Βιβλικές Αλήθειες

Δανιήλ 11:35 (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Δανιήλ 11:35



Στον Δανιήλ 11:35 διαβάζουμε:

"Και από τους συνετούς θα πέσουν για να δοκιμαστούν, και να καθαριστούν, και να λευκανθούν, μέχρι τον έσχατο καιρό. επειδή και αυτό θα γίνει στον ορισμένο καιρό"

Σύμφωνα μ’ αυτό το απόσπασμα - που αν και τα συμφραζόμενα του είναι προφητικά, έχει ωστόσο γενική εφαρμογή (δες αλλά αποσπάσματα πιο κάτω) - και οι συνετοί πέφτουν και ο σκοπός είναι να δοκιμαστούν, να καθαριστούν και να λευκανθούν. Όπως ο Ησαΐας 48:10 μας λέει:

Ησαΐας 48:1
"σε έκανα εκλεκτό στο χωνευτήρι της θλίψης"

Σχετικά με το χωνευτήρι, αυτό ήταν το μέρος στο οποίο βάζανε τα πολύτιμα μέταλλα όπως το χρυσάφι και το ασήμι, ώστε με την βοήθεια μεγάλης θερμοκρασίας να τα καθαρίσουνε από τις προσμίξεις. Όμοια, το χωνευτήρι της θλίψεως είναι το μέρος που ο Κύριος βάζει τους δικούς του ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ανθρώπους με σκοπό να τους καθαρίσει και να τους αφαιρέσει τις προσμίξεις. Όπως επίσης ο Δαβίδ ομολογεί:

Ψαλμοί 119:67, 71
"Πριν ταλαιπωρηθώ εγώ πλανιόμουν ...... Καλό έγινε σε εμένα ότι ταλαιπωρήθηκα, για να μάθω τα διατάγματα σου"

Εκείνοι που μπαίνουν στο χωνευτήρι της θλίψεως είναι εκείνοι που Ι) Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ (δες προς Εβραίους 12:6) και θεωρεί ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ, αλλά ωστόσο ΙΙ) έχουν προσμίξεις, έχουν πλανηθεί. Το χωνευτήρι σημαίνει βέβαια, υψηλή θερμοκρασία. Όπως η προς Εβραίους 12:11 μας λέει "κάθε παιδεία, βέβαια, για μεν το παρόν δεν φαίνεται ότι είναι πρόξενος χαράς αλλά λύπης". Ωστόσο, "σ’ αυτούς που διαμέσου αυτής γυμνάστηκαν, αποδίδει ειρηνικό καρπό δικαιοσύνης". Εκείνοι που βγαίνουν από κει βγαίνουν ΛΕΥΚΟΙ, ΚΑΘΑΡΟΙ, ΕΚΛΕΚΤΟΙ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, όχι πλέον μόνο στο κεφάλι τους αλλά - το σημαντικότερο - στην καρδιά τους.

Βέβαια ας μην νομίσει κανείς ότι ο Θεός αρέσκεται στη θλίψη και σε όλα όσα αυτή μπορεί να σημαίνει. Όπως οι Θρήνοι 3:33 μας λένε:

Θρήνοι 3:33
"Επειδή, ΔΕΝ ΘΛΙΒΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ούτε καταθλίβει τους γιους των ανθρώπων"

Όταν κάποιος έχει ένα παιδί δεν σκέφτεται με χαρά το ενδεχόμενο να πρέπει να το περάσει από παιδεία. Όταν θα το κάνει, θα είναι μόνο γιατί πρέπει όχι γιατί του αρέσει. Έτσι και ο Κύριος. "Δεν θλίβει από καρδιάς του". Είναι κάτι που όταν το κάνει είναι μόνο γιατί ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Στο χωνευτήρι της θλίψης μπαίνουμε μόνο όταν χρειαζόμαστε καθαρισμό από προσμίξεις, και μόνο "ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, για να γίνουμε μέτοχοι της αγιότητας Αυτού". (Προς Εβραίους 12:10)

Τάσος Κιουλάχογλου