Βιβλικές Αλήθειες

Ένα πράγμα χρειάζεται (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Ένα πράγμα χρειάζεται



Δεν χρειάζεται να αποτραβηχτούμε ιδιαίτερα από τον Λόγο για να γίνουμε άκαρποι. απλά πολλές φορές απασχολούμαστε σε πολλές "καλές" δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη απειλή του κάλλιστου δεν είναι το κακό, αλλά το καλό - καλά πράγματα που κάνουν τις ζωές μας να ασφυκτιούν χωρίς να τις αφήνουν περιθώρια για αύξηση, πράγματα που απορροφούν τόσο πολύ από την ενέργεια μας που στο τέλος δεν έχει μείνει τίποτα για να δώσει καρπό.

Αυτό παρουσιάζεται γλαφυρά με ένα συμβάν στις ζωές της Μάρθας και της Μαρίας. Πρακτικά κάθε φορά που βλέπει κανείς την Μάρθα, αυτή είναι στην κουζίνα. αγαπούσε φαίνεται πολύ το μαγείρεμα. Ωστόσο αντιμετώπιζε προβλήματα στο να έχει και την αδερφή της την Μαρία να την βοηθάει. Αυτή όπως φαίνεται, είχε άλλα ενδιαφέροντα. Η ιστορία δίνεται στο κατά Λουκά 10:38-42:

Κατά Λουκά 10:38-40
"Και ενώ αναχωρούσαν, αυτός μπήκε μέσα σε κάποια κωμόπολη. και μια γυναίκα που ονομάζονταν Μάρθα, τον υποδέχθηκε στο σπίτι της. Κι αυτή είχε μια αδερφή, που την έλεγαν Μαρία, η οποία αφού κάθησε στα πόδια του Ιησού άκουγε τον λόγο του. Η Μάρθα όμως καταγίνονταν σε πολλή υπηρεσία. και όταν ήρθε μπροστά του, είπε: Κύριε, δεν σε μέλλει ότι η αδερφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της, λοιπόν να με βοηθήσει."

Ας σταματήσουμε για ένα λεπτό. Με ποιον είστε σ’ αυτό το σημείο; Εγώ πάντως τάσσομαι με την Μάρθα. Δεν είναι δίκαιο να κάνει τα πάντα μόνη της. Η Μαρία μάλλον ήταν λίγο τεμπέλα.

Τώρα ας ακούσουμε την γνώμη του Ιησού:

Κατά Λουκά 10:40-42
"Και απαντώντας ο Ιησούς είπε σ’ αυτήν: Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνίζεσαι για πολλά. εντούτοις, για ένα υπάρχει ανάγκη. η Μαρία, όμως διάλεξε την αγαθή μερίδα, που δεν θα αφαιρεθεί απ’ αυτήν."

Αυτό είναι πραγματικά έκπληξη. Για ένα υπάρχει ανάγκη; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό - από τα πολλά πράγματα που κάνουμε, καλά πράγματα, σπουδαία πράγματα, εκατοντάδες πράγματα, ένα μόνο χρειάζεται; Ναι έτσι είναι. Μόνο ένα. Η Μάρθα ήταν τόσο αποσπασμένη στις μέριμνες της που δεν το αναγνώρισε. Ο Ιησούς αντιπαρέβαλε τα "πολλά" για τα οποία αγωνίζονταν η Μάρθα με το "ένα" της Μαρίας. Η Μάρθα ήταν τόσο απασχολημένη υπηρετώντας τον Κύριο που δεν είχε τον χρόνο να χαρεί την παρουσία Του.

Η υπηρεσία της Μάρθας στον Χριστό θα έπρεπε να είχε φέρει χαρά και ειρήνη στην καρδιά της αλλά αντ’ αυτού έφερε ανησυχία, άγχος και θυμό. Οι με καλές προθέσεις εργασία της το μόνο που πέτυχε ήταν να σπάσει την αρμονία στις σχέσεις της με την αδερφή της και να γεμίσει τον χώρο με κατήφεια. Μήπως αυτό ακούγεται οικείο;

Μόνο ενός πράγματος είναι ανάγκη. Γιατί ο Ιησούς θα επιβιώσει αν η Μάρθα δεν τον θρέψει. Θα μπορούσε να μετατρέψει κάθε πέτρα σε ψωμί, αν το χρειάζονταν.

Ψαλμοί 50:12
"Αν πεινάσω δεν θα το πω σε σένα. επειδή, δική μου είναι η οικουμένη και το πλήρωμα της."

Ναι, ο Ιησούς θα επιβιώσει αν η Μάρθα δεν τον θρέψει, αλλά η Μάρθα δεν θα επιβιώσει αν ο Ιησούς δεν την θρέψει. Έχω δει πολλούς πετυχημένους Χριστιανούς να "πεθαίνουν στην άμπελο" γιατί ήταν πολλοί απασχολημένοι υπηρετώντας τον Χριστό ώστε δεν είχαν χρόνο να καθίσουν στο τραπέζι Του και να γιορτάσουν με τον Λόγο Του.

Η Μαρία είχε "διαλέξει την αγαθή μερίδα". Αυτός είναι ένα όρος της μαγειρικής. Ήταν το εκλεκτό κομμάτι, το κομμάτι που φυλάσσονταν για το τιμώμενο πρόσωπο της γιορτής. Αν και η Μάρθα νόμιζε ότι ετοίμαζε το εκλεκτό κομμάτι για τον Ιησού, Αυτός το έδωσε στην Μαρία.

Ronald Dunn (από το βιβλίο "Don’ t just stand there....Pray Something!")