Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Η παραβολή των μωρών παρθένωνΒρίσκουμε αυτή την παραβολή στο κατά Ματθαίο 25:1-13. Εκεί διαβάζουμε:

«Τότε, η βασιλεία των ουρανών θα είναι όμοια με δέκα παρθένες, οι οποίες, αφού πήραν τα λυχνάρια τους, βγήκαν σε συνάντηση του νυμφίου. Όμως, απ' αυτές πέντε ήσαν φρόνιμες, και πέντε μωρές. Οι οποίες μωρές, αφού πήραν τα λυχνάρια τους, δεν πήραν μαζί τους λάδι. οι φρόνιμες, όμως, πήραν λάδι στα δοχεία τους μαζί με τα λυχνάρια τους. Και επειδή ο νυμφίος καθυστερούσε, νύσταξαν όλες και κοιμόνταν. Στο μέσον, όμως, της νύχτας έγινε μια κραυγή: Να! ο νυμφίος έρχεται. βγείτε έξω σε συνάντησή του. Τότε, σηκώθηκαν όλες εκείνες οι παρθένες, και ετοίμασαν τα λυχνάρια τους. Και οι μωρές είπαν στις φρόνιμες: Δώστε μας από το λάδι σας. επειδή, τα λυχνάρια μας σβήνουν. Και οι φρόνιμες απάντησαν, λέγοντας: Μήπως και δεν φτάσει για μας και για σας. γι' αυτό, καλύτερα πηγαίνετε σ' αυτούς που πουλάνε, κι αγοράστε για τον εαυτό σας. Και ενώ έφευγαν για να αγοράσουν, ήρθε ο νυμφίος. και οι έτοιμες μπήκαν μαζί του μέσα στους γάμους, και η θύρα κλείστηκε. Και ύστερα, έρχονται και οι υπόλοιπες παρθένες, λέγοντας: Κύριε, Κύριε, άνοιξέ μας. Και εκείνος απαντώντας είπε: Σας διαβεβαιώνω, δεν σας γνωρίζω. Αγρυπνείτε, λοιπόν, επειδή δεν ξέρετε την ημέρα ούτε την ώρα, κατά την οποία έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.»

Σχετικά με τα λυχνάρια της παραβολής, ο σχολιαστής Barnes μας λέει ότι: «αυτά ήταν κάτι σαν δαδιά βουτηγμένα στο λάδι και μερικές φορές φτιαγμένα με τρόπο ώστε να μπορούν να περιέχουν επιπρόσθετο λάδι.» (η έμφαση έχει προστεθεί)

Αν ο σχολιαστής αυτός έχει δίκιο, αυτό σημαίνει ότι και οι δέκα είχαν αρχικά λάδι στα λυχνάρια τους ή δαδιά τους. Σίγουρα, και αυτό είναι καθαρό από το κείμενο, και οι δέκα στην αρχή, περίμεναν για τον γαμπρό, για τον Κύριο. Αλλά οι πέντε μωρές δεν είχαν (επιπρόσθετο) λάδι μαζί τους. Πιθανόν μπορεί να ανάμεναν τον Κύριο να έρθει αμέσως και έτσι δεν θα το χρειάζονταν ή απλά δεν ενδιαφέρονταν δα και τόσο. Οι πέντε φρόνιμες όμως αναγνώρισαν ότι δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς ο Κύριος θα έρθει και δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να βρεθούν χωρίς λάδι στα λυχνάρια τους. Έτσι έλαβαν τις απαιτούμενες προμήθειες. Ο Κύριος ήρθε τελικά τα μεσάνυχτα, όταν κανείς δεν τον περίμενε. Αλλά οι πέντε μωρές δεν είχαν λάδι. Τα λυχνάρια τους έσβηναν. Όταν ο Κύριος ήρθε δεν ήταν έτοιμες και δεν ήταν παρόντες στον γάμο. Όταν έφτασαν στην πόρτα την βρήκαν κλειστή και ο Κύριος αντί να τις ανοίξει καλωσορίζοντας τες, αν και αργοπορημένες, τις είπε: «Σας διαβεβαιώνω, δεν σας γνωρίζω»

Το ότι ο Κύριος είπε αυτή την παραβολή σαν προειδοποίηση για όλους μας, για να είμαστε σε εγρήγορση, είναι φανερό από τον τελευταίο στίχο του αποσπάσματος όπου και διαβάζουμε:

«Αγρυπνείτε, λοιπόν, επειδή δεν ξέρετε την ημέρα ούτε την ώρα, κατά την οποία έρχεται ο Υιός του ανθρώπου.»

Και πάλι, αυτοί στους οποίους μιλάει σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο δεν είναι κάποιο γενικό κοινό, αλλά οι ίδιοι οι απόστολοι και μαθητές Του (δείτε το ξεκίνημα της διδασκαλίας Του στο κατά Ματθαίο 24:4 ). Με άλλα λόγια αυτό που ο Κύριος λέει σε μας τους μαθητές Του είναι: «λοιπόν, συμπερασματικά, επειδή είδατε τι συνέβη στις πέντε που δεν ήταν έτοιμες, να αγρυπνείτε, να είστε σε εγρήγορση». Εάν αυτό δεν μας αφορούσε, εάν μπαίναμε στην Βασιλεία ασχέτως με το αν είμαστε από εκείνους που πίστεψαν αλλά καθ’ οδό τα λυχνάρια τους έμειναν από λάδι ή από εκείνους που έτρεξαν τον αγώνα μέχρι τέλους, τότε δεν θα υπήρχε λόγος για τον Κύριο να πει αυτό το «αγρυπνείτε λοιπόν». Μάλιστα δεν θα υπήρχε λόγος καν για την ίδια την παραβολή. Αλλά ο Κύριος, ακριβώς στο τέλος της διακονίας Του (βρισκόμαστε εδώ 2 μέρες πριν την σταύρωση) και μιλώντας στους μαθητές και αποστόλους Του διάλεξε να τους δώσει αυτή την προειδοποίηση. Αυτό ακολούθως σημαίνει ότι ο κίνδυνος να βρεθεί κανείς χωρίς λάδι, και εκτός της αμπέλου, του Χριστού, είναι πραγματικός και πραγματικές είναι επίσης και οι συνέπειες. Εκείνοι οι οποίοι θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση δεν θα ακούσουν το καλωσόρισες του Κυρίου αλλά αυτό που οι 5 μωρές παρθένες άκουσαν: «Σας διαβεβαιώνω δεν σας γνωρίζω».

Επόμενο τμήμα: Η παραβολή των ταλάντων