Βιβλικές Αλήθειες

Νεκρομαντεία, μαντεία και μέντιουμ: η περίπτωση της γυναίκας του Ενδωρ (PDF) Αυτό το άρθρο σε PDF

Νεκρομαντεία, μαντεία και μέντιουμ: η περίπτωση της γυναίκας του ΕνδωρΕξαιτίας της διδασκαλίας ότι οι ψυχές ζουν κάπου στον ουρανό και οι νεκροί είναι – σύμφωνα με αυτή την άποψη - εν πλήρη συνείδηση αυτή την στιγμή, πολλοί έχουν πέσει θύματα της νεκρομαντείας, της μέσω μέντιουμ υποτιθέμενης επαφής με νεκρούς, που δεν είναι τίποτα άλλο πάρα επαφή κατ’ ευθείαν και άμεσα με διαβολικά πνεύματα. Το Δευτερονόμιο 18:10-12 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας αναφορικά με το πώς ο Κύριος αισθάνεται σχετικά με την νεκρομαντεία και την μαντική εν γένει:

«Δεν θα βρεθεί σε σένα κανένας, που να διαπερνάει τον γιο του ή τη θυγατέρα του μέσα από τη φωτιά ή που να ασκεί μαντεία ή [να είναι] προγνώστης των καιρών ή οιωνοσκόπος ή μάγος ή γόης ή ανταποκριτής δαιμονίων ή τερατοσκόπος ή νεκρομάντης. Επειδή, καθένας που τα κάνει αυτά είναι βδέλυγμα στον Κύριο.»

Νεκρομάντης και νεκρομαντεία είναι στην ίδια κατηγορία, όπως ο μάγος, ο οιωνοσκόπος, ο προγνώστης καιρών (αστρολογία, χειρομαντεία, «να σου πω το φλιτζάνι» κτλ.). Όπως ο λόγος κάνει ξεκάθαρο «καθένας που κάνει αυτά είναι βδέλυγμα στον Κύριο». Οποιοσδήποτε νομίζει ότι θα ήθελε να έρθει σε επαφή υποτίθεται με τους νεκρούς ή να ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές (όπως αστρολογία, χειρομαντεία και όλων των ειδών οι μαντείες) ας το έχει καλά στον νου του ότι θα έκανε κάτι που είναι βδέλυγμα, σίχαμα στον Κύριο και φυσικά θα έχει και τις συνακόλουθες συνέπειες. Δεν υπάρχει κανένας που έρχεται σε επαφή με διαβολικά πνεύματα και το βασίλειο του ψεύδους και του σκότους ο οποίος θα αποφύγει τις βαριές συνέπειες που τέτοιες ενασχολήσεις κρύβουν. Αλλά ας συνεχίζουμε να δούμε μερικά ακόμα αποσπάσματα αναφορικά με το θέμα:

Λευιτικό 19:31
«Δεν θα ακολουθείτε αυτούς που έχουν πνεύμα μαντείας ούτε θα προσκολληθείτε σε επαοιδούς, ώστε διαμέσου αυτών να μολύνεστε. Εγώ [είμαι] ο Κύριος ο Θεός σας.»

Λευιτικό 20:6
«Και η ψυχή που θα ακολουθήσει αυτούς που έχουν πνεύμα μαντείας, και τους επαοιδούς, για να πορνεύει πίσω απ' αυτούς, θα στήσω το πρόσωπό μου ενάντια σ' εκείνη την ψυχή, και θα την εξολοθρεύσω από μέσα από τον λαό της.»

Λευιτικό 20:27
«Και κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει πνεύμα μαντείας ή [είναι] επαοιδός, θα θανατωθεί εξάπαντος. με πέτρες θα τους λιθοβολήσετε. το αίμα τους [θα είναι] επάνω τους.»

Είναι πιστεύω καθαρό από τα παραπάνω ότι η υποτιθέμενη επαφή με μέντιουμ δεν είναι κάτι αθώο. Είναι βδέλυγμα, σιχαμερό αμάρτημα, Γιατί; Γιατί πολύ απλά εκείνος που το κάνει έρχεται σε επαφή με διαβολικά πνεύματα και το βασίλειο του σκότους. Δεν υπάρχει τίποτα αθώο ή αληθινό σε αυτές τις πρακτικές. Ο Εκκλησιαστής 9:5-6 (καθώς και αλλά αποσπάσματα) μας λένε πολύ καθαρά ότι:

«οι νεκροί δεν γνωρίζουν τίποτε, ούτε έχουν πλέον απόλαυση. επειδή, η ανάμνησή τους λησμονήθηκε. Ακόμα και η αγάπη τους, και το μίσος τους, και ο φθόνος τους, χάθηκε ήδη. και δεν θα έχουν μερίδα στον αιώνα σε όλα όσα γίνονται κάτω από τον ήλιο.»

Σε αντίθεση με την διδασκαλία που θέλει τις «ψυχές» των νεκρών να είναι κάπου στον ουρανό και να μας παρακολουθούν και επομένως να έχουν γνώση και πιθανόν ανάμιξη σε όσα γίνονται στον κόσμο των ζωντανών, ο Λόγος του Θεό μας λέει, χωρίς να αφήνει περιθώρια για αμφιβολία, ότι οι νεκροί δεν γνωρίζουν ΤΙΠΟΤΑ! Φανταστείτε αλήθεια αν η εκκλησία σήμερα δίδασκε πάνω στο θέμα των νεκρών αυτά που η Βίβλος λέει, ότι δηλαδή οι νεκροί είναι νεκροί, χωρίς συνείδηση, ζωή, ή γνώση. Είναι «κεκοιμημένοι», όπως τους λέει ο Παύλος, που περιμένουν την ανάσταση! Ο διάβολος θα είχε τότε πολύ λίγο χώρο για να εξαπατήσει ανθρώπους, μεταξύ αυτών και πολλούς Χριστιανούς, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα υποτιθέμενα πνεύματα των νεκρών.

Η γυναίκα του Ενδώρ

Προς το τέλος του Α Σαμουήλ, βρίσκουμε την περίπτωση ενός μέντιουμ που χρησιμοποιήθηκε από τον βασιλιά Σαούλ για μαντεία αναφορικά με την τελευταία του μάχη με τους Φιλισταίους. Το σχετικό απόσπασμα είναι στον Σαμουήλ Α, οπού και διαβάζουμε:

Σαμουήλ Α 28:3-7
“Πέθανε δε ο Σαμουήλ, και ολόκληρος ο Ισραήλ τον θρήνησε, και τον έθαψε στη Ραμά, την πόλη του. Και ο Σαούλ έβγαλε από τον τόπο εκείνους που είχαν πνεύμα μαντείας, και τους μάγους. Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, οι Φιλισταίοι, και ήρθαν και στρατοπέδευσαν στη Σουνήμ. και ο Σαούλ συγκέντρωσε ολόκληρο τον Ισραήλ, και στρατοπέδευσαν στη Γελβουέ. Και όταν ο Σαούλ είδε το στρατόπεδο των Φιλισταίων, φοβήθηκε και η καρδιά του τρόμαξε υπερβολικά. Και ο Σαούλ ρώτησε τον Κύριο. αλλ' ο Κύριος δεν του απάντησε, ούτε με όνειρα ούτε με το Ουρίμ ούτε με προφήτες. Τότε, ο Σαούλ είπε στους δούλους του: Αναζητήστε για μένα κάποια γυναίκα, που να έχει πνεύμα μαντείας, για να πάω σ' αυτή, και να τη ρωτήσω. Και οι δούλοι του τού είπαν: Δες, στην Εν-δώρ είναι μια γυναίκα που έχει πνεύμα μαντείας. "

Μόλις ο Σαούλ είχε δυσκολίες στο να ακούσει από τον Κύριο, άρχισε να ψάχνει για μέντιουμ, άνθρωπο με διαβολικό πνεύμα προκειμένου να του μαντέψει για την μάχη! Ήξερε ότι αυτό ήταν βδέλυγμα για τον Κύριο, γιατί γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτός ο ίδιος είχε διώξει από τον τόπο όλα τα μέντιουμ. Και όμως νάτος έτοιμος τώρα να πάει να κάνει κάτι που γνωρίζει ότι ήταν βδελυρό για τον Κύριο! Τι αλήθεια περίμενε; Ότι ο Θεός θα του απαντούσε μέσα από κάτι που ο ίδιος σιχαίνεται και απεχθάνεται;! Αλλά ας συνεχίσουμε:

Σαμουήλ Α 28:8-14
«Και ο Σαούλ μετασχηματίστηκε, και ντύθηκε άλλα ιμάτια, και πήγε αυτός, και δύο άνδρες μαζί του, και ήρθαν στη γυναίκα μέσα στη νύχτα. και είπε: Μάντεψέ μου, παρακαλώ, με το πνεύμα της μαντείας, και ανέβασέ μου όποιον σου πω. Και η γυναίκα τού είπε: Δες, εσύ ξέρεις όσα έκανε ο Σαούλ, με ποιον τρόπο εξολόθρευσε αυτούς που είχαν πνεύμα μαντείας, και τους μάγους, από τον τόπο. γιατί, λοιπόν, εσύ παγιδεύεις τη ζωή μου, για να με θανατώσουν; Και ο Σαούλ της ορκίστηκε στον Κύριο, λέγοντας: Ζει ο Κύριος, δεν θα σου συμβεί κανένα κακό γι' αυτό. Τότε, η γυναίκα είπε: Ποιον να σου ανεβάσω; Και ο Σαούλ είπε; Ανέβασέ μου τον Σαμουήλ. Και όταν η γυναίκα είδε τον Σαμουήλ, έκραξε με μεγάλη φωνή. και η γυναίκα είπε στον Σαούλ, λέγοντας: Γιατί με εξαπάτησες; Κι εσύ [είσαι] ο Σαούλ. Και ο βασιλιάς της είπε: Μη φοβάσαι. τι είδες, λοιπόν; Και η γυναίκα είπε στον Σαούλ: Είδα να ανεβαίνουν από τη γη θεοί. Και της είπε: Ποια [είναι] η μορφή του; Κι εκείνη είπε: Ένας γέροντας ανεβαίνει, και είναι περιτυλιγμένος με επανωφόρι. Και ο Σαούλ γνώρισε ότι ήταν ο Σαμουήλ, και έσκυψε με το πρόσωπο στη γη, και προσκύνησε.»

Έχουμε διαβάσει ήδη ότι η νεκρομαντεία και τα όμοια της (πάσης φύσεως μαγείας και μαντείας) είναι βδέλυγμα, κάτι που ο Κύριος το σιχαίνεται. Η μαντεία δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να κάνει με τον πραγματικό Θεό. Έχουμε επίσης ήδη δει ότι οι νεκροί δεν γνωρίζουν τίποτα και ούτε ποτέ θα έχουν μερίδιο σε όσα συμβαίνουν υπό τον ήλιο. Πίσω από τα μέντιουμ δεν κρύβεται κανένας άλλος παρά ο Διάβολος. Αυτός είναι ο πατέρας των ψεμάτων και δεν υπάρχει τίποτα αληθινό σ’ αυτόν και στα όσα κάνει. Ήταν λοιπόν ένα διαβολικό πνεύμα που παριστάνοντας τον Σαμουήλ παρουσιάστηκε στον Σαούλ και τον πληροφόρησε ότι το τέλος του ήταν πλέον πολύ κοντά:

Σαμουήλ Α 28:15-20
«Και ο Σαμουήλ είπε στον Σαούλ: Γιατί με παρενόχλησες, ώστε να με κάνεις να ανέβω; Και ο Σαούλ απάντησε: Βρίσκομαι σε μεγάλη αμηχανία. επειδή, οι Φιλισταίοι πολεμούν εναντίον μου, και ο Θεός απομακρύνθηκε από μένα, και δεν μου απαντάει πια, ούτε με προφήτες ούτε με όνειρα. γι' αυτό σε κάλεσα, για να μου φανερώσεις τι να κάνω. Τότε, ο Σαμουήλ είπε: Γιατί, λοιπόν, ρωτάς εμένα, αφού ο Κύριος απομακρύνθηκε από σένα, και έγινε εχθρός σου; Ο Κύριος, βέβαια, έκανε για τον εαυτό του καθώς σου μίλησε με μένα. επειδή, ο Κύριος ξέσχισε τη βασιλεία σου από το χέρι σου, και την έδωσε στον κοντινό σου, τον Δαβίδ. επειδή, δεν υπάκουσες στη φωνή τού Κυρίου ούτε εκτέλεσες τον μεγάλο θυμό του ενάντια στον Αμαλήκ, γι' αυτό ο Κύριος έκανε σε σένα αυτό το πράγμα τούτη την ημέρα. και ο Κύριος θα παραδώσει και τον Ισραήλ μαζί με σένα στο χέρι των Φιλισταίων. και αύριο, εσύ και οι γιοι σου [θα βρίσκεστε] μαζί μου. και θα παραδώσει ο Κύριος το στρατόπεδο του Ισραήλ στο χέρι των Φιλισταίων. Τότε, ο Σαούλ έπεσε αμέσως ολόκληρος ξαπλωμένος καταγής. επειδή, κατατρόμαξε από τα λόγια τού Σαμουήλ. και δεν υπήρχε μέσα του δύναμη, επειδή, δεν είχε φάει ψωμί όλη την ημέρα, και όλη τη νύχτα.»

Αυτά που το μέντιουμ είπε στον Σαούλ πραγματικά συνέβησαν. Αυτό έχει κάνει πολλούς να υποθέσουν ότι ήταν πραγματικά ο Σαμουήλ που είπε αυτά τα πράγματα στον Σαούλ. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι αλήθεια, εκτός και αν είναι κανείς έτοιμος να υποθέσει ότι οι νεκροί όχι μόνο είναι ζωντανοί και έχουν γνώση (κάτι που ο Εκκλησιαστής καθαρά αποκλείει) αλλά επίσης ότι είναι διαθέσιμοι να παρουσιαστούν κατ' απαίτηση ανθρώπων που εφαρμόζουν πρακτικές που είναι βδελυρές, σιχαμερές για τον Κύριο! Με αλλά λόγια, το να δεχτεί κανείς ότι το πρόσωπο που μιλάει εδώ είναι ο Σαμουήλ, σημαίνει επίσης ότι δέχεται κατ' ουσία ότι ο διάβολος και οι υπηρέτες του, τα μέντιουμ, μπορούν να επαναφέρουν κατ’ απαίτηση ακόμα και τέτοιους ανθρώπους του Θεού, όπως ο Σαμουήλ και να τους κάνουν να προφητεύσουν! Αν αλήθεια ζούσε ο Σαμουήλ, είναι δυνατόν ποτέ να προφήτευε και να έδινε οποιαδήποτε πληροφορία κατ’ εντολή ενός μέντιουμ; Είναι καθαρό ότι μια τέτοια υπόθεση δεν είναι πάρα ανοησία! Επομένως αυτό που έχουμε εδώ δεν είναι ο Σαμουήλ αλλά ένα διαβολικό πνεύμα που παριστάνει τον Σαμουήλ. Και η πληροφορία; Πως το διαβολικό πνεύμα μπόρεσε να αποκτήσει την φαινομενικά ακριβή πληροφόρηση για το τι θα συνέβαινε την επομένη μέρα; Αν και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά καθώς ο Λόγος του Θεού δεν το αναφέρει, αυτά που το διαβολικό πνεύμα είπε είχε τραγικά αποτελέσματα στον Σαούλ. Θα μπορούσε λοιπόν τα λεγόμενα του διαβολικού πνεύματος να γίνουν προφητεία που εκπληρώνεται από μόνη της, φέρνοντας από μόνη της τον Σαούλ στο σημείο της απόλυτης ήττας. Ο διάβολος σίγουρα ήξερε το αρνητικό κλίμα στο στρατόπεδο των Ισραηλιτών και ότι ήταν να έτοιμοι να σκορπίσουν στην θέα των εχθρών του (ο Σαμουήλ Α 28:5 μας λέει ποσό τρομοκρατημένος αισθάνθηκε ο Σαούλ όταν είδε τον στρατό των Φιλισταίων, το οποίο μπορεί επίσης να μας δώσει κάποια ιδέα για το πώς οι Ισραηλίτες επίσης αισθάνονταν και ποιο ήταν το κλίμα στο στρατό). Σε αυτό το γεγονός πρόσθεσε ο διάβολος το να κάνει τον Σαούλ, τον βασιλιά τους, να τρομοκρατηθεί στον μέγιστο βαθμό. Ο Σαούλ πλέον δεν πήγαινε στην μάχη για να την κερδίσει με την βοήθεια του Θεού του Ισραήλ αλλά πήγαινε για να πεθάνει! Έτσι τον είχε κάνει ο διάβολος να πιστέψει! Και αν κάποιος πάει σε μάχη για να ντε και καλά να πεθάνει ε δεν είναι και τόσο δύσκολο να το πετύχει! Όπως ωστόσο είπαμε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά. Αυτό όμως που μπορούμε με σιγουριά να γνωρίζουμε είναι ότι οποίος έρχεται σε επαφή με – υποτίθεται – τους νεκρούς, δεν έρχεται πραγματικά σε επαφή μαζί τους. Αντίθετα έρχεται σε επαφή με διαβολικά πνεύματα, που προσποιούνται τον νεκρό, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει, συμπεριλαμβανόμενου του γεγονότος ότι με αυτή την πράξη τους κάνουν κάτι το οποίο είναι βδελυρό στον Κύριο. Παρομοίως, ο Σαούλ εκείνη την ημέρα δεν μίλησε με τον νεκρό Σαμουήλ, που αν υποθετικά ζούσε δεν θα έδινε ΠΟΤΕ προφητεία κατ’ εντολή ενός μέντιουμ, αλλά με ένα διαβολικό πνεύμα που παρίστανε τον Σαμουήλ.

Τάσος Κιουλάχογλου