Βιβλικές Αλήθειες

Αν ο Κύριος θελήσει (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Αν ο Κύριος θελήσει



Πλάνα, σχέδια, δραστηριότητες. Όλα για το αύριο. "Αύριο θα κάνω αυτό και το άλλο". "Στις τάδε του μηνός θα πάω σ’ εκείνο το μέρος". "Την τάδε ημέρα θα ξεκινήσω αυτή τη δουλειά". Το να κάνει κανείς πλάνα και να έχει οραματισμό φυσικά δεν είναι κακό. Αυτό που ωστόσο είναι λάθος, είναι να κάνει κανείς πλάνα τα οποία όμως δεν υποβάλει στον Κύριο και για τα οποία δεν ψάχνει την έγκριση Του. Όπως ο Ιάκωβος λέει σχετικά:

Ιακώβου 4:13-16
"ελάτε, τώρα, εσείς που λέτε: Σήμερα ή αύριο θα πάμε σ’ αυτή την πόλη, και θα κάνουμε εκεί ένα χρόνο, και θα εμπορευτούμε, και θα κερδίσουμε. οι οποίοι δεν ξέρετε το αύριο. επειδή ποια είναι η ζωή σας; Είναι, πραγματικά, ατμός που φαίνεται για λίγο, κι έπειτα εξαφανίζεται. αντί να λέτε: Αν ο Κύριος θελήσει, και ζήσουμε, θα κάνουμε τούτο ή εκείνο. Τώρα όμως καυχάστε στις αλαζονείες σας. κάθε τέτοια καύχηση είναι κακή"

Στα σχέδια που κάνουμε υπάρχει ένα πολύ σημαντικό "αν" που δεν θα πρέπει ποτέ να λείπει: "ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΘΕΛΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΖΗΣΟΥΜΕ, θα κάνουμε τούτο ή εκείνο". Δεν είναι αλαζονεία να κάνει κανείς πλάνα. Αυτό που ωστόσο είναι αλαζονεία είναι να συμπεριφέρεται σαν έχει πλήρη εξουσία σχετικά με την πραγματοποίηση τους, δηλαδή σαν να έχει εξουσία πάνω στο αύριο. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, κανένας μας δεν έχει τέτοια εξουσία: "Οι οποίοι δεν ξέρετε το αύριο."

Παράδειγμα καλών σχεδιασμών δίνεται από τον Παύλο στις Πράξεις 18:21. Εκεί τον βρίσκουμε να είναι στην Έφεσο, αποχαιρετώντας τους εκεί πιστούς, καθοδόν για το Ιεροσόλυμα:

Πράξεις 18:20-21
"κι ενώ τον παρακαλούσαν να μείνει περισσότερο καιρό κοντά τους, δεν συγκατένευσε. αλλά τους αποχαιρέτησε, λέγοντας: Πρέπει εξάπαντος να κάνω την ερχόμενη γιορτή στα Ιεροσόλυμα, θα επιστρέψω όμως πάλι σε σας, ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ."

και πάλι στην προς Κορινθίους Α 16:5-7, αναφορικά με την εκκλησία της Κορίνθου αυτή την φορά:

"Θα έρθω δε σε σας, αφού περάσω διάμεσου της Μακεδονίας (επειδή, τώρα περνάω διάμεσου της Μακεδονίας). και, ίσως, θα παραχειμάσω, ώστε να με κατευοδώσετε εσείς, όπου αν πάω. Επειδή, δεν θέλω να σας δω τώρα ως περαστικός. ελπίζω όμως να μείνω κοντά σας λίγο καιρό, ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ."

"Αν ο Κύριος θελήσει", "του Θεού θέλοντος", "αν το επιτρέψει ο Κύριος" είναι σκέψεις-φράσεις που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε πλάνο που κάνουμε. Κάθε πλάνο που κάνουμε θα πρέπει να το παραδίδουμε στα χέρια του Κυρίου, που έχει και Αυτός ένα πλάνο για την ζωή μας. Όπως ο Ιερεμίας 29:11 μας λέει:

Ιερεμίας 29:11
"Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος."

Επίσης Ησαΐας 55:8-9
"Επειδή, οι βουλές μου δεν είναι βουλές σας ούτε οι δρόμοι σας οι δικοί μου δρόμοι, λέει ο Κύριος. Αλλ’ όσο ψηλοί είναι οι ουρανοί από την γη, έτσι και οι δρόμοι μου είναι ψηλότεροι από τους δρόμους σας και οι βουλές μου από τις δικές σας βουλές"

και Ψαλμοί 40:5
"Πολλά έκανες εσύ, Κύριε, Θεέ μου, τα θαυμάσια σου έργα. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΟΥ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙ. αν ήθελα να τις εξαγγείλω και να μιλάω γι’ αυτές ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟ"

και προς Εφεσίους 3:20-21
"Και σ’ αυτόν που μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητούμε ή διανοούμαστε, σύμφωνα με την δύναμη που ενεργείτε μέσα μας, σ’ αυτόν ας είναι η δόξα μέσα στην εκκλησία, διάμεσου του Ιησού Χριστού, σε όλες τις γενεές του αιώνα των αιώνων. Αμήν"

Σκέφτεσαι πολλά για τον εαυτό σου και το αύριο; Λοιπόν ο Θεός σκέφτεται περισσότερα. ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΡΙΘΜΟ! Αν τα σχέδια σου, δεν έχουν έρθει όπως τα ήθελες, αν θέλεις να πεις "γιατί Θεέ;", και να αναφέρεις πόσο ωραία είχες ΕΣΥ σχεδιάσει την ζωή σου, θυμήσου πόσο πιο ψηλά είναι τα δικά Του σχέδια από τα δικά σου. Θυμήσου ότι οι βουλές Του για σένα είναι αναρίθμητες και είναι βουλές ειρήνης και όχι κακού. Αν κάτι ο Κύριος δεν στο ευόδωσε δεν είναι γιατί σε παραμέλησε ή δεν σ’ αγαπάει αλλά γιατί αυτό δεν ήταν το θέλημα Του - ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΥΑΡΕΣΤΟ - για την ζωή σου. Τα πλάνα Του για σένα είναι πραγματικά ΤΕΛΕΙΑ.

Καταλήγοντας λοιπόν, δεν είναι κακό να κάνει κανείς πλάνα. Μόνο που θα πρέπει να κάνουμε σίγουρο ότι στα πλάνα μας και στον τρόπο που τα βλέπουμε έχουμε προσθέσει την "του Θεού θέλοντος" συνθήκη, ή όπως ο Χριστός το είπε "όχι όπως εγώ θέλω, αλλά όπως εσύ" (κατά Ματθαίο 26:39).

Τάσος Κιουλάχογλου