεύμα, την νέα φύση, τον Χριστό μέσα μας, και όχι με την σάρκα. Πράγματι, στην προς Εφεσίους 3:14, μια επιστολή που, όπως ο πρώτος στίχος της κάνει καθαρό, αναφέρεται σε πιστούς («προς τους αγίους που είναι στην Έφεσο και πιστούς στον Ιησού Χριστό»), διαβάζουμε:

Προς Εφεσίους 3:14
«γι’ αυτό, λυγίζω τα γόνατα μου προς τον Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από τον οποίο κάθε πατριά στους ουρανούς κι επάνω στην γη ονομάζεται. για να σας δώσει σύμφωνα με τον πλούτο της δόξας του να κραταιωθείτε με δύναμη διαμέσου του Πνεύματος του στον εσωτερικό άνθρωπο. ΩΣΤΕ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΣ. για να μπορέσετε ριζωμένοι και θεμελιωμένοι με αγάπη, να καταλάβετε μαζί με όλους του αγίους, ποιο είναι το πλάτος και το μήκος και το βάθος και το ύψος. και να γνωρίσετε την αγάπη του Χριστού, που υπερβαίνει κάθε γνώση, για να γίνεται πλήρης με όλο το πλήρωμα του Θεού»

Παρά το γεγονός ότι ο Παύλος αναφέρεται σε αγίους και πιστούς στον Ιησού Χριστό, προσεύχεται ωστόσο για να ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ. Με την σειρά του αυτό υποδηλώνει ότι το γεγονός ότι πίστεψε κάποιος δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι ο Χριστός κατοικεί και στην καρδιά του, όπως επίσης το γεγονός ότι έχει κάποιος άγιο πνεύμα δεν σημαίνει ότι είναι και πνευματικός (δες για παράδειγμα προς Κορινθίους Α 3:3-4). Όπως ο Λόγος λέει στην προς Ρωμαίους 8:

Προς Ρωμαίους 8:5
«Εκείνοι που ζουν σύμφωνα με την σάρκα, φρονούν αυτά που ζητάει η σάρκα. ενώ εκείνοι που ζουν σύμφωνα με το πνεύμα, αυτά που ζητάει το πνεύμα»

Το τι φρονεί κανείς έχει να κάνει με το πως ζει. Δεν μπορούμε να ζούμε σαρκικά και να φρονούμε πνευματικά. Συνεχίζοντας στην προς Ρωμαίους 8:

Προς Ρωμαίους 8:6
«για τον λόγο ότι το φρόνημα της σαρκός είναι θάνατος. ενώ το φρόνημα του πνεύματος ζωή και ειρήνη. Επειδή, το φρόνημα της σάρκας είναι έχθρα με τον Θεό. για τον λόγο ότι στο νόμο του Θεού δεν υποτάσσετε αλλά ούτε μπορεί. Όσοι όμως είναι της σάρκας δεν μπορεί να αρέσουν στον Θεό»

Όσοι ζουν σαρκικά, φρονούν σαρκικά και αυτό που η σάρκα φρονεί είναι έχθρα με τον Θεό. Ζωή και ειρήνη έχουν μόνο εκείνοι που έχουν το πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα έχουν και ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. Και η προς Ρωμαίους συνεχίζει:

Προς Ρωμαίους 8:9-10
«Εσείς, όμως, δεν είστε της σάρκας αλλά του πνεύματος, αν το πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας. Αλλά αν κάποιος δεν έχει το πνεύμα του Χριστού, αυτός δεν είναι δικός του, αν όμως ο Χριστός είναι μέσα σας, το μεν σώμα είναι νεκρό για την αμαρτία. το δε πνεύμα ζωή για την δικαιοσύνη»

Δεν είμαστε της σάρκας αν το πνεύμα του Θεού ΚΑΤΟΙΚΕΙ μέσα μας. Η εγκατάσταση, η κατοίκηση του Ιησού Χριστού στην καρδιά είναι αυτή που γεννά ζωή, ειρήνη και τους υπόλοιπους καρπούς του πνεύματος (δες προς Γαλάτας 5). Και ξανά στην προς Ρωμαίους:

Προς Ρωμαίους 8:12
«Άρα λοιπόν αδερφοί είμαστε χρεώστες όχι στην σάρκα, ώστε να ζούμε σύμφωνα με την σάρκα. Επειδή αν ζείτε σύμφωνα με την σάρκα, πρόκειται να πεθάνετε, αν όμως διάμεσου του πνεύματος θανατώνεται τις πράξεις του σώματος, θα ζήσετε. ΕΠΕΙΔΗ ΟΣΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

Με τα παραπάνω δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση σκοπό να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την θέση μας εν Χριστώ Ιησού. Ωστόσο θέλουμε να κάνουμε καθαρό ότι η ζωή, η ειρήνη και η επικοινωνία με τον Κύριο δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ύπαρξης των «μηχανικών» μερών (πνεύμα) ή και της γνώσης σχετικά με αυτά. Προϋποθέτουν επίσης την κατοίκηση του Χριστού στην καρδιά μας, το φρόνημα του πνεύματος. Το ενδιαφέρον του Κυρίου, δεν είναι απλά να πάρουμε το πνεύμα αλλά και ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. Η επικοινωνία με τον Κύριο δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίζεται σαν επικοινωνία δυο απομονωμένων μερών. Καθώς η ενότητα με τον Χριστό πραγματώνεται, η καρδιά μας έχει Χριστό, ο νους μας είναι νους Χριστού και οι σκέψεις μας σκέψεις Του. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, της ενότητας με τον Κύριο, πιστεύω ότι θα πρέπει κανείς να δεις την επικοινωνία με τον Θεό, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αυτή πραγματώνεται αβίαστα και φυσικά.

Τάσος Κιουλάχογλου