Βιβλικές Αλήθειες

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Η αρχή της Δεκάτης και η Καινή Διαθήκη: Εισαγωγή



Είναι το δέκατο για σήμερα; Ισχύει αυτή η αρχή σήμερα, στην εποχή της Καινής Διαθήκης, στην εποχή της χάρης ή είναι μια αρχή που ναι μεν ήταν κάποτε σε ισχύ (την εποχή του νόμου) αλλά που σήμερα έχει, όπως και ο μωσαϊκός νόμος, καταργηθεί; Τι μας λέει η Καινή Διαθήκη για τις χορηγίες, τα βοηθήματα αδελφών προς αδελφούς; Για να αρχίσουμε από την πρώτη ερώτηση, μια ματιά σε όσα κηρύττονται από τους άμβωνες πολλών εκκλησιών δίνει την εντύπωση ότι το δέκατο θεωρείται ως μια αρχή που είναι σε ισχύ και θα πρέπει να εφαρμόζεται σήμερα. Αυτό είναι κάτι τόσο καθιερωμένο στην εκκλησιαστική σκέψη και τάξη πραγμάτων που πλέον δεν ακούμε για δώρα και δότες αλλά για δέκατα και «δεκατίζοντες».

Όσο και καθιερωμένη και να φαίνεται αυτή η άποψη, υπάρχει πιστεύω στο μυαλό πολλών πιστών μια αντίθεση μεταξύ αυτών που συχνά ακούν από τους άμβωνες των εκκλησιών τους και αυτών που βλέπουν στην Καινή Διαθήκη. Στην Καινή Διαθήκη απλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά, με την έννοια της συμμόρφωσης από μας, στον δεκατισμό όπως επίσης δεν υπάρχει και καμιά αναφορά με την έννοια της εφαρμογής από μας σε θυσίες ζώων ή σε παρόμοια πράγματα που ήταν τα χαρακτηριστικά του Μωσαϊκού νόμου. Αυτό που η Καινή Διαθήκη αναφέρει και για το οποίο μιλάει είναι για δότες, εθελούσιες συνεισφορές και υποστήριξη των φτωχών μελών της εκκλησίας μέσα από αυτά τα εθελοντικά και δοσμένα με χαρά δώρα. Αλλά ας δούμε τα θέματα αυτά πιο αναλυτικά.