Βιβλικές Αλήθειες

Η προσευχή ήταν ιδέα του Θεού (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Η προσευχή ήταν ιδέα του Θεού



Η προσευχή ήταν ιδέα του Θεού.

Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν - αλλά και στο παρόν - είχα πραγματικές μάχες με την προσευχή. Εννοώ ότι η ιδέα της προσευχής εγείρει κάποιες πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις και μερικές λογικοφανείς αντιρρήσεις.

Ερωτήσεις όπως: Τι γίνεται με την "ελευθερία βούλησης" του ανθρώπου; Πως μπορώ να ζητήσω από τον Θεό να σώσει έναν άνθρωπο που δεν θέλει να σωθεί; Πως μπορώ να προσευχηθώ για ένα σαρκικό Χριστιανό που δεν θέλει να θεραπευτεί από τον κοσμικότητα του; Πως συμβιβάζονται προσευχές όπως αυτές με την ελευθερία βούλησης του ανθρώπου;

Και η κυριαρχία του Θεού; Δεν θα κάνει ο Θεός έτσι και αλλιώς ότι Αυτός θέλει; Και, για όνομα του Θεού, υπάρχει και ο προκαθορισμός! Εννοώ ότι οι εκλεκτοί του Θεού είναι εκλεκτοί του Θεού, έτσι δεν είναι; Μπορούν οι προσευχές μου να πάρουν κάποιον από την γραμμή των χαμένων και να τον φέρουν στην γραμμή των εκλεκτών;

Η λύση σ’ αυτό το δίλημμα;

Η προσευχή ήταν ιδέα του Θεού. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι απορίες, και οι αντιρρήσεις, και οι αντιφάσεις αναφορικά με την προσευχή - είναι πρόβλημα του Θεού.

Για τον εαυτό μου το μόνο που χρειάζεται να κρατήσω στο νου μου είναι δυο πράγματα:

(1) Ο Θεός μου έχει δώσει εντολή να προσεύχομαι. Είτε καταλαβαίνω πως η προσευχή δουλεύει είτε όχι, άσχετων των προβλημάτων που συναντούνται, η εντολή του Θεού είναι να προσεύχομαι. Η αδυναμία κατανόησης μου δεν δικαιολογεί την αποτυχία μου να προσευχηθώ. Και αν ακόμα δεν καταλαβαίνω οτιδήποτε άλλο σχετικά με την προσευχή, γνωρίζω όμως αυτό: Ο Θεός με διαβεβαιώνει ότι οι προσευχές μου κάνουν διαφορά.

(2) Οτιδήποτε ο Θεός κάνει, είναι συνεπής με τον εαυτό Του. Δεν θα αρνηθεί και δεν θα αντικρούσει τον εαυτό Του. Δεν ξέρω πως λύνει την φανερή αντίθεση ανάμεσα στις προσευχές μου και την ελευθερία βούλησης του ανθρώπου, αλλά αν δεν ενοχλεί τον Θεό, δεν πρόκειται να το αφήσω να ενοχλεί εμένα.

Όχι μόνο ο Θεός μας έχει δώσει εντολή να προσευχόμαστε (στη πραγματικότητα προτιμώ τον όρο "προσκαλέσει" γιατί η προσευχή είναι τόσο προνόμιο όσο και εντολή), αλλά μας έχει επίσης δώσει και μια λίστα προσευχής για να μας οδηγήσει.

Βρίσκουμε την λίστα αυτή του Θεού στις λέξεις του Παύλου προς τον Τιμόθεο:

"Παρακαλώ, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα να κάνετε δεήσεις, προσευχές, παρακλήσεις, ευχαριστίες, για όλους τους ανθρώπους, για βασιλιάδες, και όλους εκείνους που είναι σε αξιώματα, για να περνούμε μια ζωή ατάραχη και ήσυχη με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα." (Προς Τιμόθεο 2:1,2)

Ο Παύλος δίνει στον νεαρό προστατευόμενο του ένα μάθημα στην ποιμενική διακονία, και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε όταν οι άνθρωποι σου μαζεύονται, του λέει, είναι να προσεύχεστε. Πρώτο στην ατζέντα της λατρείας. πρώτο όχι απαραίτητα σε ακολουθία, αλλά πρώτο σε σημαντικότητα. "Πρώτα απ’ όλα", πάνω από κάθε άλλη ενασχόληση, "προσευχηθείτε". Η προσευχή είναι η κορυφαία εκδήλωση λατρείας. Η εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεγαλύτερο από αυτό.

Ronald Dunn (από το βιβλίο "Don’t just stand there. Pray Something)