Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Ιακώβου 5:19-20: «ο αποπλανημένος αδελφός»Διαβάζοντας περαιτέρω ας πάμε στην Ιακώβου 5:19-20:

«Αδελφοί, αν κάποιος ανάμεσα σας αποπλανηθεί από την αλήθεια, και κάποιος άλλος τον φέρει πίσω, ας ξέρει ότι, αυτός που έφερε πίσω έναν αμαρτωλό από την πλάνη του δρόμου του, θα σώσει μια ψυχή από τον θάνατο, και θα σκεπάσει πλήθος αμαρτιών.»

Η φράση «αν κάποιος ανάμεσα σας αποπλανηθεί από την αλήθεια», κάνει για μια ακόμα φορά καθαρό ότι ένας αδελφός – και το απόσπασμα αναφέρεται σε αδελφούς: «Αδελφοί, αν κάποιος ανάμεσα σας» - μπορεί να αποπλανηθεί από την αλήθεια. Τι αυτό σημαίνει; Μπορεί να ακολουθήσει διεστραμμένες διδασκαλίες – όπως κάποιοι από τους Γαλάτες που ήθελαν να ακολουθήσουν τον νόμο σαν μέσω της δικαίωσης τους – ή να ακολουθήσει αμαρτωλές πρακτικές. Σχετικά με το τελευταίο δεν μιλάμε εδώ για μια περιστασιακή αμαρτία ενώ περπατάμε στον σωστό δρόμο (δείτε την συζήτηση μας αργότερα αναφορικά με την Ιωάννου Α). Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι για κάποιον που έχει αποπλανηθεί από την αλήθεια, έχει αποπλανηθεί από το φως και περπάτα τώρα στο σκοτάδι. Είναι λοιπόν δυνατόν κάποιος ανάμεσα σε μας τους αδελφούς να αποπλανηθεί από την αλήθεια; Δυστυχώς είναι.

Τώρα ο Ιάκωβος μας λέει: ότι αν ένας αδελφός επιστρέψει κάποιον που έχει αποπλανηθεί από την αλήθεια «θα σώσει μια ψυχή από τον θάνατο». Μιλώντας το απόσπασμα για θάνατο της ψυχής αυτής κάνει καθαρό ότι αν αυτή δεν επιστραφεί, έστω και αν κάποτε ήταν στον ίσιο δρόμο της πίστης, θα συναντήσει όχι την αιώνια ζωή αλλά το αντίθετο αυτής. Την ίδια αλήθεια βρίσκουμε και σε άλλα μέρη των επιστολών. Να μερικά:

Προς Ρωμαίους 8:13
«Επειδή, αν ζείτε σύμφωνα με τη σάρκα, πρόκειται να πεθάνετε, αν, όμως, διαμέσου του Πνεύματος, θανατώνετε τις πράξεις του σώματος, θα ζήσετε.»

Προς Γαλάτες 6:7-8
«Μη γελιέστε, ο Θεός δεν εμπαίζεται, γιατί ότι σπείρει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει. Συνεπώς, όποιος σπέρνει στη σάρκα, θα θερίσει από τη σάρκα φθορά, ενώ όποιος σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα ζωή αιώνια.»

Προς Εβραίους 10:26-27
«Επειδή, αν εμείς αμαρτάνουμε εθελούσια, αφού λάβαμε τη γνώση της αλήθειας, δεν απολείπεται πλέον θυσία για τις αμαρτίες. αλλά κάποια φοβερή αναμονή κρίσης και έξαψη φωτιάς, η οποία πρόκειται να κατατρώει τούς ενάντιους.»

Θερίζουμε αιώνια ζωή όταν σπέρνουμε στο Πνεύμα, στην νέα μας φύση. Ο Παύλος είναι ξεκάθαρος «όποιος σπέρνει στο Πνεύμα, θα θερίσει από το Πνεύμα ζωή αιώνια». Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αλάνθαστοι ή αναμάρτητοι. Κανένας μας δεν είναι. Αυτά όμως είναι λάθη καθώς περπατάμε στον δρόμο της πίστης. Επιδιώκουμε να ζήσουμε μια ζωή δικαιοσύνης, μια ζωή όπως την θέλει ο Κύριος, κάνοντας το θέλημα Του και στο δρόμο έχουμε εδώ και εκεί κάποια επεισόδια αμαρτίας. Αλλά αυτά είναι απλά επεισόδια, και όχι κάτι που πραγματικά εργαζόμαστε, κάτι δηλαδή που πράττουμε σαν συνήθειο και τρόπο ζωής μας. Αν αυτό όμως δεν συμβαίνει και κατ’ ουσία ζούμε μια ζωή αμαρτίας, εργαζόμαστε την ανομία, τότε θα θερίσουμε αυτό που σπείραμε και από τα όσα είδαμε αυτό δεν είναι παρά φοβερή αναμονή κρίσης και έξαψη φωτιάς, φθορά και θάνατος. Τώρα ίσως μερικοί να διερωτηθούν: «μα γιατί; Δεν είναι η σωτηρία μόνο διάμεσου της πίστεως;». Ναι σωστά, είναι. Όμως πραγματική πίστη και το να ζει κανείς σύμφωνα με την σάρκα, να εργάζεται την ανομία, είναι πράγματα που ποτέ δεν πάνε μαζί. Είναι ή το ένα ή το άλλο. Δεν μπορεί να είμαστε και στα δυο ταυτόχρονα.

Επόμενο τμήμα: “Μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη”