Βιβλικές Αλήθειες

Ο Θεός απαιτεί ταπεινότητα (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Ο Θεός απαιτεί ταπεινότητα



Ο Θεός απαιτεί ταπεινότητα. Δεν ευαρεστείται στους δικούς μας τρόπους λατρείας. Όλες οι εγωιστικές μας σκέψεις και θρησκευτικές δραστηριότητες είναι άχρηστες όταν προσπαθούμε να τον ευχαριστήσουμε.

Μιχαίας 6:6-8
"Με τι θα έρθω μπροστά στον Κύριο, να προσκυνήσω μπροστά στον ύψιστο Θεό; Θα έρθω μπροστά του με ολοκαυτώματα, με χρονιάρικα μοσχάρια; Θα ευαρεστηθεί ο Κύριος σε χιλιάδες κριάρια ή σε μυριάδες από ποτάμια λαδιού; Θα δώσω τον πρωτότοκο μου για την παράβαση μου, τον καρπό της κοιλιάς μου για την αμαρτία της ψυχής μου; Άνθρωπε, αυτός σου έδειξε τι είναι το καλό. και τι ζητάει ο Κύριος από σένα, παρά να πράττεις το δίκαιο, και να αγαπάς έλεος, και να περπατάς ταπεινά μαζί με τον Θεό σου"

Ένας από τους προέδρους της Αμερικής, μιλώντας αναφορικά με ένα αποτυχημένο πρόγραμμα είπε: "Έχω κάνει λάθη και έχω μάθει και πάλι την σημασία της ταπεινότητας σε όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες."

Τα λόγια του απεικονίζουν και την σημασία που η ταπεινότητα έχει για πολλούς - συνειδητοποίηση των αδυναμιών μας, των ελαττωμάτων μας, και των ατελειών μας. Ο Βιβλικός ορισμός της ταπεινότητας επίσης έχει αυτή την σημασία αλλά επιπρόσθετα έχει μια άλλη περισσότερο σημαντική πλευρά που θα πρέπει να θεωρήσουμε.

Προς Κορινθίους Β 3:4-5
"Όχι ότι είμαστε ικανοί να καταλάβουμε κάτι από μόνοι μας, σαν να προέρχεται από μας τους ίδιους, αλλά η ικανότητα μας είναι από τον Θεό"

"Ταπεινότητα" είναι η αναγνώριση και η πίστη ότι δεν είμαστε ικανοί από μόνοι μας, αλλά η ικανότητα μας είναι από τον Θεό. Ορισμένο απλά, "Δεν μπορούμε. Αυτός μπορεί. Θεέ βοήθησε μας." Πολύ περισσότερο από απλή αναγνώριση των περιορισμένων δυνατοτήτων μας και των αδυναμιών μας, είναι αναγνώριση των ικανοτήτων και της δύναμης του Παντοδύναμου Θεού στις ζωές μας. Είναι παράδοση των οδών μας στις οδούς Του που είναι τόσο πολύ υψηλότερες από τις δικές μας. Η ταπεινότητα για την οποία διαβάζουμε στην Βίβλο είναι ολοκληρωτική εξάρτηση και εμπιστοσύνη στον Θεό, και αναγνώριση της ανάγκης μας γι’ Αυτόν και τις οδούς Του.

Ο Ιησούς Χριστός, αναφερόμενος σε ένα μωρό, έδωσε μια πολύ γραφική παράσταση της ταπεινότητας.

Κατά Ματθαίο 18:1-4
"κατά την ώρα εκείνη ήρθαν οι μαθητές στον Ιησού, λέγοντας: Ποιος είναι, άραγε, μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών; Και ο Ιησούς, προσκαλώντας ένα παιδάκι, το έστησε στο μέσον τους, και είπε: σας διαβεβαιώνω, αν δεν επιστρέψετε, και γίνετε σαν τα παιδάκια, δεν θα μπείτε στην βασιλεία των ουρανών. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδάκι, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών"

Η αρχαία ελληνική λέξη που μεταφράζεται σαν "παιδάκι", είναι η λέξη "παιδίο", που σημαίνει και χρησιμοποιείται σαν νήπιο, βρέφος. Τι αλήθεια μπορεί ένα βρέφος να κάνει από μόνο του; Μπορεί να ντυθεί ή να μιλήσει; Μπορεί να τραφεί από μόνο του; Ποσά μωρά μπορούν να καθαριστούν από μόνα τους, να ντυθούν μόνα τους, ή να κάνουν μόνα τους οτιδήποτε από όσα απαιτούνται για να διατηρηθούν στην ζωή; Αυτά είναι για καθετί απόλυτα εξαρτημένα από τους γονείς τους. Δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους χωρίς βοήθεια.

Μια άλλη υπέροχη πραγματικότητα σχετικά με τα μωρά είναι ότι δεν υπάρχει πάλη. Αυτά φαίνονται να καταλαβαίνουν τους περιορισμούς τους και προσδοκούν τους γονείς τους να φροντίσουν γι’ αυτά πλήρως. Αλήθεια πόσο επίμονο μπορεί να είναι εκείνο το κλαψιάρικο μωράκι! Είναι απολύτως εξαρτημένα από τους γονείς τους, τους εμπιστεύονται απόλυτα και ακόμα ζητούν από αυτούς να τα φροντίσουν. Τα μωρά δεν προσπαθούν να κάνουν πράγματα από μόνα τους. Περιορίζονται στο να αφήσουν τους γονείς τους να προμηθεύσουν. Σαν παιδιά του Θεού θα πρέπει να εξαρτιόμαστε ολοκληρωτικά από τον Θεό και τις οδούς Του, ακριβώς όπως ένα μωρό είναι εξαρτημένο από τους γονείς του.

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο πλέον αρμόδιος για να διδάξει σχετικά με την ταπεινότητα γιατί την ζούσε. Δεν είχε καμία απολύτως παρανόηση σχετικά με την εξαρτημένη σχέση του με τον Θεό.

Κατά Ιωάννη 5:19, 30
"Ο Ιησούς, λοιπόν, αποκρίθηκε και τους είπε: Σας διαβεβαιώνω απόλυτα: δεν μπορεί ο Υιός να κάνει τίποτα από μόνος του, αν δεν βλέπει τον Πατέρα να το κάνει αυτό. επειδή όσα κάνει εκείνος αυτά, παρόμοια, κάνει και ο Υιός.....Δεν μπορώ εγώ να κάνω τίποτε από τον εαυτό μου. Καθώς ακούω, κρίνω. και η δική μου κρίση είναι δίκαιη. επειδή δεν ζητάω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Πατέρα, που με έστειλε"

Ο Ιησούς Χριστός, ο μονογενής Υιός του Θεού, ο μόνος τέλειος άνθρωπος που έζησε ποτέ, είπε, "Δεν μπορώ εγώ να κάνω τίποτα από τον εαυτό μου." Είμαστε πολύ αλαζόνες και ανόητοι αν νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι από τον εαυτό μας. Είναι ποτέ δυνατό να νομίζουμε ότι οι οδοί μας είναι υψηλότεροι από τις οδούς Του;

Vince Finnegan (από το βιβλίο "Inside Out")