Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Αναφορές των λέξεων “Σεολ” και “άδης” στην Βίβλο (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Αναφορές των λέξεων “Σεολ” και “άδης” στην ΒίβλοΑυτή η σελίδα αποτελεί παράρτημα στο παρακάτω κύριο άρθρο: “Ανάσταση ή ζωή αμέσως μετά τον θάνατο;” Χρειάζεται να διαβάσετε το άρθρο εκείνο πρώτο για να καταλάβετε γιατί δίνουμε τις παρακάτω αναφορές.

Παλαιά Διαθήκη: Αναφορές και μετάφραση της λέξης “Σεόλ”

Γένεση 37:35
Και σηκώθηκαν όλοι οι γιοι του, και όλες οι θυγατέρες του, για να τον παρηγορήσουν. αλλά, δεν ήθελε να παρηγορηθεί, λέγοντας ότι: Πενθώντας θα κατέβω προς τον γιο μου στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). Και ο πατέρας του τον έκλαψε.

Γένεση 42:38
Κι εκείνος είπε: Δεν θα κατέβει ο γιος μου μαζί σας. επειδή, ο αδελφός του πέθανε, και έμεινε αυτός μόνος. Και αν συμβεί σ’ αυτόν συμφορά στον δρόμο όπου πηγαίνετε, τότε θα κατεβάσετε την πολιά μου στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) με λύπη.

Γένεση 44:29
και αν πάρετε και τούτον από μπροστά μου και συμβεί σ’ αυτόν συμφορά, θα κατεβάσετε την πολιά μου στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) με λύπη.

Γένεση 44:31
καθώς θα δει ότι το παιδί δεν είναι, θα πεθάνει. και οι δούλοι σου θα κατεβάσουν την πολιά τού δούλου σου του πατέρα μας στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) με λύπη.

Αριθμοί 16:30
αν, όμως, ο Κύριος κάνει θαύμα, και ανοίξει η γη το στόμα της, και τους καταπιεί, και όλα τα δικά τους, και κατέβουν ζωντανοί στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), τότε θα γνωρίσετε, ότι οι άνθρωποι αυτοί παρόξυναν τον Κύριο.

Αριθμοί 16:33
Κι αυτοί κατέβηκαν ζωντανοί στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), και όλα τα δικά τους, και η γη έκλεισε από πάνω τους. και αφανίστηκαν μέσα από τη συναγωγή.

Δευτερονόμιο 32:22
Επειδή, φωτιά άναψε μέσα στον θυμό μου, και θα κάψει μέχρι τα κατώτερα μέρη του Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), Και θα καταφάει τη γη μαζί με τα γεννήματά της, και θα καταφλογίσει τα θεμέλια των βουνών.

Σαμουήλ Α 2:6
Ο Κύριος θανατώνει και ζωοποιεί. κατεβάζει στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) και ανεβάζει από τον άδη.

Σαμουήλ Β 22:6
Οι πόνοι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: θάνατος) με περικύκλωσαν, οι παγίδες τού θανάτου με έφτασαν

Βασιλείς Α 2:6
Κάνε, λοιπόν, σύμφωνα με τη σοφία σου, και η πολιά του ας μη κατέβει στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) με ειρήνη.

Βασιλείς Α 2:9
Τώρα, λοιπόν, μη τον αθωώσεις. επειδή, είσαι σοφός άνδρας, και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις σ’ αυτόν, και να κατεβάσεις την πολιά του με αίμα, στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ιώβ 7:9
Όπως το σύννεφο διαλύεται και χάνεται, έτσι κι αυτός που κατεβαίνει στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) δεν θα ξανανέβει.

Ιώβ 11:8
Αυτά είναι σαν τα ύψη τού ουρανού. τι μπορείς να κάνεις; Είναι βαθύτερα από τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). τι μπορείς να γνωρίσεις;

Ιώβ 14:13
Είθε να με έκρυβες στον Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης), να με σκέπαζες μέχρις ότου περάσει η οργή σου,να μου προσδιόριζες μια προθεσμία, και τότε να με θυμηθείς!

Ιώβ 17:13
Αν προσμένω, ο Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) είναι η κατοικία μου. έστρωσα το κρεβάτι μου μέσα στο σκοτάδι.

Ιώβ 17:16
Και πού είναι τώρα η ελπίδα μου; Και ποιος θα δει την ελπίδα μου; Θα κατέβει στο βάθος τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). σίγουρα, θα αναπαυθεί μαζί μου στο χώμα.

Ιώβ 21:13
Περνούν τις ημέρες τους με αγαθά, και σε μια στιγμή κατεβαίνουν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ιώβ 24:19
Η ξηρασία και η θερμότητα αρπάζουν τα νερά τού χιονιού, και ο Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: δεν μεταφράζεται) τούς αμαρτωλούς.

Ιώβ 26:6
Ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) είναι γυμνός μπροστά του, και η απώλεια δεν έχει σκέπασμα.

Ψαλμοί 6:5
Επειδή, στον Σεόλ (Φίλος: θάνατος, Βάμβας: θάνατος, Εβδομήκοντα: θάνατος) δεν υπάρχει ενθύμηση για σένα. στον άδη ποιος θα σε δοξολογήσει;

Ψαλμοί 9:17
Οι ασεβείς θα επιστραφούν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). όλα τα έθνη που ξεχνούν τον Θεό.

Ψαλμοί 16:10
Επειδή, δεν θα εγκαταλείψεις την ψυχή μου στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), ούτε θα αφήσεις τον Όσιό σου να δει φθορά.

Ψαλμοί 18:5
πόνοι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) με περικύκλωσαν, παγίδες θανάτου με έφτασαν.

Ψαλμοί 30:3
Κύριε, ανέβασες από τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) την ψυχή μου. μου διαφύλαξες τη ζωή, για να μη κατέβω στον λάκκο.

Ψαλμοί 31:17
Κύριε, ας μη ντροπιαστώ, επειδή σε επικαλέστηκα. ας ντροπιαστούν οι ασεβείς, ας σιωπήσουν μέσα στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ψαλμοί 49:14
Σαν πρόβατα ρίχτηκαν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). θάνατος θα τους ποιμάνει. και οι ευθείς θα τους κατακυριεύσουν το πρωί. η δε δύναμή τους θα παλιώσει στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), αφού κάθε ένας αφήσει το σπίτι του.

Ψαλμοί 49:15
Ο Θεός, όμως, θα λυτρώσει την ψυχή μου από το χέρι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). επειδή, θα με δεχθεί.

Ψαλμοί 55:15
Θάνατος ας έρθει επάνω τους. ζωντανοί ας κατέβουν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). επειδή, μεταξύ τους, στα σπίτια τους, υπάρχουν κακίες.

Ψαλμοί 86:13
επειδή, το έλεος σου επάνω μου είναι μεγάλο. και ελευθέρωσες την ψυχή μου από κατώτατον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ψαλμοί 88:3
επειδή, η ψυχή μου γέμισε από κακά, και η ψυχή μου πλησιάζει στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ψαλμοί 89:48
Ποιος άνθρωπος θα ζήσει, και δεν θα δει θάνατο; Ποιος θα λυτρώσει την ψυχή του από το χέρι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης);

Ψαλμοί 116:3
Πόνοι θανάτου με περικύκλωσαν, και στενοχώριες τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) με βρήκαν. θλίψη και πόνο συνάντησα.

Ψαλμοί 139:8
Αν ανέβω στον ουρανό, είσαι εκεί, αν πλαγιάσω στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), νάσου εσύ.

Ψαλμοί 141:7
Τα κόκαλά μας διασκορπίζονται στο στόμα τού Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης), όπως όταν κάποιος κόβει και σχίζει ξύλα επάνω στη γη

Παροιμίες 1:12
“ας τους καταπιούμε ζωντανούς, σαν τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), και ολόκληρους, σαν αυτούς που κατεβαίνουν στον λάκκο.

Παροιμίες 5:5
Τα πόδια της κατεβαίνουν σε θάνατο. τα βήματά της καταντούν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Παροιμίες 7:27
Το σπίτι της είναι δρόμοι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), κατεβαίνουν στα ταμεία τού θανάτου.

Παροιμίες 9:18
Αυτός, όμως, αγνοεί ότι εκεί είναι οι νεκροί, και οι καλεσμένοι της οδηγούνται στα βάθη τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Παροιμίες 15:11
Ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) και η απώλεια είναι μπροστά στον Κύριο. πόσο μάλλον οι καρδιές των γιων των ανθρώπων;

Παροιμίες 15:24
Ο δρόμος της ζωής στον συνετό είναι προς τα άνω, για να ξεκλίνει από τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) κάτω.

Παροιμίες 23:14
εσύ, χτυπώντας το με τη ράβδο, θα ελευθερώσεις την ψυχή του από τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: θάνατος).

Παροιμίες 27:20
Ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) και η απώλεια δεν χορταίνουν. και τα μάτια τού ανθρώπου δεν χορταίνουν.

Παροιμίες 30:16
Ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), και η στείρα μήτρα. η γη, η οποία δεν χορταίνει από νερό. και η φωτιά, που δεν λέει: Αρκεί.

Εκκλησιαστής 9:10
Όλα όσα βρει το χέρι σου να κάνει, κάνε σύμφωνα με τη δύναμή σου. επειδή, δεν υπάρχει πράξη ούτε λογισμός ούτε γνώση ούτε σοφία, στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) όπου πηγαίνεις.

Άσμα Ασμάτων 8:6
Βάλε με, σαν σφραγίδα, επάνω στην καρδιά σου, σαν σφραγίδα επάνω στον βραχίονά σου. επειδή, η αγάπη είναι ισχυρή σαν τον θάνατο. η ζηλοτυπία σκληρή σαν τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). οι φλόγες της είναι φλόγες φωτιάς, μια ορμητικότατη ανάφλεξη.

Ησαΐας 5:14
Γι’ αυτά ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) πλάτυνε τον εαυτό του, και άνοιξε υπέρμετρα το στόμα του. και η δόξα τους, και το πλήθος τους, και ο θόρυβός τους, κι αυτοί που εντρυφούν, θα κατέβουν σ’ αυτόν.

Ησαΐας 14:9
Ο Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) από κάτω κινήθηκε για σένα, για να συναντηςει τον ερχομό σου. για σένα ξεσήκωσε τους νεκρούς, όλους τούς ηγεμόνες της γης. σήκωσε από τους θρόνους τους όλους τους βασιλιάδες των εθνών.

Ησαΐας 14:11
Ο κομπασμός σου φέρθηκε κάτω στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), και ο θόρυβος των μουσικών σου οργάνων. το σκουλήκι είναι στρωμένο από κάτω σου, και τα σκουλήκια σε σκεπάζουν.

Ησαΐας 14:15
Ομως, θα κατέβεις στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), στα βάθη τού λάκκου.

Ησαΐας 28:15
Επειδή, είπατε: Εμείς κάναμε συνθήκη με τον θάνατο, και συμφωνήσαμε με τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). όταν η μάστιγα διαβαίνει πλημμυρίζοντας, δεν θάρθει σε μας. δεδομένου ότι, καταφύγιό μας κάναμε το ψέμα, και θα κρυφτούμε κάτω από την ψευτιά.

Ησαΐας 28:18
Και η συνθήκη σας με τον θάνατο θα ακυρωθεί, και η συμφωνία σας με τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) δεν θα σταθεί. όταν διαβαίνει η μάστιγα που πλημμυρίζει, τότε θα καταπατηθείτε απ’ αυτή

Ησαΐας 38:10
Εγώ είπα: Στο μεσημέρι των ημερών μου, θα πάω στις πύλες τού Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδη). στερήθηκα το υπόλοιπο των χρόνων μου.

Ησαΐας 38:18
Επειδή, ο Σεόλ (Φίλος: τάφος, Βάμβας: τάφος, Εβδομήκοντα: άδης) δεν θα σε υμνήσει. ο θάνατος δεν θα σε δοξολογήσει. αυτοί που κατεβαίνουν στον λάκκο δεν θα ελπίζουν στην αλήθεια σου.

Ησαΐας 57:9
πήγες μάλιστα στον βασιλιά με χρίσματα, και αύξησες τα αρώματά σου, και έστειλες τους πρεσβευτές σου μακριά, και ταπείνωσες τον εαυτό σου μέχρι τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης).

Ιεζεκιήλ 31:15
Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Κατά την ημέρα που κατέβηκε στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), έκανα να γίνει πένθος. σκέπασα την άβυσσο γι’ αυτόν, και εμπόδισα τα ποτάμια της, και τα μεγάλα νερά κρατήθηκαν. και έκανα να πενθήσει γι’ αυτόν ο Λίβανος, και μαράθηκαν γι’ αυτόν όλα τα δέντρα τού χωραφιού.

Ιεζεκιήλ 31:16
Έκανα να σειστούν τα έθνη στον ήχο της πτώσης του, όταν τον κατέβασα στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) μαζί μ’ αυτούς που κατεβαίνουν στον λάκκο. και όλα τα δέντρα της Εδέμ, τα εκλεκτά και τα καλά τού Λιβάνου, όλα αυτά που πίνουν νερό, παρηγορήθηκαν στα κατώτατα της γης.

Ιεζεκιήλ 31:17
Ακόμα κι αυτοί κατέβηκαν στον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) μαζί του, προς τους θανατωμένους με μάχαιρα. και όσοι ήσαν ο βραχίονάς του, αυτοί που κατοικούσαν κάτω από τη σκιά του ανάμεσα στα έθνη.

Ιεζεκιήλ 32:27
Οι ισχυρότεροι ανάμεσα στους δυνατούς θα του μιλήσουν από μέσα από τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: βόθρος), μαζί μ’ αυτούς που τον βοηθούν. κατέβηκαν, κείτονται απερίτμητοι, θανατωμένοι με μάχαιρα.

Ωσηέ 13:14
Θα τους ελευθερώσω από το χέρι τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης). θα τους σώσω από τον θάνατο. Θάνατε, πού είναι ο όλεθρός σου; Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), πού είναι η φθορά σου; Η μεταμέλεια θα κρύβεται από τα μάτια μου.

Αμώς 9:2
Αν σκάψουν μέχρι τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), από εκεί θα τους αρπάξει το χέρι μου. και αν ανέβουν στον ουρανό, θα τους κατεβάσω από εκεί.

Ιωνάς 2:2
Μέσα στη θλίψη μου βόησα στον Κύριο, και με εισάκουσε. από την κοιλιά τού Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης) βόησα, και άκουσες τη φωνή μου.

Αββακούμ 2:5
Και μάλιστα είναι προπετης εξαιτίας τού κρασιού, άνδρας αλαζόνας, ούτε ησυχάζει. ο οποίος πλαταίνει την ψυχή του σαν τον Σεόλ (Φίλος: άδης, Βάμβας: άδης, Εβδομήκοντα: άδης), και είναι σαν τον θάνατο, και δεν χορταίνει, αλλά συγκεντρώνει στον εαυτό του όλα τα έθνη, και πιάνει για τον εαυτό του όλους τούς λαούς.

Καινή Διαθήκη: Αναφορές της λέξης “Άδης”

Κατά Ματθαίο 11:23
Κι εσύ, Καπερναούμ, που υψώθηκες μέχρι τον ουρανό, θα σε κατεβάσουν μέχρι τον άδη. επειδή, αν τα θαύματα που έγιναν ανάμεσά σου γίνονταν στα Σόδομα, θα έμεναν μέχρι σήμερα.

Κατά Ματθαίο 16:18
Και εγώ, μάλιστα, σου λέω ότι: Εσύ είσαι ο Πέτρος, και επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα κτίσω την εκκλησία μου. και πύλες άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της.

Κατά Λουκά 10:15
Και εσένα, Καπερναούμ, που υψώθηκες μέχρι τον ουρανό, θα σε κατεβάσουν μέχρι τον άδη.

Κατά Λουκά 16:23
Και μέσα στον άδη, καθώς ύψωσε τα μάτια του, ενώ βρισκόταν μέσα σε βάσανα, βλέπει από μακριά τον Αβραάμ, και τον Λάζαρο στην αγκαλιά του.

Πράξεις 2:27
Επειδή, δεν θα εγκαταλείψεις την ψυχή μου στον άδη ούτε θα αφήσεις τον όσιό σου να δει φθορά.

Πράξεις 2:31
προβλέποντας μίλησε για την ανάσταση του Χριστού, ότι η ψυχή του δεν εγκαταλείφθηκε στον άδη ούτε η σάρκα του είδε φθορά.

Προς Κορινθίους Α 15:55
«Θάνατε, πού είναι το κεντρί σου; άδη, πού είναι η νίκη σου;».

Αποκάλυψη 1:18
κι αυτός που ζει, και έγινα νεκρός. και δες, είμαι ζωντανός στους αιώνες των αιώνων. αμήν. και έχω τα κλειδιά τού άδη και του θανάτου.

Αποκάλυψη 6:8
Και είδα, και ξάφνου, ένα άλογο, ωχρό, και εκείνος που καθόταν επάνω σ’ αυτό ονομαζόταν Θάνατος, και ο άδης ακολουθούσε μαζί του. και τους δόθηκε εξουσία επάνω στο ένα τέταρτο της γης να θανατώσουν με ρομφαία και με πείνα και με θάνατο, και με τα θηρία της γης.

Αποκάλυψη 20:13
Και η θάλασσα έδωσε τους νεκρούς που ήσαν μέσα σ’ αυτή, και ο θάνατος και ο άδης έδωσαν τους νεκρούς, που ήσαν μέσα σ’ αυτούς. και κρίθηκαν κάθε ένας σύμφωνα με τα έργα τους.

Αποκάλυψη 20:14
Και ο θάνατος και ο άδης ρίχθηκαν στη λίμνη της φωτιάς. αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος.