Βιβλικές Αλήθειες

Γνωστοί από τον καρπό, όχι από την κάρτα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Γνωστοί από τον καρπό, όχι από την κάρτα



Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν απόγονος ενός ιερέα, από την φυλή του Λευί. Όταν οι ιερείς και οι Λευίτες της Ιερουσαλήμ τον ρώτησαν ποίος ήταν, αυτός τους είπε ότι δεν ήταν ο Χριστός. «Και τον ρώτησαν: τι, λοιπόν; Είσαι εσύ ο Ηλίας; Και λέει: Δεν είμαι. Είσαι εσύ ο προφήτης; Και απάντησε: Όχι.» (Κατά Ιωάννη 1:21). Ο Ιωάννης γρήγορα απάντησε αρνητικά στις ερωτήσεις «Είσαι ο Ηλίας;» και «Είσαι ο προφήτης;». Γιατί το αρνήθηκε όταν τόσο ο άγγελος Γαβριήλ όσο και ο Ιησούς είπαν ότι είναι (κατά Λουκά 1:17, κατά Ματθαίο 17:12-13); Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι είπε “όχι” ήταν για να τραβήξει την προσοχή αυτών των ανθρώπων, που ήταν προσκολλημένοι στους επαγγελματικούς τίτλους των διακονιών τους και στον έπαινο τον ανθρώπων, πίσω στον Θεό.

Η διακονία ήταν μεγάλη επιχείρηση τότε όπως είναι και σήμερα. Αν αυτοί είχαν τους πόρους που εμείς έχουμε, θα τους βλέπαμε στο ίδιο μονοπάτι που εμείς έχουμε βρεθεί στο τελευταίο μέρος του 20ου αιώνα: Χριστιανική τηλεόραση που μοιάζει και δρα περισσότερο σαν το Χόλυγουντ, ενθαρρύνοντας του Χριστιανούς να είναι παθητικοί θεατές, και «Χριστιανική» μουσική που αντιγράφει τον εαυτό της από τον κόσμο και όχι από τα πρότυπα του Θεού. Πολλοί χρεώνουν υπερβολικά χρηματικά ποσά για να έρθουν και να «υπηρετήσουν». Αν η τιμή τους δεν μπορεί να καταβληθεί, δεν έρχονται. Έχουν πρακτορεία που κλείνουν τις εμφανίσεις τους, όχι το Άγιο Πνεύμα. Η έμφαση είναι στο να διασκεδάσουν, όχι στο να υπηρετήσουν, αν και αποκαλούν τους εαυτούς τους «υπηρέτες». Πολλοί υπερασπίζονται αυτούς τους μουσικούς λέγοντας ότι φέρνουν το μήνυμα σε εκείνους που ποτέ δεν το έχουν ακούσει. Η ερώτηση όμως είναι τι είδους μήνυμα είναι αυτό που κηρύττεται; Ο τρόπος ζωής ενός υπηρέτη μιλάει πιο δυνατά από αυτό που κηρύττει η τραγουδάει. Τι είδους ακόλουθοι δημιουργούνται. Αυτοί που τα αφήνουν όλα για να ακολουθήσουν τον Χριστό, ή εκείνοι που έχουν αγοράσει ένα ψέμα ότι μπορεί να αγαπούν τον κόσμο και να υπηρετούν τον Ιησού ταυτόχρονα; Ο τρόπος με τον οποίο τους κερδίζουμε είναι και ο τρόπος που θα πρέπει να τους συντηρήσουμε.

Διαβάζουμε στα Χριστιανικά έντυπα διαφημίσεις που αποκαλύπτουν ανταγωνισμό ανάμεσα σε υπηρεσίες. Αναρωτιέται κάνεις αν αυτό είναι υπηρεσία ή μια μεγάλη επιχείρηση. Ο δείνα προφήτης έχει το τάδε “σχολείο των προφητών”. Ελάτε και διασκεδάστε με τα αξιοθέατα της πόλης, καθώς θα παρακολουθείτε τις συναντήσεις και θα γίνεται ένας προφήτης των έσχατων ημερών. Ο δείνα ποιμένας έχει το ετήσιο συνέδριο του. Δεν θέλετε να το χάσετε. η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα. Ακούγονται σαν να βρίσκονται σε ένα αγώνα δημοτικότητας, όχι σε μια υπηρεσία. Έπειτα, όταν πολλοί από αυτούς σηκώνονται για να κηρύξουν, ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να πουν πόσο ωραίες είναι οι διακονίες τους και πόσο καλό κάνουν στην εκκλησία. Ποιος λαμβάνει την προσοχή, ο Κύριος ή οι διακονίες τους;

Ο Παύλος είπε στην προς Γαλάτας 1:10, «Επειδή τώρα ανθρώπους πείθω ή τον Θεό; Ή ζητάω να αρέσω σε ανθρώπους; Επειδή, αν ακόμα άρεσα σε ανθρώπους, δεν θα ήμουν δούλος του Χριστού.» Ένας από τους ορισμούς του ρήματος «αρέσω», όπως αυτός δίνεται από το Λεξικό της Ελληνικής Καινής διαθήκης του Strong είναι ως εξής: «Ευχαριστώ, εγείροντας τις αισθήσεις.» Για να το πούμε πιο ανοικτά, αυτό αποκαλείται επιφανειακότητα (hype)! Έτσι αυτό που ο Παύλος λέει εδώ είναι, «Αν ακόμα ψάχνω την επιφανειακή διέγερση των αισθήσεων των ανθρώπων, δεν είμαι δούλος του Χριστού!» Τι είναι επιφανειακότητα, επιφανειακή διέγερση των αισθήσεων (hype); Είναι να λες ότι είσαι εν πνεύματι, όταν απλά αυτό που έχεις είναι μια ψυχική ευφορία. Είναι να λες ότι είμαστε σε αναζωπύρωση όταν δεν υπάρχει αναζωπύρωση. Είναι να δηλώνεις την απάτη για αλήθεια! Δεν ακούγεται αυτό σαν σήμερα;

Αυτοί οι άνθρωποι που πλησίασαν τον Ιωάννη ήταν σε τίτλους θέσεις και δημοτικότητα. Ο έλεγχος των ανθρώπων ήταν το κλειδί της επιτυχίας για τις υπηρεσίες τους. Ο λόγος που ήρθαν σ’ αυτόν δεν ήταν για να ακούσουν το μήνυμα του αλλά για να τον ελέγξουν. Η υπηρεσία του τους απειλούσε. Τα πλήθη άφηναν τις θρησκευτικές συναντήσεις των Φαρισαίων για να πάνε στην έρημο να ακούσουν αυτόν τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και όταν ήρθαν σ’ αυτόν για να τον ελέγξουν τους κοίταξε και τους αποκάλεσε “φίδια”! Κοίταξε κατευθείαν πίσω από θρησκευτικές τους μάσκες, και είδε τα κίνητρα της καρδιάς τους. Δεν θα έμπαινε στην δική τους περιοχή των τίτλων, θέσεων, και κινήτρων υπηρεσίας. Έτσι όταν ρωτήθηκε από αυτούς: «Ποιος είσαι εσύ; για να δώσουμε απάντηση σ’ αυτούς που μας έστειλαν. τι λες για τον εαυτό σου; Αποκρίθηκε: Εγώ είμαι «φωνή κάποιου που φωνάζει δυνατά μέσα στην έρημο, κάντε ίσιο τον δρόμο του Κυρίου», όπως είπε ο προφήτης Ησαΐας» (κατά Ιωάννη 1:22-23). Αμέσως αυτό που τους έδειξε ήταν ο Κύριος και όχι η δική του διακονία.

Αν ο Θεός σε έχει βάλει στην υπηρεσία του προφήτη, Αυτός θα το κάνει γνωστό. Δεν θα χρειαστεί να διαφημίσεις εσύ την θέση σου στην υπηρεσία. Η Βίβλος λέει σχετικά με τον Σαμουήλ, ένα από τους μεγαλύτερους προφήτες της Παλαιάς διαθήκης, «Και ολόκληρος ο Ισραήλ, από την Δαν μέχρι τη Βηρ-σαβεε, γνώρισε ότι ο Σαμουήλ ήταν διορισμένος στο να είναι προφήτης του Κυρίου» (Σαμουήλ Α 3:20). Ο καρπός σου θα αποκαλύψει την κλήση σου. Τόσοι πολλοί είναι κολλημένοι στο «Ποιο είναι αυτό που έχω κληθεί και ποιος είναι ο τίτλος του;». Έπειτα μόλις τελειώσουν μ’ αυτό, αρχίζουν να διευθύνουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με την αντίληψη που έχουν σχετικά με αυτή την υπηρεσία. Η αντίληψη τους θα μπορούσε να είναι είτε μερικά μόνο σωστή είτε εντελώς λάθος.

(απόσπασμα από το βιβλίο του John Bevere «The voice of one crying»)