Βιβλικές Αλήθειες

Τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου



Η Έξοδος 20 μας δίνει τις δέκα εντολές που ο Θεός έδωσε στον λαό Ισραήλ. Η πέμπτη απ’ αυτές (Έξοδος 20:12) αναφέρεται στους γονείς:

Έξοδος 20:12
«Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου.»

Ο Θεός διέταξε το λαό Ισραήλ ΝΑ ΤΙΜΑΝ τον πατέρα και τη μητέρα τους. Tι αλήθεια σημαίνει «τίμα τον πατέρα και την μητέρα σου»; Ο Δρ. John Gill μας λέει:

"Αυτή ήταν μια σαφής εντολή που ο Θεός έγραψε με το ίδιο Του το χέρι και παρέδωσε στο Ισραήλ μέσω του Μωυσή. Ήταν ηθικής φύσης, και αιώνιας υποχρέωσης: δεν περιλάμβανε μόνο την βαθιά εκτίμηση που τα παιδιά έπρεπε να δείχνουν στους γονείς τους μέσω της γεμάτης σεβασμό γλώσσας, των ευγενικών χειρονομιών και της υπακοής προς αυτούς, αλλά επίσης και την τιμή που τους άρμοζε μέσα από την κάλυψη, όταν το χρειάζονταν, ουσιαστικών αναγκών τους, όπως της σίτισης, της ενδυμασίας, και της παροχής των αναγκαίων της ζωής. Αυτά είναι άλλωστε και η λογική υπηρεσία των παιδιών, για όλο τον κόπο των γονιών να τους φέρουν στον κόσμο και να τους μεγαλώσουν " (John Gill’ s commendary of the Bible, Δρ John Gill 1690-1771)

Η τιμή προς τους γονείς περιλαμβάνει βαθιά εκτίμηση, σεβασμό και βοήθεια. Σημαίνει ότι είμαστε εκεί για αυτούς όταν μας χρειάζονται και ότι φροντίζουμε για αυτούς.

Σε αντίθεση με τις άλλες εντολές, όπου καμία συγκεκριμένη υπόσχεση δεν είναι συνδεμένη άμεσα μαζί τους, ο Θεός, δίνοντας αυτή την εντολή πρόσθεσε επίσης και μια συγκεκριμένη υπόσχεση. Όπως είπε, "Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος πάνω στην γη, την οποία σου δίνει Κύριος ο Θεός σου". Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Το Δευτερονόμιο 5:16 μας δίνει την ίδια εντολή, προσθέτοντας όμως μια ακόμα υπόσχεση:

Δευτερονόμιο 5:16
«ΤΙΜΑ τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, καθώς σε πρόσταξε ο Κύριος ο Θεός σου. για να γίνεις μακροχρόνιος [1η υπόσχεση] και για να ευημερείς επάνω στη γη, την οποία σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου [2η υπόσχεση].»

Ο Παύλος επαναλαμβάνει την ίδια εντολή στην προς Εφεσίους 6:2-3:

«Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα», αυτή είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση. για να γίνει σε σένα καλό, και να είσαι μακροχρόνιος επάνω στη γη."

Όπως ο Παύλος μας λέει αυτή είναι η "πρώτη εντολή με υπόσχεση". Η πρώτη εντολή που ο Θεός έδωσε και που περιείχε υπόσχεση ήταν η εντολή του να τιμάμε τους γονείς μας! Και πραγματικά τι υπόσχεση! Θα ζήσεις πολύ και θα γίνει καλό σε σένα! Θέλεις να ζήσεις πολύ; Θέλεις να γίνει καλό σε σένα; Τίμα τους γονείς σου και αυτό είναι που θα συμβεί.

Όπως στην περίπτωση άλλων εντολών, έτσι επίσης και εδώ, ο Θεός μας λέει τι θα συνέβαινε αν κάποιος δεν κρατούσε αυτήν την εντολή. Ο Ιησούς συνόψισε και τα δυο στο κατά Μάρκο 7:

Κατά Μάρκο 7:10
«Επειδή, ο Μωυσής είπε: «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Και: «Όποιος κακολογεί τον πατέρα ή τη μητέρα, να θανατώνεται οπωσδήποτε».

Όπως ο Χριστός μας λέει: εκείνος που κακολογούσε τον πατέρα ή τη μητέρα του έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να θανατώνεται. Για να δούμε ένα παράδειγμα μη απόδοσης τιμής τους γονείς, ας συνεχίσουμε στο παραπάνω απόσπασμα του Μάρκου:

Κατά Μάρκο 7:11-13
«Εσείς, όμως, λέτε: Αν κάποιος άνθρωπος πει στον πατέρα ή στη μητέρα: Κορβάν, δηλαδή, δώρο είναι, ότι αν επρόκειτο να ωφεληθείς από μένα, αυτό αρκεί. και δεν τον αφήνετε τίποτε να κάνει στον πατέρα του ή στη μητέρα του, ακυρώνοντας τον λόγο τού Θεού εξαιτίας της παράδοσής σας, που παραδώσατε. και κάνετε πολλά τέτοια παρόμοια.»

Η λέξη "Κορβάν" είναι μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει "δώρο που προσφέρεται στο Θεό". Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται στο Λευιτικό 1:2 για παράδειγμα, όπου και διαβάζουμε:

Λευιτικό 1:2
«Και ο Κύριος κάλεσε τον Μωυσή και του μίλησε από τη σκηνή τού μαρτυρίου, λέγοντας: Μίλησε στους γιους Ισραήλ, και πες τους: Αν κάποιος από σας προσφέρει δώρο στον Κύριο, θα προσφέρετε το δώρο σας από τα κτήνη, από τα βόδια ή από τα πρόβατα.»

Η λέξη "δώρο" εδώ είναι η λέξη Κορβάν που ο Κύριος χρησιμοποίησε μιλώντας για εκείνους τους Εβραίους που δεν τιμούσαν τους γονείς τους. Στην ουσία αυτό που αυτοί οι Εβραίοι έλεγαν στους γονείς τους ήταν: "οτιδήποτε θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από μένα, η ιδιοκτησία μου, το εισόδημά μου, είναι Κορβάν δηλαδή δώρο αφιερωμένο στο Θεό και δεν μπορώ να το δώσω σε σας". Αυτή ήταν μια ευχή κάτι σαν όρκος, που χρησιμοποιούσαν για να αποφύγουν να δώσουν στους γονείς τους. Έκαναν μια ευχή ή όρκο αφιερώνοντας όλη τους την περιούσια στον Θεό, υποστηρίζοντας έτσι ότι δεν είχαν τίποτα πλέον για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους γονείς τους. Όπως ο Barnes εξηγεί:

«Εάν [ο γιος] είχε κάποτε αφιερώσει την ιδιοκτησία του, αν κάποια φορά είπε «Κορβάν» ή δώρο στο Θεό - δεν μπορούσε να την ιδιοποιηθεί έπειτα ακόμη και αν ήταν για την υποστήριξη των γονιών του. Εάν οι γονείς ήταν ενδεείς και φτωχοί, και απευθύνονταν στον γιο τους για βοήθεια, και αν ο γιος, έστω και σε θυμό απαντούσε, "είναι αφιερωμένη στο Θεό αυτή η ιδιοκτησία που χρειάζεστε και από την οποία θα μπορούσα να σας βοηθήσω, είναι "Κορβάν" - το έχω δώσει στο Θεό ", οι Εβραίοι έλεγαν ότι η ιδιοκτησία δεν μπορούσε να ανακληθεί και ο γιος δεν ήταν υποχρεωμένος πλέον να βοηθήσει τους γονείς του. Είχε κάνει κάτι σημαντικότερο: έδωσε την περιούσια του στο Θεό. Ήταν λοιπόν ελεύθερος από τις υποχρεώσεις του προς στους γονείς του. Μετά απ’ αυτό δεν υπήρχε πλέον καμιά απαίτηση να κάνει τίποτα γι’ αυτούς. Έτσι μέσα σε μια στιγμή ελευθέρωνε τον εαυτό του από την υποχρέωση της υπακοής και της φροντίδας προς τους γονείς του» (Albert Barnes’ Notes on the Bible, Albert Barnes (1798-1870)).

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός καταδίκασε την χρήση του «Κορβάν» - του δώρου προς τον Θεό – αν κάποιος το χρησιμοποιούσε για να αποφύγει να βοηθήσει τους γονείς Του.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν:

Είναι εντολή του Θεού να τιμάμε τους γονείς μας με όλα όσα αυτή η τιμή περιλαμβάνει. Η εντολή να τιμάμε τους γονείς μας είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση και πραγματικά τι υπόσχεση: Θα ζήσεις πολύ και θα γίνει καλό σε σένα! Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήθελαν κάτι πιο πολύ από αυτό! Είναι όμως μια υπόσχεση με όρους! Και ο όρος είναι να τιμάμε τους γονείς μας. Η εντολή αυτή ήταν τόσο σημαντική που οποίος κακολογούσε τους γονείς του θα πέθαινε. Σίγουρα, σήμερα ζούμε στην εποχή της χάρης. Η εντολή όμως του Κυρίου και η υπόσχεση Του είναι εδώ. Όπως εδώ είναι και η πρόκληση:

Προς Εφεσίους 6:2-3
«Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα», αυτή είναι η πρώτη εντολή με υπόσχεση. για να γίνει σε σένα καλό, και να είσαι μακροχρόνιος επάνω στη γη.»

Τάσος Κιουλάχογλου