Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

“Μπορώ να ζω όπως θέλω και θα σωθώ! Την ημέρα της κρίσης τα (αμαρτωλά) μου έργα θα κατακαούν αλλά εγώ δεν θα έχω πρόβλημα”Μερικοί σχηματίζουν αυτή την εντύπωση, παρερμηνεύοντας την προς Κορινθίους Α 3:15 και παίρνοντας το σχετικό απόσπασμα και πάλι ξεκομμένο από τα συμφραζόμενα του. Αλλά ας το διαβάσουμε μαζί με τα συμφραζόμενα του:

Προς Κορινθίους Α 3:10-15
«Εγώ, σύμφωνα με τη χάρη του Θεού, που μου δόθηκε, σαν σοφός αρχιτέκτονας, έβαλα το θεμέλιο. άλλος, όμως, οικοδομεί επάνω σ' αυτό. κάθε ένας, πάντως, ας βλέπει πως οικοδομεί επάνω σ' αυτό. Επειδή, άλλο θεμέλιο δεν μπορεί να βάλει κανένας, παρά εκείνο που έχει τεθεί, το οποίο είναι ο Ιησούς Χριστός. Και αν κάποιος οικοδομεί επάνω σε τούτο το θεμέλιο, χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, ξύλα, χορτάρι, καλαμιά. καθενός το έργο θα φανερωθεί. επειδή, η ημέρα θα το φανερώσει. δεδομένου ότι, αποκαλύπτεται με φωτιά. και η φωτιά θα δοκιμάσει ποιο είναι το έργο του καθενός. Αν το έργο κάποιου που οικοδόμησε μένει, θα πάρει μισθό. αν το έργο κάποιου κατακαεί, θα ζημιωθεί. αυτός, όμως, θα σωθεί, αλλά με τέτοιον τρόπο, σαν μέσα από φωτιά.»

Μερικοί παίρνουν τον στίχο 15 και σκέπτονται κάπως έτσι: «βασικά δεν έχει σημασία τι κάνω. Ότι και να κάνω, ακόμα και αν ζω σύμφωνα με την σάρκα, μπορεί ναι μεν να χάσω τις αμοιβές αλλά θα μπω στην βασιλεία του Θεού. Τα έργα μου θα κατακαούν αλλά εγώ δεν διατρέχω κανένα τέτοιο κίνδυνο». Όμως ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν βγαίνει καθόλου από το απόσπασμα. Αυτό δεν μιλάει για έργα γενικά, συμπεριλαμβανόμενων και έργων της σαρκός. Αυτό για το οποίο μιλάει είναι για οικοδόμηση ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Σε έργα δηλαδή που έγιναν πάνω στο θεμέλιο του Χριστού. Δεν αναφέρεται λοιπόν αυτό το απόσπασμα σε ανθρώπους που άφησαν αυτό το θεμέλιο για να ακολουθήσουν τον κόσμο, ζώντας κατά την σάρκα, την παλαιά φύση και αμαρτάνοντας ηθελημένα και σαν τρόπο ζωής. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν άλλα αποσπάσματα που αναφέρονται και που τα έχουμε δει στην μελέτη αυτή. Αντιθέτως αυτό το απόσπασμα αναφέρεται σε ανθρώπους που μένουν στον Ιησού και έχουν τον Ιησού σαν το θεμέλιο τους. Δεν θα αντέξει κάθε έργο που ένας πιστός κάνει πάνω σ’ αυτό το θεμέλιο το τεστ της φωτιάς. Μερικά από αυτά τα έργα θα καούν. Καθένας που έχει υπηρετήσει τον Θεό για κάποιο χρόνο, ίσως μπορεί να θυμηθεί κάποια από τα πράγματα που έχει κάνει στο θεμέλιο του Χριστού και τα οποία γνωρίζει ότι δεν θα περάσουν το τεστ της φωτιάς. Για παράδειγμα για εκείνους που διδάσκουν τον Λόγο ο Ιάκωβος λέει:

Ιακώβου 3:1-2
«ΜΗ γίνεστε πολλοί δάσκαλοι, αδελφοί μου, ξέροντας ότι μεγαλύτερη κατάκριση θα πάρουμε. επειδή, σε πολλά φταίμε όλοι μας. Αν κάποιος δεν φταίει σε λόγο, αυτός είναι τέλειος άνδρας, είναι δυνατός να χαλιναγωγήσει και ολόκληρο το σώμα.»

Πολλοί θέλουν να διδάσκουν τον Λόγο του Θεού, και αν αυτό είναι που ο Θεός έχει καλέσει κάποιον να κάνει, να το κάνει, με φόβο Θεού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ρίσκο. Θα υπάρξει κρίση για τα όσα διδάσκει κάποιος καθώς και για κάθε άλλο έργο που χτίζεται πάνω στο θεμέλιο του Χριστού: επειδή, η ημέρα θα το φανερώσει. δεδομένου ότι, αποκαλύπτεται με φωτιά. και η φωτιά θα δοκιμάσει ποιο είναι το έργο του καθενός. «Αν το έργο κάποιου που οικοδόμησε μένει, θα πάρει μισθό. αν το έργο κάποιου κατακαεί, θα ζημιωθεί. αυτός, όμως, θα σωθεί, αλλά με τέτοιον τρόπο, σαν μέσα από φωτιά.» Αυτά είναι τα συμφραζόμενα του αποσπάσματος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αναφορικά με έργα που έχουν χτιστεί στο θεμέλιο του Χριστού. Μερικά από αυτά είναι από χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες, άλλα όμως είναι από ξύλο και από χορτάρια και καλάμια. Αυτά τα τελευταία θα κατακαούν.

Επόμενο τμήμα: Γλωσσολαλιά (για εκείνους από τους αναγνώστες που γλωσσολαλούν)