Βιβλικές Αλήθειες

Δεν μπορεί να εννοείς εμένα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Δεν μπορεί να εννοείς εμένα



Μερικοί από σας που διαβάζεται αυτό το κείμενο μπορεί να πιστεύεται ότι ο Θεός δεν είναι δυνατό να σας ευλογήσει γιατί τον έχετε απογοητεύσει τόσο πολύ ή γιατί είστε πολύ ασθενείς ή γιατί έχετε κάνει ένα τρομακτικό λάθος. Πιθανόν να έχετε χρόνιο πρόβλημα με ένα πρόστυχο πάθος ή ένα μάτι που δεν μένει ποτέ στην θέση του. Αναρωτιέστε, πως μπορεί ο Θεός να με ευλογήσει όταν στριγκλίζω στα παιδιά μου; Πως μπορεί ο Θεός να μ’ ευλογήσει όταν είμαι τόσο διεφθαρμένος; Πως μπορεί ο Θεός να μ’ ευλογήσει όταν είμαι ετούτο και εκείνο; Το πρόβλημα σας είναι ότι ψάχνεται για ευλογία στην βάση της δική σας απόδοσης. Είστε παγιδευμένοι στην κατηγορία εκείνη των σκέψεων που λέει, "όταν γίνω τόσο καλός και τόσο τέλειος, τότε Αυτός θα με ευλογήσει"

Αυτό όμως είναι τόσο λάθος!

Θα πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ο Θεός θέλει να γεμίσει τις ζωές μας με την δύναμη του αγίου πνεύματος την ίδια την στιγμή που του λέμε, "Κύριε, πραγματικά επιθυμώ να έχω αυτήν την δύναμη και σου ζήτω να με γεμίσεις μ’ αυτή"

Αλλά θα πρέπει να σας προειδοποιήσω. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, ξεσπά πνευματικός πόλεμος. Όταν προσεύχεσαι στον Θεό να σε γεμίσει, ακαριαία ο Σατανάς θα αρχίσει να ρίχνει όλων των ειδών τα ψέματα και τις κατηγορίες στο μυαλό σου. Θα σε φέρει σε σύγχυση. Θα σε κάνει να νιώσεις ένοχος και ανάξιος. "Τι κάνεις εκεί, ρωτώντας τον Θεό γι’ αυτό;" θα σαρκάσει. "Θα πρέπει να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα! Κοίταξε τι είσαι. Κοίταξε τι έχεις κάνει. Πως είναι ποτέ δυνατόν ο Θεός να σε γεμίσει με την δύναμη του άγιου του πνεύματος;"

Ειρωνικά, πολλές φορές ο Σατανάς θα χρησιμοποιήσει Χριστιανούς για να περάσει τα ψέματα του. Κάθε ένας που ψάχνει να αυτοδικαιωθεί αναπόφευκτα θα ρίξει κατηγόριες πάνω σου. "Είναι το δικό σου σφάλμα, ξέρεις", θα ανακοινώσει. "Αν μόνο είχες λίγο περισσότερη πίστη. Αν μόνο ήσουνα λίγο περισσότερο πνευματικός. Αν μόνο ήσουνα λίγο σαν και μένα." Λίγο από ένα τέτοιο πνευματικό βομβαρδισμό, και πολλοί από μας αποφασίζουν να ξεχάσουν το όλο θέμα. "Ξέχασε το Κύριε", λέμε.

Πραγματικά τι τραγωδία! Γνωρίζω ότι δεν αξίζω τις ευλογίες του Θεού αλλά ο Θεός δεν με ευλογεί επειδή το αξίζω. Ο Θεός με ευλογεί στην βάση της αγάπης του προς εμένα και της χάρης του προς εμένα εν Χριστό Ιησού. Αυτή είναι η βάση των ευλογιών - όχι η καλοσύνη μου, όχι η δικαιοσύνη μου, ούτε και η τελειότητα μου. Αν πραγματικά μπορούσαμε να το βάλουμε αυτό στο κεφάλι μας, θα ήμασταν ευλογημένοι πάνω από την φαντασία μας.

Οι ευλογίες είναι εκεί. Ο Θεός θέλει να σ’ ευλογήσει. Το μόνο που έχεις να κανείς είναι να τον πιστέψεις να σ’ ευλογήσει, αν και γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν το αξίζεις. Οι ευλογίες δεν έρχονται εξαιτίας των έργων σου, αλλά εξαιτίας της πίστης σου - γιατί εμπιστεύεσαι και πιστεύεις ότι ο Θεός θα σ’ ευλογήσει.

Αποτυχία να κατανοήσουμε αυτήν την αλήθεια είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν πραγματικά προβλήματα στις εμπειρίες τους σαν Χριστιανοί. "Δεν ξέρω γιατί ο Θεός έχει ευλογήσει αυτόν - καπνίζει πούρα!" κάποιος λέει. "Γιατί, εγώ δεν το κάνω αυτό. Όμως κοιτά όλες αυτές τις ευλογίες που αυτός έχει! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Θεός ευλογεί ανθρώπους που καπνίζουν πούρα." Αλλά φυσικά οι ευλογίες του Θεού δεν βασίζονται στις συνήθειες μας όσον αφορά το κάπνισμα. Αυτές βασίζονται μόνο στην πίστη μας στο Θεό να μας ευλογήσει γιατί είμαστε παιδιά Του.

Ο Θεός θέλει να ευλογήσει τους ανθρώπους του σήμερα. Τα μάτια του Κυρίου περιτρέχουν διαμέσου ολόκληρης της γης για να φανεί δυνατός σε όσους έχουν την καρδιά τους τέλεια σ’ Αυτόν (Χρονικών Β 16:9). Απλά στρέψε την καρδιά σου προς τον Θεό, πίστεψε στον Λόγο Του, και εμπιστέψου τον ότι θα κάνει όπως υπόσχεται. Πες, "Κύριε ευλόγησε με τώρα" και λαβε το.

Γνωρίζω ότι μια τόσο μεγάλη χάρη είναι σχεδόν προσβολή για μας. Το λεπτό που λέω, "Ω Κύριε ρίξε μια πραγματική ευλογία πάνω μου. Πραγματικά θέλω μια φανταστική ευλογία σήμερα" το μυαλό μου αντιδρά: "Τι εννοείς ρωτώντας τον Θεό για ευλογία; Μ’ αυτά που σκεφτόσουν το απόγευμα, πως μπορείς να ζητάς από τον Θεό να σ’ ευλογήσει;"

Είναι τόσο δύσκολο για μας να αποκηρύξουμε την ιδέα ότι αξίζουμε τις ευλογίες. Απλά να πιστέψουμε και να προσδοκούμε τον Θεό να μας ευλογήσει - αν και ήμασταν απογοητευτικοί και δεν το αξίζουμε. Αλλά όταν τελικά ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο και φτάσουμε στο σημείο να προσδοκούμε τον Θεό να μας ευλογήσει απλά γιατί έχει υποσχεθεί να μας ευλογήσει, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τις ευλογίες Του από το να αγγίξουν την ζωή μας.

Από το βιβλίο του Chuck Smith "Why Grace changes everything"