Βιβλικές Αλήθειες

Πριν, τώρα και έπειτα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Πριν, τώρα και έπειτα



Όλοι μας ίσως έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με τον προορισμό και τη παρουσία μας σ’ αυτή την γη. Γιατί είμαστε άραγε σ’ αυτή την γη; Ποιος είναι ο προορισμός μας και ποιο σκοπό εξυπηρετεί η παρουσία μας σ’ αυτό τον κόσμο; Ποιες είναι οι σκέψεις του Θεού για μας; Θα ήθελα σήμερα να δούμε τι ο Λόγος του Θεού λέει αναφορικά με ερωτηματικά σαν και αυτά, ώστε να έχουμε έτσι μια καλύτερη εκτίμηση των αληθινών απαντήσεων που αυτός δίνει.

1. Εκλεγμένοι προ καταβολής κόσμου

Για να ξεκινήσουμε θα πάμε στην προς Εφεσίους 1:3-6. Εκεί διαβάζουμε:

Προς Εφεσίους 1:3-6
"Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, Αυτός που μας ευλόγησε με κάθε πνευματική ευλογία στα επουράνια διάμεσου του Χριστού. ΚΑΘΩΣ ΜΑΣ ΕΚΛΕΞΕ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΨΕΓΑΔΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ ME ΑΓΑΠΗ. αφού μας προόρισε σε υιοθεσία διάμεσου του Ιησού Χριστού στον εαυτό Του, σύμφωνα με την ευδοκία του θελήματος Του, σε έπαινο της δόξας της χάριτος Του, με την οποία μας χαρίτωσε με τον αγαπημένο του."

Ο Θεός μας έκλεξε δια του Χριστού ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, για να είμαστε μπροστά Του άγιοι και χωρίς ψεγάδι με αγάπη. Το γεγονός λοιπόν ότι είμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο και ότι γνωρίζουμε τον Θεό δεν είναι "τυχαίο". Ο Θεός μας προγνώρισε (προς Ρωμαίους 8:29) και πριν την θεμελίωση του κόσμου μας έκλεξε δια του Χριστού, για να είμαστε ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, άγιοι και άμωμοι μπροστά Του.

2. Ψαλμός 139:1-16

Η άμεση εμπλοκή του Κυρίου στην παρουσία μας σ’ αυτόν τον κόσμο, φαίνεται επίσης από τον Ψαλμό 139. Εκεί, ξεκινώντας από τον στίχο 13, διαβάζουμε:

Ψαλμούς 139:13-16
"Επειδή, ΕΣΥ μόρφωσες τα νεφρά μου. [ΕΣΥ] με περιτύλιξες μέσα στην κοιλιά της μητέρας μου. Θα σε υμνώ, επειδή πλάστηκα με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο. τα έργα σου είναι θαυμάσια. και η ψυχή μου το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Δεν κρύφτηκαν τα κόκαλα μου από σένα, ενώ λάβαινε χώρα η κατασκευή μου μέσα σε κρυφό χώρο, και έπαιρνα μορφή μέσα στα κατώτατα μέρη της γης. Το αδιαμόρφωτο του σώματος μου είδαν τα μάτια σου και μέσα στο βιβλίο σου όλα αυτά ήταν γραμμένα, όπως και οι ημέρες κατά τις οποίες σχηματίζονταν, και ενώ τίποτα από αυτά δεν υπήρχε"

Πριν ακόμα γεννηθούμε, ο Θεός μας είδε. Τα μάτια Του είδαν το αδιαμόρφωτο του σώματος μας και Αυτός μας έδωσε την μορφή και το σχήμα που έχουμε. Μας έπλασε με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο και τα δικά του έργα, εκ των οποίων και εμείς, είναι ΘΑΥΜΑΣΙΑ.

Αλλά ο Ψαλμός 139 δεν σταματάει εκεί. Παίρνοντας τον από την αρχή διαβάζουμε:

Ψαλμός 139:1-3
"Κύριε, με δοκίμασες και με γνώρισες. Εσύ γνωρίζεις το κάθισμα μου και την έγερση μου. καταλαβαίνεις τους λογισμούς μου από μακριά. ερευνάς το περπάτημα μου, και το πλάγιασμα μου, και γνωρίζεις όλους τους δρόμους μου. Επειδή και πριν ο λόγος έρθει στην γλώσσα μου, να, Κύριε γνωρίζεις το παν."

Ο Κύριος γνωρίζει τα πάντα για μας. Καταλαβαίνει τις σκέψεις μας από μακριά και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό σ’ Αυτόν. Και αυτά που κάνουμε και αυτά που σκεφτόμαστε είναι όλα γνωστά μπροστά Του. Και όπως ο ίδιος Ψαλμός συνεχίζει:

Ψαλμός 139:5-12
"Με περικυκλώνεις από πίσω και από μπροστά, και έβαλες το χέρι σου επάνω μου. Που να πάω από το πνεύμα σου; Και από το πρόσωπο σου που να φύγω; Αν ανέβω στον ουρανό, είσαι εκεί, αν πλαγιάσω στο άδη, νάσου εσύ. Αν πάρω τα φτερά της αυγής, και κατοικήσω στα έσχατα της θάλασσας, και εκεί θα με οδηγήσει το χέρι σου και το δεξί σου χέρι θα με κρατάει. Αν πω: Σίγουρα το σκοτάδι θα με σκεπάσει, αλλά κι αυτή η νύχτα θα είναι ολόγυρα μου φως. και αυτό το σκοτάδι δεν σκεπάζει από σένα τίποτε. και η νύχτα λάμπει όπως η ημέρα. το σκοτάδι είναι σε σένα όπως το φως"

Ο Κύριος έχει βάλει το χέρι Του πάνω μας. Μας περικυκλώνει μπρος και πίσω. Κάθε ένας από μας είναι ένας άνθρωπος που ΑΥΤΟΣ έκλεξε, ΑΥΤΟΣ μόρφωσε, και για τον οποίο ΑΥΤΟΣ ενδιαφέρεται και γνωρίζει κάθε τι, ακόμα και το κάθισμα μας και την έγερση μας. Είναι μαζί μας παντού και πάντα. Όπως ο Παύλος λέει στην προς Ρωμαίους 8:38-39:

Προς Ρωμαίους 8:38-39
"Επειδή, είμαι πεπεισμένος ότι, ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχές ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε κάποια άλλη κτίση, θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, που είναι στον Χριστό Ιησού τον Κύριο μας."

Δεν υπάρχει τίποτα ικανό να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού. Αυτός μας αγάπησε τόσο πολύ, που για μας έδωσε τον ίδιο Του τον Γιο, τον Ιησού Χριστό. Και όπως η προς Ρωμαίους 8:32 λέει:

Προς Ρωμαίους 8:32
"Επειδή, αυτός, που τον ίδιο δικό του Υιό δεν λυπήθηκε, αλλά τον παράδωσε για χάρη όλων μας, πως και μαζί μ’ αυτόν δεν θα μας χαρίσει τα πάντα;"

Αλήθεια, είναι ποτέ δυνατό να μας στερήσει από τίποτα ο Θεός, όταν για χάρη μας δεν λυπήθηκε τον ίδιο Του τον Γιο; Θα ήταν ποτέ δυνατό να μας αφήσει για παράδειγμα; Αφήνεις ποτέ κάτι που αγαπάς τόσο πολύ ώστε γι’ αυτό να πληρώσεις μια τόσο μεγάλη τιμή; Και αν εμείς το αφήνουμε, Αυτός δεν το αφήνει. Όπως λέει στην προς Εβραίους 13:5:

Προς Εβραίους 13:5
"Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει"

Και όπως συμπληρώνει στον Ησαΐα 49:15

Ησαΐας 49:15
"ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΛΗΣΜΟΝΗΣΩ"

Ο Θεός δεν πρόκειται ποτέ να μας αφήσει ούτε να μας εγκαταλείψει. Δεν πρόκειται να μας λησμονήσει, και τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τον δεσμό αγάπης που έχει μαζί μας. Ενδιαφέρεται για τον καθένα από μας, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Για μας έδωσε ακόμα και τον ίδιο του τον Γιο, τον Ιησού Χριστό.

3. Ψαλμός 139:17-18

Αλλά ο Ψαλμός 139 δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Συνεχίζοντας από τον στίχο 17 διαβάζουμε:

Ψαλμός 139:17-18
"μάλιστα, πόσο πολύτιμες είναι οι βούλες σου σε μένα, Θεέ μου! Πόσο μεγαλύνθηκε ο αριθμός τους! Αν ήθελα να τις απαριθμώ, υπερβαίνουν την άμμο."

και Ψαλμοί 40:5
"Πολλά έκανες εσύ, Κύριε Θεέ μου, τα θαυμαστά σου έργα. μάλιστα τις σκέψεις σου για μας, δεν είναι δυνατόν κάποιος να σου τις εκθέσει. αν ήθελα να τις εξαγγέλλω και να μιλάω γι’ αυτές, ξεπερνούν κάθε αριθμό."

Οι σκέψεις του Θεού για μας είναι πολύτιμες και σε αριθμό ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ: ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟ. Και όπως μας λέει γι’ αυτές στον Ιερεμία 29:11:

Ιερεμία 29:11
"εγώ γνωρίζω τις βούλες τις οποίες βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βούλες ειρήνης, και όχι κακού"

Οι βουλές του Κυρίου είναι βουλές ειρήνης και αγαθού. Στον δικό Του ορίζοντα δεν υπάρχουμε για λίγα πιθανόν λεπτά της ημέρας στα οποία γίνονται κάποιες σποραδικές σκέψεις για μας. Στον ορίζοντα Του υπήρχαμε πριν ακόμα να γίνει ο κόσμος. Οι σκέψεις Του για μας, τα παιδιά Του, υπερβαίνουν κάθε αριθμό και την αγάπη Του για μας δεν μπορεί να την διασπάσει τίποτα. Γι’ αυτό λοιπόν, όπως η προς Εβραίους 13:5-6 λέει:

Προς Εβραίους 13:5-6
"Αυτός είπε, Δεν θα σε αφήσω, ούτε θα σε εγκαταλείψω". ώστε εμείς, παίρνοντας θάρρος, να λέμε: "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΗΘΩ, ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"

και όπως οι Παροιμίες μας συμβουλεύουν:

Παροιμίες 3:5-6
"Έλπιζε στον Κύριο με όλη σου την καρδιά, και μην επιστηρίζεσαι στην σύνεση σου. σε όλους τους δρόμους σου γνώριζε Αυτόν, και Αυτός θα διευθύνει τα διαβήματα σου"

Ας ελπίσουμε στον Κύριο με όλη μας την καρδιά και ας αφήσουμε ΑΥΤΟΝ να μας κατευθύνει. Δεν έχει υποσχεθεί ότι δεν θα έρθουν φουρτούνες. Ξέρει όμως να τις ηρεμεί. Στον "μέγα ανεμοστρόβιλο" που έπληξε το καράβι με τους μαθητές στο κατά Μάρκο 4:37 άρκεσε ένα "Σιώπα, ησύχασε" του Κυρίου προς την θάλασσα "και έγινε γαλήνη μεγάλη". Όταν έρχεται καταιγίδα, όταν η θλίψη χτυπάει την πόρτα, ο Κύριος ξέρει να φέρνει ειρήνη, αλλά ακόμα περισσότερο ξέρει να χρησιμοποιεί και αυτές ακόμα τις θλίψεις προς όφελος μας, "γνωρίζοντας ότι η θλίψη εργάζεται υπομονή, η δε υπομονή δόκιμη, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίδα δεν καταντροπιάζει, επειδή η αγάπη του Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διάμεσου του Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας." (προς Ρωμαίους 5:3-5)

4. Καθισμένοι στα επουράνια

Αλλά το όραμα του Κυρίου για μας δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια αυτής της μικρής ζωής. Στην πραγματικότητα όπως η Πέτρου Α 2:11 μας λέει, δεν είμαστε παρά ξένοι και παρεπίδημοι εδώ. Και όπως η προς Φιλιππησίους 3:20-21 λέει:

Προς Φιλιππησίους 3:20-21
"Επειδή, το πολίτευμα μας είναι στους ουρανούς, από όπου και προσμένουμε Σωτήρα, τον Κύριο Ιησού Χριστό. ο οποίος θα μετασχηματίσει το σώμα της ταπείνωσης μας, ώστε να γίνει σύμμορφο με το σώμα της δόξας του, σύμφωνα με την ενέργεια με την οποία και μπορεί και να υποτάξει τα πάντα στον εαυτό του."

Το πραγματικό μας σπίτι είναι στους ουρανούς. Εκεί ανήκουμε και εκεί είναι το πολίτευμα μας. Είναι εκεί που ο Θεός μας βλέπει ήδη, καθισμένους μαζί με τον Κύριο Ιησού Χριστό:

Προς Εφεσίους 2:4-6
"Ο Θεός όμως, επειδή είναι πλούσιος σε έλεος, εξαιτίας της πολλής του αγάπης με την οποία μας αγάπησε, και ενώ ήμασταν νεκροί εξαιτίας των αμαρτημάτων, μας ζωοποίησε μαζί με τον Χριστό. (κατά χάρη είστε σωσμένοι) . ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΑΣΤΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ."

Για τον Θεό είμαστε ήδη καθισμένοι στα επουράνια μαζί με τον Χριστό. Αυτός είναι ο αρχηγός μας και εκείνος στον οποίο πρέπει να αποβλέπουμε. Όπως η προς Εβραίους 12:1-2 λέει:

Προς Εβραίους 12:1-2
"Ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που είναι μπροστά μας. αποβλέποντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης, ο οποίος εξαιτίας της χαράς που ήταν μπροστά του, υπέφερε σταυρό, καταφρονώντας τη ντροπή, και κάθησε στα δεξιά του θρόνου του Θεού"

Για να τρέξει κανείς με συνέπεια έναν αγώνα, χρειάζεται να έχει σαφή προσανατολισμό και σκοπό. Διαφορετικά θα "τρέχει αβέβαια", θα "πυγμαχεί στον αέρα" (προς Κορίνθιους Α 9:26). Μπορούμε να τρέξουμε με συνέπεια "τον αγώνα που είναι μπροστά μας", μόνο κοιτώντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης μας. Είμαστε εδώ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΖΟΥΜΕ, ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. Είμαστε ακόλουθοι του Ιησού Χριστού και όπως αυτός μας διαβεβαιώνει: "οποίος ακολουθεί εμένα δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά θα έχει το φως της ζωής" (κατά Ιωάννη 8:12).

5. Συμπέρασμα

Όπως μπορεί να είναι καθαρό από τα παραπάνω, δεν έτυχε απλά να είμαστε εδώ, χωρίς σκοπό στην ζωή μας. Ο Θεός μας προγνώρισε (προς Ρωμαίους 8:29) και μας έκλεξε δια του Χριστού ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (προς Εφεσίους 1:4). Αυτός επίσης σε μόρφωσε, δίνοντας σου το σχήμα και την μορφή που έχεις (Ψαλμοί 139:13). Όπως συμβαίνει με όλα τα έργα Του, σ’ έκανε ΘΑΥΜΑΣΙΟ (Ψαλμοί 139:14). Αναμίχθηκε προσωπικά στην διαμόρφωση σου, και είδε το σώμα μου πριν ακόμα σχηματιστεί (Ψαλμοί 139:16). Ενώ τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, ήταν όλα γραμμένα στο δικό Του βιβλίο (Ψαλμοί 139:16) . Σ’ αυτό τον κόσμο δεν είσαι τυχαία. Δεν είσαι μέρος ενός απρόσωπου πλήθους, αλλά ένα υπέροχο δημιούργημα του Θεού. Αυτός είναι μαζί σου, μπρος και πίσω σου, και δεν υπάρχει μέρος όπου είσαι και δεν είναι. Ο Θεός αγαπάει ΕΣΕΝΑ, προσωπικά, φίλε μου και από την αγάπη Του τίποτα δεν μπορεί να σε χωρίσει. Οι σκέψεις Του για σένα είναι αμέτρητες. Υπερβαίνουν κάθε αριθμό. Η παρουσία του δεν είναι θέμα συναισθημάτων αλλά μια αμετάβλητη πραγματικότητα. Ο Θεός δεν είναι μαζί σου όταν το αισθάνεσαι, και εξαφανίζεται όταν δεν το αισθάνεσαι. Είναι μαζί σου, είτε το αισθάνεσαι είτε όχι. Σ’ αγαπάει είτε νιώθεις άξιος της αγάπης Του είτε όχι. Είσαι το παιδί του, ασχέτως από το κατά πόσο το αισθάνεσαι ή όχι. Αυτό είναι που ο Λόγος του Θεού, η αλήθεια, λέει και η αλήθεια είναι ανεξάρτητη συναισθημάτων. Σου έχει δώσει αιώνια ζωή και θα είσαι μαζί Του για πάντα! Αν και άλλοι μπορεί να περνούν την ζωή, χωρίς αληθινό σκοπό και στόχο, εσύ έχεις σκοπό: ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΥΑΡΕΣΤΕΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ. Να τρέξεις τον αγώνα με συνέπεια, επικεντρωμένος όχι στα πράγματα του κόσμου, αλλά σε εκείνα που είναι "άνωθεν", απ’ όπου ο σωτήρας σου, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, έρχεται. Εκεί ανήκεις, και θα είσαι για πάντα.

Τάσος Κιουλάχογλου