Βιβλικές Αλήθειες

Η Μάρθα, η Μαρία και ο Ιησούς (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Η Μάρθα, η Μαρία και ο Ιησούς



Στο κατά Λουκά 10:38-42 διαβάζουμε:

«Κι ενώ αναχωρούσαν, αυτός μπήκε μέσα σε κάποια κωμόπολη. και μια γυναίκα που ονομάζονταν Μάρθα τον υποδέχτηκε στο σπίτι της. Κι αυτή είχε μια αδερφή που την έλεγαν Μαρία, η οποία αφού κάθισε στα πόδια του Ιησού άκουγε τον λόγο Του. Η Μάρθα όμως καταγίνονταν σε πολύ υπηρεσία. κι όταν ήρθε μπροστά Του είπε: Κύριε δεν σε μέλλει ότι η αδερφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει. Και απαντώντας ο Ιησούς είπε σ’ αυτή: Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνίζεσαι για πολλά. εντούτοις για ένα υπάρχει ανάγκη. η Μαρία, όμως, διάλεξε την αγαθή μερίδα, η οποία δε θα αφαιρεθεί απ’ αυτήν»

Πολύ απασχολημένη γυναίκα η Μάρθα. Μαγείρευε, συμμάζευε, έραβε σκούπιζε. Καταγίνονταν σε πολύ υπηρεσία, λέει ο Λόγος. Σε τόσο πολύ υπηρεσία όμως που ουσιαστικά δεν κατάλαβε ότι ο Κύριος μπήκε μέσα στο σπίτι της. Ήταν τόσο απασχολημένη που δεν μπορούσε πλέον να αισθανθεί την παρουσία Tου. Ήταν τόσο απασχολημένη που δεν είχε πλέον χρόνο να καθίσει στα πόδια Του και να ακούσει τον λόγο Του – η υπηρεσία είχε πιο μεγάλη προτεραιότητα γι’ αυτήν. Ήταν τόσο απασχολημένη, πέρα από τις δυνατότητες της, που παραπονιόνταν στον Κύριο, «μα γιατί κανένας δεν με βοηθάει…. Πες σε παρακαλώ της Μαρίας να αφήσει τις κουβέντες και να έρθει να με βοηθήσει». Και υπάρχουν πολλοί αδερφοί που είναι σ’ αυτό το σημείο. Σούπερ απασχολημένοι. Σούπερ κινητικοί. Τόσο κινητικοί που δεν έχουν πλέον χρόνο για να καθίσουν στα πόδια του Ιησού. Αλήθεια τι εικόνα: εσύ και Αυτός, μόνοι. Ούτε κινητά, ούτε θόρυβος, ούτε υπηρεσία έστω ακόμα και για τον Λόγο. Κλείσε το κομπιούτερ σου, κλείσε το κινητό σου, κλείσε την πόρτα σου, κλείσε ακόμα και αυτό το περιοδικό και πέρασε χρόνο μαζί Του. Όταν ο Κύριος ήταν στην γη έκανε το ίδιο: περνούσε χρόνο με τον Πατέρα. Η μεγαλύτερη σου προτεραιότητα δεν είναι το έργο, έστω και αν αυτό είναι το έργο του Θεού, έστω και αν αυτό είναι υπηρεσία. «ΕΝΟΣ είναι ανάγκη» είπε ο Κύριος. Ήταν η Μαρία που κάθισε στα πόδια Του που διάλεξε την καλή μερίδα και όχι η Μάρθα που «καταγίνονταν σε πολύ υπηρεσία». Η μεγαλύτερη σου προτεραιότητα είναι να κάθεσαι στα πόδια του Κυρίου. Η μεγαλύτερη σου προτεραιότητα είναι να είσαι συντροφιά με τον Πατέρα. Κάποιες φορές νωρίς το πρωί (κατά Μάρκο 1:35-37), άλλες πάλι την νύχτα (κατά Ματθαίο 14:22-23) ο Κύριος περνούσε χρόνο μόνος Του με τον Πατέρα. Όπως διαβάζουμε στο κατά Ματθαίο 14:22-23 :

Κατά Ματθαίο 14:22-23
«Και ο Ιησούς ανάγκασε αμέσως τους μαθητές του να μπουν μέσα στο πλοίο και να πάνε πριν απ’ αυτόν στην αντίπερα όχθη, μέχρις ότου απολύσει τα πλήθη. Και αφού απέλυσε τα πλήθη, ανέβηκε στο βουνό κατ’ ιδίαν για να προσευχηθεί. Και όταν έγινε βράδυ, ήταν εκεί μόνος»

Επίσης κατά Μάρκο 1:35-37
«Και το πρωί, ενώ ήταν πολύ σκοτάδι, αφού σηκώθηκε, βγήκε έξω, και πήγε σε ένα ερημικό τόπο κι εκεί προσεύχονταν. Κι έτρεξαν από πίσω του ο Σίμωνας και αυτοί που ήταν μαζί του. Και μόλις τον βρήκαν του λένε, ότι «Όλοι σε ζητούν»

Στην πρώτη περίπτωση ανάγκασε τους μαθητές του να μπουν στην βάρκα, και αφού απέλυσε τα πλήθη πήγε στο βουνό μόνος Του να προσευχηθεί. Στην δεύτερη περίπτωση, πήγε πάλι μόνος Του, σε ένα ερημικό μέρος να προσευχηθεί, ενώ «όλοι τον ζητούσαν.» Δεν ήταν ότι ήθελε να κρυφτεί. Απλά ήθελε να περάσει χρόνο μόνος Του με τον Πατέρα.

Αν είσαι συνεχώς απασχολημένος, ακόμα και με την διακονία, αν κάνεις συνέχεια κάτι και δεν έχεις χρόνο για τίποτα, αν είσαι σαν την Μάρθα υπερκινητικός, ακόμα και με το έργο του Θεού, δες αυτό που είπε ο Κύριος «ΓΙΑ ΕΝΑ είναι ανάγκη», εννοώντας αυτό που έκανε η Μαρία: «κάθονταν στα πόδια Του και άκουγε τον Λόγο Του». Γι’ αυτήν δεν ήταν ώρα για έργο αλλά για τον Κύριο μόνο.

«η Μαρία όμως διάλεξε την αγαθή μερίδα, η οποία δεν θα αφαιρεθεί απ’ αυτήν»

Τάσος Κιουλάχογλου