Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Σωτηρία: τι απαιτείται;Πίστη στον αναστημένο Ιησού, σαν Κύριο, σαν τον Χριστό, σαν Μεσσία και Γιο του Θεού είναι χωρίς αμφιβολία ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί κανείς. Αυτό είναι πεντακάθαρο από πλήθος αποσπασμάτων. Ιδού μερικά:

Κατά Ιωάννη 3:14-18
«Και όπως ο Μωυσής ύψωσε το φίδι μέσα στην έρημο, έτσι πρέπει να υψωθεί ο Υιός του ανθρώπου. για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Επειδή, με τέτοιον τρόπο αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε έδωσε τον Υιό του τον μονογενή, για να μη χαθεί καθένας ο οποίος πιστεύει σ' αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. Δεδομένου ότι, ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού. Όποιος πιστεύει σ' αυτόν, δεν κρίνεται. όποιος, όμως, δεν πιστεύει, έχει ήδη κριθεί, επειδή δεν πίστεψε στο όνομα του μονογενή Υιού του Θεού.»

Κατά Ιωάννη 20:30-31
«Και πολλά άλλα θαύματα έκανε ο Ιησούς μπροστά στους μαθητές του, που δεν είναι γραμμένα σε τούτο το βιβλίο. Τούτα, όμως, γράφτηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του

Κατά Ιωάννη 11:25-26
«Ο Ιησούς είπε σ' αυτήν: Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. αυτός που πιστεύει σε μένα, και αν πεθάνει, θα ζήσει. Και καθένας που ζει και πιστεύει σε μένα, δεν πρόκειται να πεθάνει στον αιώνα.»

Κατά Μάρκο 16:15-16
«Και τους είπε: Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί. όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί.»

Πράξεις 16:30-31
«και αφού τους έβγαλε έξω [τους Παύλο και Σίλα], είπε: Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ; Και εκείνοι είπαν: Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς, εσύ και η οικογένειά σου.»

Προς Ρωμαίους 10:9
«αν με το στόμα σου ομολογήσεις Κύριο, τον Ιησού, και μέσα στην καρδιά σου πιστέψεις ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς»

Προς Εφεσίους 2:8
«Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου της πίστης. κι αυτό δεν είναι από σας. είναι δώρο του Θεού»

Πριν να προχωρήσουμε θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι οι «όποιος πιστεύει» φράσεις των παραπάνω αποσπασμάτων είναι σε χρόνο ενεστώτα. Με άλλα λόγια αυτό που περιγράφεται σε αυτές είναι μια ενεργή, παρούσα πίστη και όχι κάτι που έγινε σε μια στιγμή στο παρελθόν και που είναι αδιάφορο αν ισχύει ή δεν ισχύει τώρα.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας: είναι καθαρό από τα αποσπάσματα που δώσαμε παραπάνω (και υπάρχουν και άλλα) ότι δεν σωζόμαστε μέσα από έργα ( δικά μας έργα ή έργα που περιγράφονται στον νόμο του Μωυσή). Η σωτηρία δίνεται ελεύθερα, με χάρη, σαν δώρο σε οποιοδήποτε πιστεύει στον Ιησού Χριστό σαν Κύριο του, σαν Μεσσία και Γιο του Θεού. Αυτή είναι η αναμφισβήτητη αλήθεια του Λόγου του Θεού. Η πίστη λοιπόν θα λέγαμε είναι το ένα κλειδί για την σωτηρία με την χάρη να είναι το άλλο. Η προς Εφεσίους 2:8 το συνοψίζει αυτό πολύ καλά:

Προς Εφεσίους 2:8
«Επειδή, κατά χάρη είστε σωσμένοι, διαμέσου της πίστης. κι αυτό δεν είναι από σας. είναι δώρο του Θεού»

Υπάρχουν λοιπόν δυο συνθετικά που όταν έρχονται μαζί δίνουν την σωτηρία: η πίστη και η χάρη. Κανένα από τα δυο δεν μπορεί από μόνο του να την δώσει. Η χάρη του Θεού από μόνη της δεν μπορεί να σώσει κάποιον αν αυτός δεν έχει πίστη, αν δηλαδή δεν πιστεύει ειλικρινά, με την καρδιά του, στον Ιησού Χριστό σαν Κύριο του, σαν Γιο του Θεού και Μεσσία.

Βασικά ο Θεός θέλει όλοι να σωθούν και έδωσε τον Γιο Του σαν αντίλυτρο για όλους τους ανθρώπους. Όπως η προς Τιμόθεο Α 2:3-6 μας λέει:

«Επειδή, αυτό είναι καλό και ευπρόσδεκτο μπροστά στον Σωτήρα μας Θεό. ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και νάρθουν στην επίγνωση της αλήθειας. Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων, μια μαρτυρία που έγινε σε ορισμένους καιρούς»

Και επίσης προς Τίτο 2:11
«Επειδή, φανερώθηκε η σωτήρια χάρη του Θεού προς όλους τούς ανθρώπους»

Ο Ιησούς Χριστός έδωσε τον εαυτό Του αντίλυτρο για χάρη όλων. Η χάρη του Θεού φανερώθηκε προς όλους τους ανθρώπους. Επομένως η χάρη – το πρώτο από τα δυο συστατικά της σωτηρίας στην προς Εφεσίους 2:8 («κατά χάρη») – είναι δεδομένο για όλους τους ανθρώπους. Έχει φανερωθεί «προς όλους τους ανθρώπους». Όμως το δεύτερο συστατικό («διάμεσου της πίστης» ), δεν είναι παρών σε όλους. Μόνο κάποιοι πραγματικά πιστεύουν σε όσα λέει ο Θεός μέσα στον Λόγο Του σχετικά με τον Γιο Του και μόνο αυτοί θα σωθούν, μιας και η σωτηρία δεν είναι απλά μόνο κατά χάρη αλλά «κατά χάρη, διάμεσου της πίστεως».

Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο, το κρίσιμο ερώτημα είναι: άπαξ και κάποιος πιστέψει, είναι η πίστη του κάτι που εγγυημένα θα κρατήσει για πάντα ή αντίθετα είναι κάτι που θα πρέπει να κρατηθεί, να τηρηθεί, το οποίο ακολούθως σημαίνει ότι μπορεί και να εγκαταλειφθεί; Πως αντιμετωπίζει η Βίβλος την πίστη; Την βλέπει σαν κάτι δυναμικό ή σαν κάτι στατικό, κάτι που άπαξ και το έχεις θα το έχεις διαπαντός; Τι σημαίνει να έχει κανείς πραγματική πίστη; Τι συμβαίνει με την σωτηρία στην περίπτωση που η πίστη εγκαταλειφθεί; Είναι αυτό δυνατό και αν ναι υπάρχουν επιπτώσεις και ποιες; Πολλοί δεν μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν αυτές τις ερωτήσεις. Σε αυτή την μελέτη θα ρωτήσουμε όμως αυτές τις ερωτήσεις και θα δούμε τις καθαρές απαντήσεις που η Βίβλος δίνει, αρχίζοντας από τον πλέον κατάλληλο να μιλήσει σχετικά με την σωτηρία: τον Σωτήρα Χριστό και συνεχίζοντας με τις διδασκαλίες των αποστόλων Του, όπως αυτές δίνονται στις επιστολές.

Επόμενο τμήμα: Oι Προειδοποιήσεις της Καινής Διαθήκης: Η παραβολή του σπορέα