Βιβλικές Αλήθειες
Δωρεάν Συνδρομές

Κατεβάστε αυτή την μελέτη σαν PDF και τυπώστε την ή διαβάστε την στον υπολογιστή σας ή και στο ebook reader / smartphone σας (PDF) Αυτό το βιβλίο σε PDF

Η παραβολή του κακού δούλουΑρχίζοντας από το κατά Ματθαίο 24, ο Κύριος τονίζει την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση, περιμένοντας τον ερχομό Του. Έπειτα κάνει αυτό ακόμα ποιο έντονο προσθέτοντας σχετικά με το αντικείμενο, τρεις παραβολές, η μια πίσω από την άλλη, δείχνοντας έτσι και την σημασία που δίνει στο θέμα. Η πρώτη παραβολή είναι η παραβολή του κακού δούλου. Ας την διαβάσουμε:

Κατά Ματθαίο 24:42-51
«Αγρυπνείτε, λοιπόν, επειδή δεν ξέρετε ποια ώρα έρχεται ο Κύριός σας. Να γνωρίζετε, όμως, τούτο, ότι, αν ο οικοδεσπότης ήξερε σε ποια φυλακή της νύχτας έρχεται ο κλέφτης, θα αγρυπνούσε, και δεν θα άφηνε να διαρρηχτεί το σπίτι του. Γι' αυτό, κι εσείς γίνεστε έτοιμοι. επειδή, κατά την ώρα που δεν στοχάζεστε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου. Ποιος είναι, λοιπόν, ο πιστός και φρόνιμος δούλος, που ο κύριός του τον κατέστησε επιστάτη στους υπηρέτες του, για να δίνει σ αυτούς την τροφή στον καιρό της; Μακάριος εκείνος ο δούλος, που, όταν έρθει ο κύριός του, θα τον βρει να κάνει έτσι. Σας διαβεβαιώνω ότι, θα τον κάνει επιστάτη σε όλα τα υπάρχοντά του. Αν, όμως, ο κακός εκείνος δούλος πει στην καρδιά του: Ο κύριός μου καθυστερεί νάρθει. και αρχίσει να δέρνει τούς συνδούλους του, μάλιστα να τρώει και να πίνει μ' αυτούς που μεθούν, θάρθει ο κύριος εκείνου του δούλου σε ημέρα που δεν προσμένει, και σε ώρα που δεν ξέρει. και θα τον αποχωρίσει, και θα βάλει το μέρος του μαζί με τους υποκριτές. εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών.»

Σε ποιους είπε ο Ιησούς αυτή την παραβολή; Πριν ακριβώς να ξεκινήσει είπε στους μαθητές του: «Αγρυπνείτε, λοιπόν, επειδή δεν ξέρετε ποια ώρα έρχεται ο Κύριός σας.» (κατά Ματθαίο 24:42) Οι μαθητές Του λοιπόν – αυτοί που αποκαλούν τον Ιησού ο «Κύριος μας» - είναι αυτοί που καλούνται να είναι έτοιμοι. Αυτοί και όχι τίποτα άπιστοι ή Φαρισαίοι είναι το κοινό Του εδώ. Έπειτα προχώρα ο Κύριος περιγράφοντας τι θα συμβεί σε εκείνον ο οποίος δεν θα βρεθεί έτοιμος. Σε εκείνον που είπε σε κάποια φάση στον εαυτό του «ο Κύριος μου καθυστερεί να έρθει». Δεν νομίζω ότι αυτός ο υπηρέτης το είπε αυτό από την πρώτη μέρα. Για να πει στον εαυτό του «ο Κύριος μου καθυστέρει» και να αρχίσει μετά να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που διαβάζουμε στο απόσπασμα σημαίνει ότι είχε πρώτα περάσει κάποιος καιρός κατά τον οποίον ο δούλος δεν συμπεριφέρονταν έτσι. Μετά όμως είπε «στην καρδιά του: Ο κύριός μου καθυστερεί νάρθει. και άρχισε να δέρνει τούς συνδούλους του, μάλιστα να τρώει και να πίνει μ' αυτούς που μεθούν». Άρχισε δηλαδή να ζει σαν να μην είχε πλέον Κύριο. Τι συνέβη τότε, ή καλυτέρα τι θα συμβεί όταν ο Κύριος επιστρέψει πίσω; Εδώ είναι η απάντηση:

«θάρθει ο κύριος εκείνου του δούλου σε ημέρα που δεν προσμένει, και σε ώρα που δεν ξέρει. και θα τον αποχωρίσει, και θα βάλει το μέρος του μαζί με τους υποκριτές. εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών.»

Θα τον αποχωρίσει και θα βάλει το μέρος του μαζί με τους υποκριτές, γιατί δεν τελείωσε καλά αν και πολύ πιθανόν άρχισε καλά; Αυτό ακριβώς είναι που Κύριος μας λέει. Βασικά αυτό το οποίο μας λέει είναι το εξής: «προσέχετε, να είστε σε εγρήγορση και να είστε πιστοί υπηρέτες μέχρι τον ερχομό μου». Αν βρεθούμε πιστοί, τότε μεγάλη θα είναι η αμοιβή μας. Αλλά για όσους στον δρόμο πουν στην καρδιά τους «ο Κύριος μου καθυστέρει να έρθει» και αρχίζουν να ζουν σαν τους υποκριτές, τότε σύμφωνα με το παραπάνω απόσπασμα θα έχουν και τέλος όμοιο με τους υποκριτές. Και ο Κύριος δεν σταματά εδώ αλλά συνεχίζει με 2 επιπρόσθετες παραβολές και μια μη παραβολική αναφορά, όλες η μια πίσω από την άλλη. Ας πάμε λοιπόν στην αμέσως επομένη παραβολή: την παραβολή των μωρών παρθένων.

Επόμενο τμήμα: Η παραβολή των μωρών παρθένων