Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Προς Κορινθίους Α 5:5 «ώστε το πνεύμα του να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου Ιησού»Προχωρώντας στην προς Κορινθίους Α 5 διαβάζουμε για ασέλγειες βαριάς μορφής που λάμβαναν χώρα στην εκκλησία της Κορίνθου:

Προς Κορινθίους Α 5:1-5
«ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ γενικά ότι ανάμεσά σας υπάρχει πορνεία, και τέτοιου είδους πορνεία, που ούτε ανάμεσα στα έθνη δεν αναφέρεται, ώστε κάποιος να έχει τη γυναίκα του πατέρα του. Κι εσείς είστε φουσκωμένοι και δεν πενθήσατε μάλλον, για να εκδιωχθεί από ανάμεσά σας αυτός που έκανε τούτο το έργο; Επειδή, εγώ, ως απών με το σώμα, παρών όμως με το πνεύμα, έκρινα ήδη, σαν να είμαι παρών, αυτόν που με τέτοιον τρόπο το έπραξε αυτό, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αφού συγκεντρωθείτε εσείς, και το δικό μου πνεύμα, μαζί με τη δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να παραδώσετε τον άνθρωπο αυτού του είδους στον σατανά για όλεθρο της σάρκας, ώστε το πνεύμα του να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου Ιησού

Ανάμεσα σε ποιους ήταν η πορνεία στην οποία ο Παύλος αναφέρεται; «Ανάμεσα σας», ανάμεσα στους πιστούς, λέει ο Παύλος. Αυτό αμέσως μας λέει ότι ένας πιστός είναι ικανός ακόμα και για πορνεία τέτοιου βαθμού που ούτε τα έθνη δεν την ανάφεραν. Τώρα θα ήθελα να αναρωτηθούμε το εξής: αυτοί οι οποίοι έπρατταν αυτά τα πράγματα και οι οποίοι απ’ ότι φαίνεται ήταν «πιστοί» θα σώζονταν αν δεν μετανοούσαν γι αυτά τα οποία έπρατταν; Η ερώτηση είναι κάπως ρητορική αφού η απάντηση είναι στο κείμενο και στον τρόπο αντίδρασης του Παύλου. Για να τον ξαναδούμε:

Προς Κορινθίους Α 5:4-5
«αφού συγκεντρωθείτε εσείς, και το δικό μου πνεύμα, μαζί με τη δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να παραδώσετε τον άνθρωπο αυτού του είδους στον σατανά για όλεθρο της σάρκας, ώστε το πνεύμα του να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου Ιησού

Ο λόγος που αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να παραδοθεί στον σατανά ήταν ώστε μέσα από «τον όλεθρο της σαρκός» που αυτή η παράδοση θα συνεπάγονταν να οδηγηθεί σε μετάνοια «ώστε το πνεύμα του να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου Ιησού.» Για να το πούμε με άλλα λόγια: αν η σάρκα, ο παλιός άνθρωπος, αυτού του ανθρώπου συντρίβονταν και ο άνθρωπος αυτός μετανοούσε τότε το πνεύμα του, αυτός ο ίδιος, θα σώζονταν την ημέρα του Κυρίου. Από αυτό είναι προφανές ότι εάν αυτός ο «όλεθρος της σαρκός» δεν συνέβαινε και ο άνθρωπος αυτός δεν μετανοούσε αλλά συνέχιζε στην αμαρτία του, τότε το πνεύμα του δεν θα σώζονταν την ημέρα του Κυρίου. Για να το αποτρέψει αυτό ο Παύλος και για να φέρει μετάνοια, λέει παραδώστε αυτόν στον Σατανά προς όλεθρο της σάρκας, του παλιού άνθρωποι. Μετανοήσαν όμως τελικά εκείνοι που έπρατταν τέτοιες και παρόμοιες ασέλγειες; Στην προς Κορινθίους Β ο Παύλος επανέρχεται και πάλι στο θέμα της πορνείας στην εκκλησία της Κορίνθου και να τι λέει:

Προς Κορινθίους Β 12:21
«μήπως πάλι, όταν έρθω σε σας, με ταπεινώσει ο Θεός μου, και πενθήσω πολλούς απ' αυτούς που αμάρτησαν πριν, και που δεν μετανόησαν εξαιτίας της ακαθαρσίας και της πορνείας και της ασέλγειας που έπραξαν.»

Όπως βλέπουμε δεν ήταν μόνο ένας αλλά πολλοί αυτοί οι οποίοι έπραξαν ακαθαρσία και πορνεία και ασέλγεια. Επίσης όπως βλέπουμε δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν είχαν μετανοήσει γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο ποτέ μετανοήσαν.

Μερικά πράγματα που θα ήθελα να σημειώσουμε αναφορικά με αυτούς τους ανθρώπους: η αμαρτία στην οποία υπέπεσαν δεν ήταν απλά ένα επεισόδιο, κάτι στιγμιαίο, αλλά απεναντίας κάτι που, όπως το κείμενο μας λέει, έπρατταν, κάτι δηλαδή που ζούσαν. Ήταν με άλλα λόγια ο κανόνας μάλλον παρά η εξαίρεση στην ζωή τους. Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Κυρίου «εργάζονταν την ανομία» (κατά Ματθαίο 7:23). Εάν δεν μετανοούσαν θα έβρισκαν άραγε την πόρτα της Βασιλείας του Θεού ανοιχτή και τον Βασιλιά να τους περιμένει να τους καλωσορίσει επειδή κάποτε πίστεψαν; Η απάντηση είναι όχι. Όπως είναι καθαρό από το κατά Ματθαίο 7:21-23 ο Βασιλιάς δεν θα καλωσορίσει αλλά θα διώξει όσους πράττουν, εργάζονται, την ανομία:

«Δεν θα μπει μέσα στη βασιλεία των ουρανών καθένας που λέει σε μένα: Κύριε, Κύριε. αλλ' αυτός που πράττει το θέλημα του Πατέρα μου, ο οποίος είναι στους ουρανούς. Πολλοί θα μου πουν κατά την ημέρα εκείνη: Κύριε, Κύριε, δεν προφητεύσαμε στο όνομά σου, και στο όνομα σου εκβάλαμε δαιμόνια, και στο όνομά σου κάναμε πολλά θαύματα; Και, τότε, θα ομολογήσω σ' αυτούς, ότι: Ποτέ δεν σας γνώρισα. φεύγετε από μένα εσείς που εργάζεστε την ανομία.»

Σε αντίθεση με πολλούς σήμερα που προτιμούν να αγνοούν την παραπάνω πραγματικότητα ο Παύλος δεν την αγνοούσε. Γι’ αυτό και τα είχε με την εκκλησία της Κορίνθου που αλαζονικά αδιαφορούσε και δεν είχε λάβει την απαιτουμένη δράση έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν σε μετάνοια ώστε «το πνεύμα τους να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου».

Επόμενο τμήμα: Πέτρου Β 2: «ήταν καλύτερα σ' αυτούς να μη γνωρίσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης»